Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Ρ.Κάραζιτς και εορτασμοί στο Βελιγράδι

coffins-1100Η ετυμηγορία για τα εγκλήματα του Ρ.Κάραζιτς συνέπεσε με την σερβική επέτειο των Νατοϊκών βομβαρδισμών του Βελιγραδίου. Συνεπώς, ήταν μια καλή ευκαιρία, ο βαθύς πυρήνας του σερβικού έθνους κράτους να επιδείξει ποιες ήταν και είναι οι ιστορικές και ιδεολογικές αναφορές του. Πως αντιλαμβάνεται την ιστορία του και συνεπώς πως δικαιολογεί την τωρινή του ύπαρξη. Χιλιάδες σερβων ξεχύθηκαν στους δρόμους σε μικρότερους ή μεγαλύτερους δεξιούς ή αριστερούς πατριωτικούς σχηματισμούς. Οι πορείες αυτές δείχνουν ότι ο εθνικισμός δεν αποτελεί παρέκβαση από το έθνος-κράτος αλλά τη βαθύτερη οργανωτική αρχή του, η οποία σε περιστάσεις σαν και αυτή-ή κατά τη διαδικασία συγκρότησης των εθνών κρατών-γίνεται πλέον εμφανής. Δείχνει επίσης ότι ο αντι-ιμπεριαλισμός είναι τροχοπέδη για το ριζοσπαστικό ξεπέρασμα αυτού του κόσμου, καθώς συμφωνεί με την αστική αντίληψη ότι η επαναστατική αντιπαράθεση διεξάγεται έστω σε πρώτο στάδιο, μεταξύ κρατών. Αυτό το στάδιο μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ, και είμαστε κολλημένοι σε ένα παρόν που ο εθνικισμός στην αριστερά και την δεξιά οργιάζει και όπου σφαγές ξεχνιούνται ενώ οι σφαγείς εκθειάζονται. Θα πρέπει οι αριστεροί επαναστάτες του αντι-ιμπεριαλισμού να θυμούνται, και ακόμα περισσότεροι να ντρέπονται ότι πριν 20 χρόνια ήταν συντριπτικά υπέρ του Κάραζιτς στη Βοσνία αλλά και του εθνικιστικού οργίου των Σέρβων κατά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, όχι μόνο υπό το πρόσχημα αλλά όντως μέσω της αντι-ιμπεριαλιστικής προσέγγισης. Ο εθνικισμός, η ορθοδοξία, ο αντί-σημιτισμός, και οι παραδοσιακές αφηγήσεις του ελληνικού κράτους, τότε όλες είχαν συγχρονιστεί, και συμπυκνώνονταν στις αριστερές πορείες αλληλεγγύης που γινόντουσαν υπέρ των Σέρβων, την ίδια στιγμή που η εκκλησία μάζευε τρόφιμα και ρούχα για το Σερβικό λαό, αλλά και για να ντύνονται τα πρωτοπαλίκαρα της ΧΑ που μαζί με τους εκεί ομοίους τους, συγκροτούσαν το νέο και καθαρό σύγχρονο σερβικό έθνος κράτος.

Ruthless Critique-Errikos Perdikolarios.

1.Ο Radovan Karadžic καταδικάστηκε για Γενοκτονία

Το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ στη Χάγη καταδίκασε τον πρώην Σερβο-Βόσνιο πολιτικό αρχηγό Radovan Karadžic για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε 40 χρόνια φυλάκιση. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία βρήκε τον πρώην Σερβο-Βόσνιο πρόεδρο Karadžic ένοχο την Πέμπτη για μερικές από τις χειρότερες θηριωδίες στην Ευρώπη από τoν Β’ ΠΠ και τον φυλάκισε για 40 χρόνια. Καταδικάστηκε για τη γενοκτονία της Srebrenica το 1995, για τρομοκράτηση του πληθυσμού του Sarajevo, για καταδίωξη και εξόντωση Βόσνιων και Κροατών σε 20 περιοχές σε όλη τη χώρα και για ομηρία ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ. Αλλά αθωώθηκε για τη διάπραξη γενοκτονίας σε άλλες 7 περιοχές στη Βοσνία το 1992.

Σχετικά με την ενοχή του Karadžic για τη γενοκτονία της Srebrenica, ο δικαστής O-Gon Kwon είπε ότι αφού οι Σερβο-Βοσνιακές δυνάμεις επιτέθηκαν και κατέλαβαν τον θύλακα που ήταν υπό την προστασία του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 1995, ένα “σχέδιο για εξόντωση του μουσουλμανικού πληθυσμού” υλοποιήθηκε με οργανωμένο τρόπο.

Ο δικαστής είπε ότι ο Karadžic μιλούσε με συνθηματικά με το σύμβουλό του για τη Srebrenica, Miroslav Deronjic, και είπε ότι οι κρατούμενοι ήταν “αγαθά” που πρέπει να κρατούνται. Είπε επίσης ότι μία μέρα αργότερα, ο Deronjic μίλησε για τις δολοφονίες αντρών, το οποίο δείχνει ότι από κείνη τη στιγμή η απόφαση είχε ήδη παρθεί. Αυτό το σχέδιο αποδεικνύει ότι ο Karadžic ήταν σύμφωνος με το σχέδιο των δολοφονιών”. Ο Karadžic βρέθηκε επίσης ένοχος για συμμετοχή σε εγκληματική επιχείρηση με σκοπό την τρομοκράτηση του άμαχου πληθυσμού του Sarajevo κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από της Σερβο-Βοσνιακές δυνάμεις την περίοδο 1992-1995.

Ο δικαστής ανέφερε ότι ως ανώτατος διοικητής του Σερβο-βοσνιακού στρατού, ο Karadžic ενέκρινε στρατιωτικές ενέργειες που παρέτειναν την πολιορκία και την δραστηριότητα του πυροβολικού και των ελεύθερων σκοπευτών, επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς. Όλοι οι πολίτες υπέφεραν από τρόμο και κακουχίες”. «Ο Karadžic ισχυροποίησε την εκστρατεία όταν η βοσνιακή πλευρά αρνήθηκε να κάνει ειρηνευτική συμφωνία υπό τους όρους του,” προσέθεσε.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι Βοσνιακές δυνάμεις μερικές φορές άνοιξαν πυρ κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ ώστε να κατηγορήσουν τους Σέρβους, αλλά είπε ότι τέτοια περιστατικά ήταν σπάνια και δεν υπονομεύουν το γεγονός ότι οι Σερβο-βοσνιακές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Sarajevo.

Ο Karadžic βρέθηκε επίσης ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των νόμων και των εθίμων του πολέμου σε 20 περιοχές της Βοσνίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Ο Σερβοβόσνιος πολιτικός ηγέτης ήταν αδιάφορος για την πιθανότητα ότι θα μπορούσαν να λάβουν χώρα εγκλήματα, δήλωσε ο O-Gon Kwon. «Η αίθουσα διαπίστωσε ότι οι δολοφονίες, οι εξοντώσεις και οι διώξεις ήταν προμελετημένα τον Karadžic«, είπε ο δικαστής. Είχε καταδικαστεί για διώξεις, εξοντώσεις, απελάσεις, βίαιους εκτοπισμούς και δύο κατηγορίες για φόνο σε 20 περιοχές. Αλλά το δικαστήριο τον απάλλαξε για τη γενοκτονία εναντίον Βόσνιων και Κροατών στις περιοχές Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica και Zvornik το 1992. «Σερβικές δυνάμεις σκότωσαν Βόσνιους Μουσουλμάνους και Κροάτες κατά τη διάρκεια και μετά από την κατάληψη των περιοχών. Δολοφονήθηκαν σε μαζικές εκτελέσεις, πυροβολήθηκαν υπό κράτηση, ή πάρθηκαν από εγκαταστάσεις και δολοφονήθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις· σε άλλες περιπτώσεις, πέθαναν μετά από σοβαρά χτυπήματα από τις σερβικές δυνάμεις, είτε λόγω των απάνθρωπων συνθηκών», είπε ο δικαστής. Από την άλλη, είπε ότι το δικαστήριο δεν θα μπορούσε να συμπεράνει ότι ο Karadžic είχε «σκοπό τη γενοκτονία και να καταστρέψει μια εθνοτική ομάδα» σε αυτές τις 7 περιοχές.

Ωστόσο, κρίθηκε ένοχος για εξόντωση σε αυτές τις περιοχές. Βρέθηκε επίσης ένοχος για την ομηρία ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Ο δικαστής είπε ότι ο Karadžic ήταν μια «κινητήρια δύναμη πίσω από την ομηρία» των ειρηνευτικών δυνάμεων, βάζοντας τους αιχμαλώτους σε στρατηγικά σημεία, προκειμένου να αποτρέψει τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ. Κατά τη λήψη της απόφασης σχετικά με την ποινή 40 ετών, ο δικαστής είπε ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψη το γεγονός ότι αυτά ήταν μερικά από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, αλλά αποδέχτηκε ως ελαφρυντικό το γεγονός ότι ο Karadžic απομακρύνθηκε από μόνος του από τη δημόσια ζωή μετά τον πόλεμο το 1996.
Ο 70χρονος πρώην Σερβοβόσνιος πολιτικός αρχηγός επέμενε ότι ήταν αθώος από την ευθύνη για όλα τα εγκλήματα στο κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν διέταξε κανένα από αυτά.

Ο νομικός του σύμβουλος Peter Robinson, δήλωσε ότι η υπεράσπιση θα ασκήσει έφεση ενάντια σε κάθε σημείο της ετυμηγορίας. «Έχουμε 30 ημέρες για να κάνουμε αυτή τη δουλειά και φαίνεται ότι υπάρχει μια βάση για να ασκήσουμε έφεση σε κάθε σημείο,» ανέφερε ο Robinson στα ΜΜΕ μετά την ετυμηγορία. Ο Karadžic συνελήφθη το 2008 στο Βελιγράδι, ενώ ήταν μεταμφιεσμένος σε «πνευματικό θεραπευτή», αφού πέρασε 12 χρόνια ως φυγάς. Η δίκη του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009 και περισσότερες από 500 καταθέσεις μαρτύρων ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας διαδικασίας.

2. Οι πορείες στο Βελιγράδι

Όπως ειπώθηκε και αρχικά η καταδίκη συνέπεσε με την επετειακή μέρα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, όπου σύσσωμη η Σερβική αστική κοινωνία, θυμάται τα δικά της θύματα, αλλά ταυτόχρονα ανανεώνει και το εθνικό συμβόλαιο, ενωμένη απέναντι στους «ξένους».Επίσης έχει ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι και το Ριζοσπαστικό κόμμα αλλά και οι νεοναζί φώναζαν και ήταν ανοιχτά κατά της καταδίκης του Κάρατζιτς. Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση δε μπορεί να αρθρώσει ότι ο Κάρατζιτς είναι αθώος λόγω των βλέψεων της για ένταξη στην ΕΕ, στη σέρβικη κοινωνία αυτός ο λόγος είναι αρκετά νομιμοποιημένος, καθώς υπάρχει μια αρκετά διαδεδομένη αφήγηση που λέει ότι από τη μία δεν αποδεικνύεται ότι ο Κάρατζιτς ενέκρινε τις θηριωδίες και ότι απλά αυτό που έκανε ήταν να προστατέψει τους Σέρβους στη Βοσνία, αλλά και το σημαντικότερο ότι το δικαστήριο, το οποίο είναι “των κακών”, των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, των δυτικών γενικότερα, είχε από την αρχή αποφασίσει για την καταδίκη του άσχετα με τα στοιχεία. Ο εθνικισμός όπως ξέρουμε χρειάζεται και επιλεκτική μνήμη και λήθη και για τους Σέρβους είναι πολύ εύκολη η παραπάνω αφήγηση ειδικά όταν πηγαίνει μαζί με την θυματοποίησή τους ως τα μόνα θύματα λόγω των βομβαρδισμών του 99′, αποσιωπώντας τελείως από το δημόσιο λόγο τα γεγονότα του πολέμου το 1992-1995. Η σύμπτωση των δύο γεγονότων φέτος έδωσε ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στα γεγονότα. Πάμε να δούμε τι έγινε. Κλικ στις φωτογραφίες για μεγέθυνση. Προσοχή στις τελευταίες φωτογραφίες.

 

Η σχέση της Χρυσής Αυγής με τον σερβικό εθνικισμό ως (παρα) στρατιωτική μαθητεία αλλά και ως συμπύκνωση όλου του ελληνικού πατριωτικού τόξου και της συμπάθειας του για το εθνικό αφήγημα των σέρβων έχει αναλυθεί διεξοδικά και εξαιρετικά από το xycontagion. Η εμφάνιση της σημαίας της ΧΑ εκεί, δείχνει ότι οι σχέσεις δεν ξεχνιούνται, και ότι οι εθνικές δημόσιες τελετουργίες είναι μια καλή ευκαιρία να υπενθυμίζονται και να ανανεώνονται τα αφηγήματα των εθνικών κρατών. Λίγο ακόμα υλικό.

Πορεία του ριζοσπαστικού κόμματος το απόγευμα.

Η αστυνομία περιορίζει τους ελάχιστους αριστερούς αντιφασίστες που βγήκαν στο δρόμο

5 comments on “Ρ.Κάραζιτς και εορτασμοί στο Βελιγράδι

 1. Μακράν η καλύτερη παρουσίαση της καταδίκης Κάρατζιτς σε ελληνικό ή ελληνόφωνο μέσο, συμπεριλβαναομένων των μεγάλων εμπορικών ΜΜΕ.

  Με την ευκαιρία, την ώρα που η «εξελιγμένη σβάστικα» (ο μαίανδρος) της ΧΑ κυματίζει στο Βελιγράδι, οι σημαίες των Σέρβων φασιστών κυματίζουν στην Ελλάδα, (βλ. λ.χ. Γιορτή ‘τρία σε ένα’, ανάληψη εξουσίας από τον Χίτλερ, Σρεμπρένιτσα, Ιμια, στα γραφεία της ΧΑ, όταν ο Παναγιώταρος καλωσόριζε «εκατοντάδες Ευρωπαίους συναγωνιστές από χώρες όπως η Σερβία» κ.ο.κ.) και οι εδώ ‘Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»)’
  https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

 2. Παράθεμα: Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται ‘Noz, zica, Srebrenica’ (‘Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα’): Ποιοι είναι ο

 3. Κλέων Ι.
  30.03.2016

  Η ‘Μιλοσεβιτσική’ διεθνής ‘αριστερά’ δεν έχει κανένα πρόβλημα να μεταβληθεί και σε ‘Καρατζιτσική’ Αριστερά. Επιφανής εκπρόσωπός της η Diana Johnstone, με τις άσχημες θεωρίες συνωμοσίας της, και με την πλήρη άρνηση των μαζικών εγκλημάτων, εστιάζει ακριβώς στο επίμαχο σημείο που απασχόλησε αμφότερους, ξέρετε, για να υποβιβάσει όλα τα υπόλοιπα. Απ’ όπου μπορεί πιάνεται ο καθένας. Ηταν φανερό ότι από εκεί θα πιαστούν όλοι αυτοί, σαν να το ξέραμε.

  http://www.counterpunch.org/2016/03/30/international-injustice-the-conviction-of-radovan-karadzic/

  Γνωστοί οι στόχοι τους, τους μάθαμε πια:

  – Να αρνηθούν ότι συνέβησαν εθνικές εκκαθαρίσεις στη βάση εθνοφυλετικών και θρησκευτικών ρατσιστικών διαχωρισμών.
  – Να αθωώσουν την σερβική επιθετικότητα και επεκτατικότητα.
  – Να μοιράσουν εξίσου τους ευθύνες σε όλες τις εθνότητες.
  – Να κατηγορήσουν τη Δύση ότι αυτή ευθύνεται για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

  Από την άλλη, έντιμοι διανοούμενοι εξηγούν με απλά λόγια στον κόσμο τι σημαίνει αυτή η καταδίκη (η καλύτερη αγγλική παρουσίαση που είδαμε)

  Q and A on the Karadžić verdict
  https://eastethnia.wordpress.com/2016/03/26/q-and-a-on-the-karadzic-verdict/

  Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα.
  Μία ολόκληρη εβδομάδα μετά, άκρα του τάφου σιωπή. Ενα μόνο άρθρο (κριτικό, επί της ουσίας, και όχι η ξερή αναφορά της είδησης, δηλαδή), σε μία μόνο εφημερίδα, την ΕφΣυντακτών.
  Τίποτε άλλο, ούτε στα λαλίστατα ΜΜΕ, ούτε στο με άπειρο χώρο ίντερνετ.
  Ασφαλώς, δεν είναι αρκετό, αλλά υπό μία έννοια είναι αρκετό, αφού θίγει ακριβώς το θέμα της ‘αμνησίας’, εστιάζει στην σιωπή των άλλων, και τους παραδίδει στη χλεύη.

  Από τον έντιμο και συνεπή στο ενδιαφέρον του Κ. Παπαϊωάννου:
  https://antiphono.wordpress.com/2016/03/30/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%B9%CF%84%CF%82/

  Κατά τ’ άλλα, ΟΛΟΙ έχασαν και τη φωνή τους, και τη μνήμη τους. Εκπληκτικό, δε συμφωνείτε; (Οχι ότι δεν το περιμέναμε)

 4. Παράθεμα: Η περιβόητη αθώωση της χυδαιότητας. | Our baba doesn't say fairy tales

 5. Παράθεμα: Η περιβόητη αθώωση της χυδαιότητας. | grassrootreuter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 26.03.2016 by in άρθρα/статья and tagged , , , , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: