Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Αριστεροί και απογοητευμένοι στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ

μετάφραση-Εισαγωγή-a ruthless critique

Δημοσιεύουμε εδώ το μεγαλύτερο μέρος ενός κειμένου που δημοσιεύτηκε στο αριστερό ιντερνετικό Ουκρανικό πόρταλ «Liva». Το συγκεκριμένο πόρταλ κράτησε μια σχετικά ήπια στάση κατά την διάρκεια των γεγονότων αν και στήριξε το ανατολικό κίνημα-με ψυχραιμία όμως- και με αυτό το κείμενο κάνει μια πρώτη απόπειρα-αν και πρόωρη- όπως τονίζει ο ίδιος ο συγγραφέας, να γίνει μια αυτοκριτική για το αδιέξοδο της παραδοσιακής αριστεράς στα Ουκρανικά γεγονότα, και για την πραγματικά αντιφατική και αδιέξοδη πολιτική που ακολουθήθηκε. Αν και έχουμε μαζί του τις διαφωνίες μας, τόσο στην ανάλυση, όσο και στην αξιολόγηση των γεγονότων, το κείμενο κρίνεται απαραίτητο να δημοσιευτεί ως συγκροτημένη αυτοκριτική, μιας οργάνωσης που εδρεύει στη χώρα,και έχει σχέσεις με το Μπορότμπα. Επίσης βάζει κεντρικά το διεθνιστικό πρόταγμα, την άρνηση να ταυτιστούμε με κάποιο εθνικισμό, και προσπαθεί να διαφοροποιήσει την ταξική πάλη από τον εμφύλιο. Επίσης αναφέρει αυτό που γίνεται παραδεκτό όλο και πιο πολύ, από όλο και περισσότερο κόσμο, ότι στα πλαίσια της συγκυρίας πρέπει το Μαϊντάν και το αντιΜαϊντάν παρά τις διαφορές τους, να ιδωθούν ως εκφάνσεις της ίδιας διαδικασίας των αντιφάσεων του Κεφαλαίου, ως μορφές μιας διαμεσολαβημένης αστικής εξέγερσης της κρίσης. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι η αντίληψη του ότι ο προλεταριακός ή επαναστατικός αγώνας έρχεται με την διάδοση επαναστατικών ιδεών μέσα στα ήδη διαμορφωμένα στρατόπεδα, ή ότι ο κομμουνισμός ή η αριστερά ταυτίζεται με κάποια «ποιότητα» του κράτους ή της κυβέρνησης(ακόμα χειρότερα) ,είναι άκρως προβληματική και δεν ξεφεύγει από τα παραδοσιακά σχήματα που τελικά γέννησαν και τις αδιέξοδες πολιτικές πρακτικές της αριστεράς που στηλιτεύει και ο ίδιος. Παρόλα αυτά του ανταποδίδουμε την ευχή «καλό απόγευμα».

 

Μια βδομάδα πριν, όλοι συζητούσαν το δημοψήφισμα στις ανατολικές επαρχίες για τον αυτοκαθορισμό τους. Όπως και να έχει, η πολιτική και οι δηλώσεις του Κιέβου δεν μπορούν να κρύψουν ένα πράγμα: ο κόσμος πήρε μαζικά μέρος στο δημοψήφισμα, μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει τα ποσοστά, να αμφισβητήσει την εγκυρότητα αλλά όχι αυτό,πραγματικά η συμμετοχή ήταν μεγάλη .Έτσι αυτό που λέει η Δύση και το Κίεβο δεν υφίστανται, το κίνημα δεν είναι απλά «μερικές εκατοντάδες ένοπλοι σεπαρατιστές».

Όμως οι ρώσοι και ουκρανοί αντιφασίστες και αριστεροί που πανηγύριζαν στα ανατολικά και τα νότια της χώρας για την «Λαϊκή Δημοκρατία» και για το κίνημα στα ανατολικά, με την δημοσίευση του συντάγματους βρέθηκαν ξεκρέμαστοι και έλαβαν ένα ισχυρό χαστούκι.

Η προσωρινή, μη εκλεγμένη κυβέρνηση της περιοχής, έβγαλε αυτό το απίστευτο έγγραφο-το Σύνταγμα. Και εδώ άρχισε να γίνεται η κατάσταση ασφυκτική για την αριστερά, καθώς υπάρχουν νόμοι που την ξενίζουν όπως η αναγνώριση της ιδιωτικής περιουσία της γης, και άλλα σημεία όπως ο καθοδηγητικός και ηγετικός ρόλος της Ορθόδοξης εκκλησίας του πατριαρχείου της Μόσχας, ανθρώπινα δικαιώματα από την στιγμή της σύλληψης, απαγόρευση «ανώμαλων σχέσεων» κτλ.

Υπάρχουν μερικά πολύ περίεργα πράγματα στην όλη διαδικασία της «Λαϊκής Δημοκρατίας». μια μικρή μειοψηφία που αντιπολιτευόταν τον ηγέτη της δημοκρατίας Denis Pushilin ( στο παρελθόν ενεργό στέλεχος της χρηματοπιστωτικής πυραμίδας MMM ) χωρίς κάποια εξήγηση χάνει τις θέσεις της. Το ανώτατο όργανο του κράτους,το οποίο μετά το δημοψήφισμα μετονομάστηκε σε «ανώτατο» από «λαϊκό» έχει γεμίσει με ανθρώπους που δεν φαίνεται να είχαν ενεργή συμμετοχή σε κάτι στο κίνημα. Και όταν ψήφισαν όλοι αυτοί για το συμβούλιο των υπουργών ξαφνικά γίνεται πρωθυπουργός ο πολιτικός αναλυτής από τη Μόσχα  Alexander Boroday και πολλοί που συσχετίζονται με την «οικογένεια» του Γιανούκοβιτς.» Για παράδειγμα  υπουργός ενέργειας  έγινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος των Περιφερειών Alexei Granovsky .

Η αριστερά λοιπόν έμεινε απογοητευμένη και μπερδεμένη. Η Μαρξιστική οργάνωση Μπορότμα, γράφει ανακοινώσεις «ενάντια στην συντηρητική στροφή της δημοκρατίας» .Ως κάποιος που ζει στο Ντόνετσκ θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι συμβαίνει με τις εξελίξεις: Γιατί οι ηγέτες της Λαϊκής Δημοκρατίας αντί να κάνουν δημοκρατικές αλλαγές και να ελευθερώσουν την εργατική τάξη, προσχώρησαν στον συντηρητισμό;

Για αρχή θα πω κάτι, στους αριστερούς συντρόφους, που είναι απίστευτα μπανάλ, αλλά πρέπει να ειπωθεί: Δεν θες να απογοητευτείς; Τότε μην ενθουσιάζεσαι και μην αφήνεις τα γεγονότα να σε συνεπάρουν . Κανένας ποτέ δεν σας είπε ότι το φιλορωσικό κίνημα στα ανατολικά, γεμάτο με ρωσική εθνικιστική/αυτοκρατορική ιδεολογία, θα έφερνε λύσεις και αλλαγές όπως τις έχει στο στο γλυκό μυαλό της η αριστερά.

Ακόμα και η σημαία αυτής της δημοκρατίας προέρχεται από την εθνικιστική οργάνωση «Δημοκρατία του Ντόνετσκ»(ΣτΜ αναφέρεται σε οργάνωση που έχει σχέση με τη νεοναζιστική ρωσική οργάνωση «όμπραζ» και διοργάνωσε τη «πορεία για την Ρωσία»  πριν μερικούς μήνες στη περιοχή,η οργάνωση είχε απαγορευτεί το 2007 ως νεοναζιστική αλλά συνέχισε να δραστηριοποιείται κάτω από την προστασία τοπικών παραγόντων του Κόμματος των Περιφερειών).» [1]Μπορεί αυτή η οργάνωση να μην έχει κυνηγήσει ακόμα μετανάστες,και να είναι «χορτοφάγοι» σε σχέση με τον Δεξιό Τομέα, και μπορεί να συμπεριέλαβαν και στους δημιουργούς της δημοκρατίας του Ντόνετσκ-Κριβοι Ρογκ και την «μπολσεβίκα»-Artema-βάλσαμο για την ψυχή κάθε αριστερού-  παρόλα αυτά, όλοι αυτοί είναι εθνικιστές και δεν το κρύβουν.

Θα μπορούσε να είναι αλλιώς τα πράγματα δεδομένης της «εθνικιστικής» στροφής και του κλίματος στη Ρωσία και την Ουκρανία τα τελευταία χρόνια ? Μάλλον όχι. Το κίνημα στα ανατολικά της χώρας ήταν ξεκάθαρα ένα κίνημα καθρέπτης στο κίνημα του Μαϊντάν, το οποίο δεν προσέλκυσε τα αντίθετα του στοιχεία ως προς το περιεχόμενο, αλλά τις αντιστροφές του.

Βέβαια οι διαφορές με γυμνό μάτι είναι εμφανείς. Κανένας δεν απαγόρευσε τις κόκκινες σημαίες. Αντίθετα, ήταν εμφανή παντού, μερικές φορές μάλιστα υπήρχαν και πορτρέτα του Λένιν . Επίσης εδώ υπήρχε η παρουσία των ανθρακωρύχων και των μεταλλουργών και όχι τόσο της μεσαίας τάξης. Όμως ο ιδεολογικός πυρήνας που πήρε το κίνημα ήταν η δόξα και η μνήμη του Σοβιετικού στρατού.  Ακόμα και το πιο ενωτικό σύμβολο δεν ήταν τόσο η ρωσική σημαία αλλά η κορδέλα του Αγίου Γεωργίου .Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν σοβιετικά σύμβολα, αλλά μόνο στο βαθμό που δεν υπερκάλυπταν τα «ρώσικα»

Βέβαια, πολύ κοντά σε όλη αυτή την πολιτική ελίτ της Λαϊκής Δημοκρατίας, υπήρξαν άνθρωποι αριστεροί . Αλλά και πάλι οι φύση των δραστηριοτήτων τους στις ιστορικά καθορισμένες συνθήκες δεν μπορούν προς το παρόν να εκτιμηθούν όπως δεν μπορούν να εκτιμηθούν και οι εξαγγελίες για «εθνικοποίηση».

Και φυσικά η αριστερά δεν μπορούσε να μην προσέξει την συμμετοχή στις διαδηλώσεις εργατών από τα ορυχεία και από άλλα εργοστάσια .. Αλλά ειλικρινά μιλώντας, αυτό δεν αποδεικνύει κάτι, πέρα από μια μαζικότητα, και σίγουρα δεν δίνει από μόνο τους το χαρακτήρα εργατικής εξέγερσης μόνο και μόνο με τη συμμετοχή των εργατών. Για παράδειγμα στο Λβοβ υπάρχουν εργάτες ανθρακωρύχοι, στα δυτικά, και είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι και αυτοί πήγαν στο Μαϊντάν όταν γινόταν.

Την ίδια στιγμή , η μεγάλη πρόσφατη απεργία στο Krasnodon που είναι πραγματικά ένα καθαρά εργατικό κίνημα δεν έχει καμία προσοχή . Ίσως γιατί δεν είχαν κανένα πολιτικό σύνθημα, πέρα από το «Δόξα στους ανθρακωρύχους» ούτε κάποια σημαία ! Από την άλλη είμαι βέβαιος ότι μετά το τέλος της απεργίας πήγαν και ψήφισαν στο δημοψήφισμα για τη δημοκρατία του Λουγκάνσκ.

Πολλοί φίλοι μου τώρα θα γυρίσουν να μου πουν, ότι αυτό που λέω είναι άσχημο, και θα ρωτήσουν: εσύ δεν είσαι που εξέφρασες τη συμπάθια σου στα ένοπλα σώματα της ανατολής, που δημοσίευσες και κείμενο τους,που έλεγες ότι το Κίεβο είναι μια δικτατορία,τώρα κατηγορείς την ανατολή για φιλορωσικό εθνικισμό;…

Θα προσπαθήσω να απαντήσω. Αυτά που είπα, ότι η κυβέρνηση του Κιεβου βασίζει την εξουσία της σε ακροδεξιούς μαχητές δεν το αρνούμαι και δεν θα το κάνω ποτέ . Ότι εγκλήματα και να κάνουν όσοι είναι στην ανατολή, ακόμα και σκλάβους να βάλουν να δουλεύουν, αυτό δεν αναιρεί τα ψέμματα, και τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις του Κιέβου όλους αυτούς τους μήνες, τους πυροβολισμούς, τη μαζική δολοφονία στην Οδησσό, και τους διάφορους που σχολίαζαν το γεγονός θετικά στα social media»

Και επίσης είμαι απόλυτα σίγουρος ότι δεν ήταν τόσο οι ηγέτες της ανατολής, αλλά το Κίεβο με τις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» του που έσπρωξε τον κόσμο στο δημοψήφισμα.

Να στηρίζω τη Δημοκρατία του Ντόνετσκ ; Ποτέ δεν είχα αυταπάτες για τη φύση των ηγετών αυτού του κινήματος και άλλους γραφειοκράτες. Γιαυτό και δεν είμαι καθόλου σοκαρισμένος με το τι έγινε, και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης (πέρα από το γεγονός ότι όλα τα χαρτιά τους βγήκαν στη φόρα πολύ νωρίς ) . Παρόλα αυτά,μια κάποια συμπάθια προς τις ένοπλες ομάδες όντως υπήρξε και μάλλον υπάρχει ακόμα.

Σίγουρα αν ήμουν Σέρβος στην αρχή του προηγούμενου αιώνα και έπρεπε να συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση που έχει μέσα τους «Ουτσάτσε» θα συμπαθούσα όποιον προσπαθούσε να τους αντιταχθεί. Το να βρει κάποιος επιχειρήματα για την εθνική απελευθέρωση είναι εύκολο. Το πιο δύσκολο όμως είναι, να μην πάει κάποιος στο άλλο άκρο, σκεπτόμενος υπεραισιόδοξα , και να μην αποδίδει σοσιαλιστικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά σε ένα κίνημα τόσο νωρίς (στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια)

Κατά τη γνώμη μου η δημοκρατία του Ντόνετσκ έχει ακόμα πιθανότητες να κάνει μια αριστερή στροφή.Πιθανότατα πολύ από εσάς θα δείτε το αντιφατικό των θέσεων μου,θα με κατηγορήσετε για διπλά στάνταρ, ότι άλλαξα θέσεις κτλ. θα μου κουνήσουν το δάκτυλο. Αλλά εγώ ως απάντηση θα σας πιάσω από το χέρι. Και αυτό θα είναι ένα παιχνίδι που δεν θα το βαρεθούμε ποτέ να το παίζουμε. Και όλο αυτό δεν θα μας φέρει ποτέ κοντά στην εξιδανίκευση μιας κατάστασης, ηθικά, πολικά κτλ με βάση τα ζητήματα που απασχολούν τη σημερινή Ουκρανία και το Ντόνμπας.

Πολλοί σύντροφοι μιλούν για τον «Οκτώβρη» που αναπόφευκτα έρχεται μετά τον «Φεβρουάριο» Όμως η ιστορία μας διδάσκει ότι πολλά μπορούν να συμβούν μεταξύ αυτών των μηνών.Η Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, και θέλω να πιστεύω ότι η επόμενη φάση δεν θα έρθει. Όμως αν γίνει κάτι τέτοιο, μια «αριστερή» στροφή  δεν θα γίνει με διαδικτυακές συζητήσεις, ούτε με χαλαρές συζητήσεις στο δρόμο,θα γίνει με όπλα, ή με κάποιο τρόπο με το να κερδίζουμε την επιστημοσύνη σε κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές, κανένας Οκτώβρης δεν έρχεται αναπόφευκτα.

Μην υποθέσετε ότι εγώ-ένας άνθρωπος που έχει πιάσει όπλο στο χέρι του ελάχιστες φορές- σας λέω να κάνετε κάτι. Προς το παρόν και εγώ είμαι ένας από τους πολλούς «ακαδημαϊκούς του Καναπέ»

Κάθομαι στο διαμέρισμα μου στο Ντόνετσκ και είναι όλα ήρεμα και αναπαυτικά, ενώ έξω οι ένοπλες ομάδες περιπολούν .Τώρα θα δημοσιεύσω αυτό το άρθρο και θα πάω στη κουζίνα να κάνω τσάι . Έχω αέριο, ίντερνετ και νερό . Και είμαι πολύ χαρούμενος για όλα αυτά που έχω, καθώς δεν ξέρω πως θα μπορούσα να ζήσω χωρίς αυτά αν ξεσπούσε πόλεμος. Και σας εύχομαι όπου και αν είστε, καλό απόγευμα.

Vsevolod Petrovskiy

[1]

immagine-russa-e-repubblica-donetsk

μέλη της Όμπραζ και της ομάδας «Δημοκρατία του Νονετσκ» με την αντίστοιχη σημαία τον περασμένο Νοέμβριο.

immagine-russa

Παλαιότερη πορεία της Όμπραζ, μαζί με τις αυτοκρατορικές σημαίες της Ρωσίας, οι οποίες εθεάθησαν αρκετές φορές στις συγκεντρώσεις της ανατολής μαζί με τα σοβιετικά λάβαρα,»

d180d183d181d0bad0b8d0b9-d0bcd0b0d180d188-d0b4d0bed0bdd0b5d186d0ba-2013

η αφίσα της πορείας για τη Ρωσία(russian march) της ομάδας «δημοκρατία του Ντόνετσκ» τον Νοέμβριο του 2013

524458_13_w_1000

η πορεία στο Ντόνετσκ τον Νοέμβριο

 

3 comments on “Αριστεροί και απογοητευμένοι στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ

  1. κλειστός ενγκελσιστής
    23.05.2014

    υπάρχουν βέβαια και χειρότετερες φάσεις
    (π.χ. http://metexnio.blogspot.gr/2010/01/blog-post.html), οπότε ας είναι μετρημένα τα λόγια σου για τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ

  2. Παράθεμα: Οι ιθύνοντες της δημοκρατίας του Ντόνετσκ | Terra Libera

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: