Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Για την επίθεση στη δομή μεταναστών στο Βελιγράδι

Τα έθνη κράτη, πέρα από την άμεση ορατή θεσμική τους ύπαρξη, και τις διαδικασίες της, οπλίζονται πλέον συνολικά σαν κοινότητες, για να συγκροτήσουν τον “άλλον”, αυτόν που πρέπει θεμελιακά και ουσιαστικά να αποκλειστεί ώστε να οριστεί το ίδιο το κράτος ως κοινωνική σχέση, ως κοινότητα, ως όριο, ως τοπικότητα. Και φυσικά εδώ κομβικό ρόλο παίζει το σύνορο, το οποίο όμως, ως θεμελιακό στοιχείο του κράτους, δεν αποτελεί “χαρακιά στο σώμα του πλανήτη”, τα σύνορα δεν είναι απλά check points τα οποία άπαξ και περάσεις, κινείσαι ελεύθερα. Αντιθέτως όπως και το κράτος, το σύνορο είναι μια κοινωνική σχέση, και εκτείνεται πέρα από την άμεση “γεωγραφική του όψη”. Ως κοινωνική σχέση, το σύνορο είναι αυτό που σε αποκλείει από την στοιχειώδη πολιτική κοινότητα διαρκώς και σε κατασκευάζει ως »άλλο”. Σε ακολουθεί στη πόλη, όσο περπατάς, στην υπηρεσία ασύλου κτλ. Τα σύνορα είναι στον Πειραιά, στην Αθήνα στο κέντρο, στα Σκόπια, στο Βελιγράδι κτλ. Το σύνορο είναι το σύνολο σχέσεων που ορίζει την πολιτική κοινότητα της δημοκρατίας, το πολιτικό, οικονομικό και θεσμικό “εμείς” και “αυτοί”. Είναι το σύνολο των άμεσων και επιτακτικών σχέσεων και αναγκών που προσδένουν τους ανθρώπους και την αναπαραγωγή τους στο κράτος και συγκροτούν την δημοκρατία και τη κοινότητα της, είναι η βαθιά πίστη ότι σε “αυτό το κράτος αντιπροσωπευόμαστε εμείς και όχι αυτοί”. Το σύνορο είναι οι πυρπολήσεις, οι επιθέσεις, εκεί που επιβεβαιώνεται, συγκροτείται και αναπαράγεται η ετερότητα και ο ανταγωνισμός με αυτήν. Όπως είχε πει και ένας άλλος σύντροφος : φυλακή είναι το απ’ έξω.

Ruthless Critique. Μετάφραση Errikos Perdikolarios

Δομές υποστήριξης για τους μετανάστες στο Βελιγράδι δέχονται επίθεση.

 .Η πολιτική διαχείριση των μεταναστεύσεων στο Βαλκανικό Πέρασμα, έχει εισέλθει σε μια ακόμη φάση. Από τότε που η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Μαρτίου, ένα από τα κύρια μέρη της ήταν η καταστολή η οποία στοχεύει τόσο τους ανθρώπους που ταξιδεύουν μέσω των Βαλκανίων όσο και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις δομές υποστήριξης και αλληλεγγύης. Βία τεράστιας έκτασης χρησιμοποιείται σε αρκετά σημεία κατά μήκος της διαδρομής: από τα ελληνικά νησιά μέχρι τη Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Από την άλλη μεριά η Σερβία ήταν, μέχρι τις κοινοβουλευτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, η μόνη χώρα κατά μήκος του Βαλκανικού Περάσματος στην οποία οι άνθρωποι μπορούσαν να μετακινηθούν λίγο ή πολύ ελεύθερα και αντιμετωπίστηκαν με σχετικά μικρή κρατική καταστολή. Όμως οι σημερινές ανησυχητικές εξελίξεις δείχνουν ότι επίσης η κατάσταση στη Σερβία αλλάζει γρήγορα και προς το χειρότερο.

Για περισσότερες από δύο εβδομάδες υπήρξε μία NoBorder κατάληψη στο Βελιγράδι, προστατεύοντας έως 80 ανθρώπους από τις άσχημες καιρικές συνθήκες και δίνοντας κάποια προστασία της ιδιωτικής ζωής και ένα χώρο ανάπαυσης σε ανθρώπους που διαφορετικά έπρεπε να κοιμούνται στα πάρκα της πόλης. Σήμερα στις 10 το πρωί μια ομάδα ένστολων και μη αστυνομικών μπήκε στις εγκαταστάσεις και διέταξε όλους όσους βρίσκονταν στο σπίτι να μετακινηθούν στο στρατόπεδο ασύλου Krnjaca έξω από το Βελιγράδι. Ως λόγο για την εισβολή ανέφεραν τις διατάξεις του νέου νόμου που υποχρεώνει όσους ανθρώπους δεν είχαν καταγραφεί από τις αρχές ακόμη, να μετακινηθούν στο στρατόπεδο αμέσως. Χάρη στην επί τόπου τοπική και διεθνή νομική υποστήριξη το επιχείρημα των αστυνομικών σύντομα αμφισβητήθηκε αφού όπως αποδείχτηκε ο εν λόγω νόμος είχε πράγματι περάσει, αλλά δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από τις 28 Μαΐου 2016. Αλλά η παραπλανητική συμπεριφορά των αστυνομικών δεν τελείωσε εκεί, αλλά ήταν απλά μία πρώτη από τις πολλές εξαιρετικά προβληματικές και ενδεχομένως ακόμη και παράνομες πράξεις που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καθώς επτά άνθρωποι που έμεναν στο NoBorderHostel οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα προκειμένου να τους καταχωρήσουν εκεί , εκδηλώθηκε ο φόβος ότι οι αρχές θα γκρεμίσουν την κατάληψη το γρηγορότερο. Οι διεθνείς υποστηρικτές τρομοκρατήθηκαν καθώς η αστυνομία διεξήγαγε αυστηρούς ελέγχους στοιχείων οι οποίοι εμπεριείχαν φωνές και άλλες απειλητικές συμπεριφορές. Οι αστυνομικοί μίλησαν σε μερικούς εργάτες οι οποίοι ήταν επίσης παρόντες στη σκηνή. Ήταν ακριβώς εκείνο το σημείο που τα νέα έφτασαν σε μας ότι το “Miksaliste”, ένας χώρος που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο NoBorderHostel πρόκειται να αδειάσει. Από τις αρχές Δεκεμβρίου το “Miksaliste” είχε φιλοξενήσει αρκετές διαφορετικές ΜΚΟ και άλλες βασικές δομές υποστήριξης για τους μετανάστες παρέχοντας τουαλέτες, ρούχα, τρόφιμα, τσάι, ντουζ, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα για παιδιά. Επομένως έγινε ξεκάθαρο ότι δεν ήταν στόχος μόνο το NoBorderHostel, αλλά ότι ολόκληρη η δομή υποστήριξης για τους μετανάστες στο Βελιγράδι πρόκειται να εξαφανιστεί. Αποδείχθηκε ότι χθες το βράδυ το Miksaliste έλαβε μια προειδοποίηση έξωσης από την αστυνομία με την οποία τους έλεγαν να εκκενώσουν το χώρο μέσα σε 48 ώρες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι ΜΚΟ απειλούνταν να χάσουν την άδειά τους να συνεχίσουν τις δραστηριότητες αλληλεγγύης και υποστήριξης.

Τοποθετώντας αυτά τα περιστατικά στη μεγάλη εικόνα των πρόσφατων εκλογών στη Σερβία και στο γενικότερο κλίμα προς τους ανθρώπους που μετακινούνται στην Ευρώπη , η καταστολή στο Βελιγράδι ταιριάζει απόλυτα στο καθιερωμένο πλαίσιο το οποίο ωθεί ανθρώπους στην απονομιμοποίηση και μακρυά από το φως σε σκιώδεις απομακρυσμένες περιοχές από τη μία πλευρά και στην ποινικοποίηση δομών υποστήριξης από την άλλη. Οκτώ εβδομάδες μετά το επίσημο τέλος του Βαλκανικού Περάσματος μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας, η καταστολή και η παραμέληση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετακινούνται βορειότερα καθώς η Σερβία επίσης μπαίνει στη γραμμή της ΕΕ. Η πρόθεση της υπεράσπισης του ευρωπαϊκού πλούτου γίνεται εξαιρετικά προφανής στην περίπτωση αυτή, αφού και το Miksaliste και το NoBorderHostel βρίσκονται στην περιοχή του σχεδίου Belgrade Waterfront (βλέπε εδώ http://balkanist.net/beograd-na-vodi-the-white-citys-latest-rupture-2/ ). Επενδυτές από τη Σερβία και τα Ηνωμένα Εμιράτα δεν έχουν σαφώς κανένα ενδιαφέρον στο να ανεχτούν μη κερδοφόρους χώρους στη ζώνη συμφερόντων τους.

Το Gentrification αποκαλύπτει το αποκρουστικό χαμόγελό του

Η οργή και ο θυμός για αυτές τις παράνομες εξώσεις εκδηλώθηκαν στη δημόσια σκηνή με τη μορφή μιας αυθόρμητης διαμαρτυρίας στις 6μμ. Μια ντουζίνα φρεσκοβαμμένα πανό κρεμάστηκαν στα δύο πάρκα γύρω από το σταθμό του τρένου που είναι ο κύριος τόπος του κινήματος των μεταναστών από το περασμένο καλοκαίρι. Η αστυνομία εμφανίστηκε αμέσως με το που άκουσαν συνθήματα να αντηχούν από τους τοίχους. Όταν η διαμαρτυρία τελείωσε και τα πανό μαζεύτηκαν ζήτησαν ταυτότητες και κατηγόρησαν τέσσερις ακτιβιστές με ένα αστείο πρόστιμο πολλαπλασιασμένο από τον αριθμό των πανό – για «ρύπανση». Και πάλι άλλο ένα σημάδι της αλληλεγγύης που έγινε στόχος της αυθαίρετης αστυνομικής καταστολής.

Αυτό που είναι πολιτικά συμπτωματικό είναι ότι η ξαφνική στροφή 180 μοιρών από τη Σερβική κυβέρνηση ήρθε αμέσως μετά αφού το κυβερνόν κόμμα του μάστερ του πολιτικού θεάματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατοχύρωσε τον έλεγχο της εξουσίας στις εκλογές της Κυριακής. Το κόμμα του στόχευε και τελικά κέρδισε απόλυτη πλειοψηφεία και ενώ όλοι ήταν απασχολημένοι εξετάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα, η παλιά και νέα κυβέρνηση αποφάσισε να αδράξει την ευκαιρία και να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της απέναντι στους μετανάστες. Η κίνηση των σερβικών αρχών θα πρέπει να ειδωθεί στο πλαίσιο του αναμφισβήτητα καταπιεστικού καθεστώτος που η ΕΕ έχει καταφέρει να εφαρμόσει κατά μήκος ολόκληρου του Βαλκανικού Περάσματος τις τελευταίες εβδομάδες. Οι απελάσεις μεταναστών όπως και η καταστροφή δομών αλληλεγγύης στα ελληνικά νησιά, οι βαριά στρατιωτικοποιημένες και εξαιρετικά βίαιες επιχειρήσεις στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας και η υπερβολική χρήση βίας εναντίον ανθρώπων που μετακινούνται στη Βουλγαρία και τη Μακεδονία είναι το πλαίσιο το οποίο η τελευταία κίνηση της Σερβικής κυβέρνησης μπορεί να ειδωθεί σαν εφαρμογή του ίδιου καθεστώτος για ολοκληρωτικό κλείσιμο του Βαλκανικού Περάσματος. Ένας ακόμη πολιτικός φράχτης κατά μήκος των τειχών της Ευρώπης-Φρούριο χτίζεται στο Belgrade Waterfront. Προφανώς, η “tv-friendly” κυβέρνηση της Σερβίας δεν ήθελε να εκτεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά τώρα αυτή η προσοχή δεν είναι πλέον αναγκαία και η εφαρμογή του σχεδίου της ΕΕ στη Σερβία μπορεί να συμβεί.

Για τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις δομές υποστήριξης και αλληλεγγύης στο Βελιγράδι και σε όλα τα Βαλκάνια αυτό είναι μόνο η τελευταία από μια σειρά επιθέσεων στην ελευθερία όλων μας. Αλλά ακόμη κι αν οι κινήσεις αλληλεγγύης ποινικοποιούνται και άνθρωποι ωθούνται στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων, η πρόθεση και η αποφασιστικότητα μας να πολεμησουμε την Ευρώπη-Φρούριο δεν είναι μάταιη. Θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε NoBorder καταλήψεις, να μαγειρεύουμε σε NoBorder κουζίνες και να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους με τους οποίους θέλουμε να χτίσουμε μαζί μια νέα και καλύτερη Ευρώπη με άλλους τρόπους. Εμπνεόμαστε από τις άπειρες κινήσεις αντίστασης και θάρρους από τους συν-ταξιδιώτες μας από άλλα μέρη του κόσμου. Χάρη σε αυτούς το συνοριακό καθεστώς γκρεμίστηκε στην πρώτη θέση και χάρη σε αυτούς οι προσπάθειες αλληλεγγύης μας έχουν νόημα.

Δε μπορείτε να κάνετε έξωση σε ένα κίνημα.

NoBorders Hostel collective

#BelgradeRefugeeFront

26 Απριλίου 2016

2 comments on “Για την επίθεση στη δομή μεταναστών στο Βελιγράδι

  1. Παράθεμα: Για την επίθεση στη δομή μεταναστών στο Βελιγράδι | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

  2. Παράθεμα: Για την επίθεση στη δομή μεταναστών στο Βελιγράδι | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 11.05.2016 by in άρθρα/статья,μεταφράσεις and tagged , , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: