Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

οι τελευταίες ανακοινώσεις του Μπορότμπα

Μεταφραση-εισαγωγή a ruthless critique

Προσπαθώντας να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται, με ποιο τρόπο, ποιες πολιτικές ομάδες συνυπάρχουν, σε ποιο βαθμό και πως, στην ανατολική Ουκρανία, μεταφράζουμε εδώ μια σειρά ανακοινώσεων του Μπαρότμπα. Και οι τρεις ανακοινώσεις έχουν ημερομηνία δημοσίευσης στο σαιτ της Μπορότμπα 15/4/2014 αν και φαίνεται να έχουν γραφτεί σε διαφορετικό χρόνο. Αν και  είναι γνωστές οι διαφωνίες μας, παρόλα αυτά η δημοσίευση τους κρίνεται απαραίτητη τόσο για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αλλά και για να δούμε τις αντιφάσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η αντιιμπεριαλιστική πολιτική του Μπορότμπα και πως η ίδια η οργάνωση το αντιλαμβάνεται αυτό. Επίσης οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα πρέπει να αποτελέσουν βάση συζήτησης για το  κατά πόσο το Μπορότμπα είναι ειλικρινές σε αυτές τις ανακοινώσεις και το τι αντιφάσεις ιδεολογικές αναδεικνύουν αυτές οι ανακοινώσεις εσωτερικά της οργάνωσης. Αυτό επισημαίνεται καθώς αυτά που καταγγέλλει το Μπορότμπα του ήταν λογικά εξ αρχής γνωστά ως φαινόμενα του νοτιοανατολικού κινήματος, ενώ η ηγεσία του έχει επαφές με εκκλησιαστικούς κύκλους κυρίως μέσω του αντισημίτη Ισραήλ Σαμίρ.

1.Το υπουργείο εξωτερικών της Λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ ενάντια στην δίωξη του Μπορότμπα

Στις 14 Μαϊου το υπουργείο εξωτερικών της Λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία εν συντομία λέει.

Υποφέροντας από το τεράστιο οικονομικό και πολιτικό φιάσκο,και έχοντας εξαπολύσει έναν αιμοβόρο πόλεμο,ενάντια στον ίδιο του το λαό, το κράτος και η Χούντα του Κιέβου, προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια τρομοκρατική δικτατορία και να καθαρίσει το πεδίο από όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που αντιστέκονται ακόμα στις αντιλαϊκές πολιτικές του, και δεν συμφωνούν μαζί του. Η παρενόχληση και η διαρκής  άγρια καταπίεση από πλευράς της εξουσίας του Κιέβου, βρίσκει διαρκώς την αντίθεση της αριστερής και αντιφασιστικής οργάνωσης «Μπορότμπα»

Ευχαριστούμε το υπουργείο εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ για την στήριξη του σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

2. Περί της σύστασης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ

ανακοίνωση της επιτροπής του Μπορότμπα

Στο δημοψήφισμα της 11 Μάη το μεγαλύτερο μέρος του Λουγκάνσκ και του Ντόνεστκ ψήφισαν υπέρ της σύστασης ανεξάρτητων λαϊκών δημοκρατιών στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ. Όπως μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ αλλά και από συντρόφους μας που ζουν στις εν λόγω περιοχές, υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός και ενεργή συμμετοχή στο δημοψήφισμα.

Χωρίς καμία αμφιβολία, η επιθυμία του κόσμου να αποσχιστεί από την Ουκρανία δεν έχει να κάνει με την πολιτική επιρροή κάποιων σεπερατιστών αλλά με την αντιλαϊκή πολιτική της χούντας του Κιέβου, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της στο Σλαβιάνσκ, Μαρίουπολ, Κρασνοαρμέινσκ και την νεοναζιστική ένοπλη τρομοκρατία στην Οδησσό, τον δεξιό τρόμο στο Κίεβο. Είναι εμφανές ότι οι λανθρωποι δεν θέλουν να ζήσουν σε μια «τέτοια» Ουκρανία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι δύο νέες λαϊκές δημοκρατίες δεν θα είναι σοσιαλιστικές. Σίγουρα μέρος των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων θα κρατήσουν τις θέσεις τους. Σίγουρα επίσης θα προσπαθήσουν να αυξήσουν την επιρροή τους οι επιχειρήσεις  και οι όμιλοι του Ρωσικού κεφαλαίου. Αλλά η δημιουργία «από τα κάτω»  των λαϊκών δημοκρατιών και το αριστερό και αντιφασιστικό κίνημα αδιαμφισβήτητα ταρακουνάει προς τα αριστερά όχι μόνο την νοτιοανατολική Ουκρανία αλλά και όλο τον μετασοβιετικό χώρο.

Στηρίζουμε την άποψη και τη δήλωση του λαϊκού δημάρχουν του Σλαβιάνσκ Βιάτσεσλαβ Πορομανεβ για την εθνικοποίηση της βιομηχανίας και προτείνουμε τέτοια μέτρα να ληφθούν σε όλη την επικράτεια του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Η ένωση Μπορότμα μαζί με άλλες αριστερές δυνάμεις θα παλέψει ώστε οι λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ να περάσουν στο δρόμο της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

3. Ενάντια στην συντηρητική μεταστροφή της λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Δήλωση της ένωσης Μορότμπα

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο προσχέδιο συντάγματος της Λαϊκής Δημοκρατίας, επίσημη θρησκεία της Λαϊκής Δημοκρατίας ορίζεται το ορθόδοξο δόγμα του Ρωσικού πατριαρχείου.

Η ένωση Μπορότμπα κατηγορηματικά αντιτίθεται στην επιβολή επίσημης θρησκείας από το σύνταγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας και υποστηρίζει σθεναρά την κατοχύρωση της ελευθερίας της πίστης, της συνείδησης και τον χωρισμό του κράτους από την εκκλησία καθώς και των σχολείων από την εκκλησία. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα αγώνων των προγόνων μας ενάντια σε ένα κυνικό αντιδραστικό καθεστώς και που αποτυπώθηκε στους νόμους της δημοκρατίας του Ντόνετσκ-Κριβόι Ριγκ  που θεωρεί τον εαυτό της διάδοχο της Λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ, καθώς επίσης και στα συντάγματα της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας, της Σοβιετικής δημοκρατίας της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης.

Θεωρούμε ότι μια δημοκρατία που είναι λαϊκή, δεν μπορεί να έχει σχέση με εκκλησιαστικά στοιχεία και να επιβάλει στον πληθυσμό της κάποιο θρήσκευμα.

Επίσης ανησυχητικό είναι ότι στο προσχέδιο του συντάγματος προβλέπεται η ισότητα όλων των μορφών ιδιοκτησίας και της ιδιωτικής έρχεται πρώτο στη λίστα τους. Δεν προκύπτει από την εμπειρία μας και από τον αγώνα μας ότι η μεγάλη προσωπική ιδιοκτησία(η ολιγαρχία) έφερε τη χώρα στη καταστροφή και τη διάσπαση;  Η μεγάλη ιδιοκτησία δεν είναι που οργάνωσε τις νεοναζιστικές ομάδες που τρομοκρατούν τις νοτιοανατολικές περιοχές;

Κατά τη δική μας άποψη, προτεραιότητα πρέπει να είναι η ιδιοκτησία να περάσει κάτω από τον έλεγχο του κράτους από λαϊκό και εργατικό έλεγχο.Μόνο η κυριαρχία της λαϊκής ιδιοκτησίας  στην οικονομία μπορεί να μας σώσει από τους παρασιτικούς ολιγάρχες.

Η δημοκρατία του Ντόνετσκ οφείλει να γίνει σοσιαλιστικό κράτος. Αλλιώς θα είναι σαν το κράτος της Ουκρανίας όπως το ξέρουμε από το 1991, απλά με διαφορετικό προσανατολισμό στον εθνικισμό-θα είναι ρώσικο. Η ένωση Μπορότμπα καλεί την ηγεσία της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ να μην πάρει τον δρόμο του συντηριστισμού και του κλήρου, τους οποίους στηρίζει η μειονότητα του πληθυσμού. Αυτός είναι ο δρόμος της ήττας και του αδιεξόδου.

Τα κείμενα μπορούν να βρεθούν εδώ

Advertisements

One comment on “οι τελευταίες ανακοινώσεις του Μπορότμπα

  1. Παράθεμα: Οι ιθύνοντες της δημοκρατίας του Ντόνετσκ | Terra Libera

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 17.05.2014 by in μεταφράσεις and tagged , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: