Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Για την απεργία των μεταλλωρύχων στην Μπουλκίζα της Αλβανίας

albania1.jpg

 

Εισαγωγή

Μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε μια μικρή ανακοίνωση που έπεσε στα χέρια μας για την απεργία των μεταλλωρύχων που τρέχει τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Μπουλκίζα, μία μικρή πόλη της Αλβανίας στα ανατολικά των Τιράνων. Οι λόγοι γι’αυτή τη δημοσίευση είναι αρκετοί, πέρα από το καθαρά ενημερωτικό του πράγματος. Ο συγκεκριμένος αγώνας των μεταλλωρύχων αποτελεί απλά την τελευταία κινητοποίηση σε μια ήδη μακρά σειρά απεργιών και κινητοποιήσεων στην Αλβανία τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ένα από τα πράγματα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι, όπως λέγεται και στο παρακάτω κείμενο, οι μεταλλωρύχοι έχουν έρθει σε επαφή απ’ την αρχή με την Organizata Politike, την αριστερή ομάδα που συμμετείχε ενεργά στις φοιτητικές διαμαρτυρίες τον Δεκέμβριο του 18′ και των Γενάρη του 19′ (για περισσότερα σχετικά με το πρόσφατο φοιτητικό κίνημα στην Αλβανία βλέπε εδώ κι εδώ). Ακόμη στο συγκεκριμένο ορυχείο η απεργία δεν έπεσε από τον ουρανό, καθώς από το 2011 έχουν υπάρξει απεργίες και προσπάθειες βελτίωσης των συνθηκών εργασίας τους. Όπως έγραφε και παλιότερο κείμενο που είχαμε μεταφράσει για την κατάσταση της αλβανικής εργατικής τάξης, ήταν στο συγκεκριμένο ορυχείο, που το 2018 ο Enver Koçi ένας 66χρονος μεταλλωρύχος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Τότε η εισαγγελική αρχή αρνήθηκε να ασκήσει αγωγή, θεωρώντας ότι ο Ποινικός Κώδικας δεν παρέχει μέσα για τη δίωξη αυτού του είδους ατυχήματος» στο χώρο εργασίας . Ήταν ο πέμπτος μεταλλωρύχος από τo κεντρικό ορυχείο της Μπουλκίζα, που έχει σκοτωθεί από τις αρχές του 2018. Οι ακτιβιστές της Organizata Politike έχουν υπολογίσει ότι, ελλείψει επίσημων δεδομένων, τουλάχιστον 43 μεταλλωρύχοι έχουν πεθάνει στο χώρο εργασίας από το 2013, το έτος που το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ήρθε στην εξουσία. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την Πρωτομαγιά οι ακτιβιστές τοποθέτησαν 43 κράνη εξόρυξης στις σκάλες του Υπουργείου Ενέργειας και Βιομηχανίας.

Μέσα από αυτό το παράδειγμα, από την μια διαφαίνεται η αδυναμία της εργατικής τάξης ως αγωνιζόμενο υποκείμενο να διατυπώσει αιτήματα τα οποία να ξεπερνούν την εργασιακή της συνθήκη. Από την άλλη όμως φαίνεται ότι η σαρωτική πορεία του καπιταλισμού σε όλο τον κόσμο, και οι εντατικές συνθήκες εκμετάλλευσης που επιβάλλονται, οδηγούν ξανά και ξανά κομμάτια της εργατικής τάξης να βγουν στο δρόμο και να συγκρουστούν, καθώς δεν τους μένει τίποτα άλλο για να υπερασπίσουν το έδαφος που έχει μείνει κάτω από τα πόδια τους. Το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων μένει να φανεί, όμως οι αγώνες στην Αλβανία, και ειδικά όταν οδηγούν στην ένωση ξεχωριστών κομματιών της κοινωνίας, δεν μπορούν παρά να αποτελούν θετική εξέλιξη.

Η Ανακοίνωση

Από τις 25 Νοεμβρίου, οι μεταλλωρύχοι στην Μπουλκίζα, μια μικρή πόλη στη βόρεια Αλβανία, βρίσκονται σε απεργία. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία για πολλούς λόγους. Η Μπουλκίζα είναι μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Αλβανίας παρόλο που διαθέτει σημαντικούς πόρους. Οι απεργίες στην Αλβανία είναι πολύ σπάνιες καθώς η χώρα διοικείται από ολιγάρχες και διεφθαρμένους πολιτικούς και η οργάνωση ή η απεργία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για όσους το σκέφτονται. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οργανώνεται από την πρώτη αυτο-οργανωμένη και ανεξάρτητη ένωση μεταλλωρύχων, την Ένωση Ηνωμένων Ορυχείων της Μπουλκίζα.

Οι ανεξάρτητες συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αλβανία είναι πολύ σπάνιο πράγμα. Η χώρα έχει μια Ομοσπονδία των συνδικαλιστικών οργανώσεων που είναι απλώς μια δικαιολογία και μια μαριονέτα, απλώς για την ύπαρξη της και μόνο. Οι μεταλλωρύχοι στη Μπουλκίζα, με τη βοήθεια από την Organizata Politike (τη μοναδική αριστερή ομάδα στην Αλβανία, γνωστή για την οργάνωση των φοιτητικών διαμαρτυριών τον περασμένο χρόνο), ίδρυσαν το συνδικάτο τους τον Οκτώβριο και έκαναν τη δημόσια παρουσία τους στις 17 Νοεμβρίου στη Μπουλκίζα, καθώς αισθάνονταν ότι ήταν σημαντικό να σπάσει ο φόβος και να δείξουν στους ανθρώπους της πόλης ότι η ενότητα είναι δύναμη.

Μόλις πέντε ημέρες μετά, η εταιρία Albchrom (η οποία ανήκει στον Samir Mane, τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Αλβανία) απέλυσε τον εκλεγμένο πρόεδρο του συνδικάτου Elton Debreshi. Αυτή ήταν η σπίθα που χρειαζόταν για να ωθήσει τα υπόλοιπα μέλη του συνδικάτου να προχωρήσουν σε απεργία. Σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης, στη μέση του ψυχρού αλβανικού χειμώνα, αγνοώντας τις απειλές και την αστυνομική παρουσία, ξεκίνησαν την απεργία.

Σήμερα, μετά από πάνω από μία εβδομάδα απεργίας μετά την απλολυση του Beqir Durici, ενός άλλου ακτιβιστή του συνδικάτου, χωρίς καμία κάλυψη από τα ΜΜΕ (αφού ανήκουν στους ολιγάρχες), χωρίς υποστήριξη από την Ομοσπονδία, με απειλές από την αστυνομία και την εταιρεία (Albchrom), εξακολουθούν να αντέχουν. Είναι σταθεροί στις απόψεις τους και έχουν την υποστήριξη των συναδέλφων τους και της πόλης τους (οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από πάνω από μία γενιά μεταλλωρύχων) και από τους φοιτητές και τους ακτιβιστές της Organizata Politike.

Έχοντας κατά νου ότι η Αλβανία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και ότι εκεί ζουν σε συνθήκες άγριου καπιταλισμού, το να κάνεις απεργία για αλληλεγγύη και να απαιτείς καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι μια κίνηση ξεκάθαρης γενναιότητας. Έχοντας υπόψιν ότι δεν έχουν κάλυψη από τα ΜΜΕ και ότι τα επίσημα συνδικάτα είτε δεν στηρίζουν, είτε είναι εχθρικά προς την αλληλεγγύη μας, η γνωστοποίηση αυτού του αγώνα μέσω των μέσων ενημέρωσης και των δελτίων τύπου από συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών είναι κάτι περισσότερο από μια ηθική υποχρέωση, είναι υποχρεωτικό από τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους.

Αλληλεγγύη στην Ένωση Ηνωμένων Ορυχείων της Μπουλκίζα

Επαναπρόσληψη των Elton Debreshi και Beqir Durici

Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των μεταλλωρύχων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 11.12.2019 by in άρθρα/статья and tagged , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: