Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Γυναικοκτονίες και πατροκτονίες: Οι αδελφές Χατσατουριάν και η σημαντικότερη υπόθεση στην Ρωσία τον τελευταίο χρόνο.

_107521780_02_gettyimages-1019970920

Οι αδελφές Χατσατουριάν, η Ανγκελίνα, η Μαρία και η Κρεστίνα, από 17 μέχρι 19 χρονών, με καταγωγή από την Αρμενία, δολοφόνησαν με 36 μαχαιριές τον πατέρα τους Μιχαήλ στις 27 Ιουλίου 2018. Από τότε, ξεκίνησε η δίκη των τριών αδελφών, η οποία τους τελευταίους δύο μήνες έχει γίνει κεντρικό ζήτημα στα ΜΜΕ, τις ΜΚΟ και τις ομάδες αλληλεγγύης στην Ρωσία, την Ουκρανία και την Αρμενία. Αρχικά, καθώς τέτοια ζητήματα σπάνια ανοίγονται στην Ρωσία στον δημόσιο λόγο, οι τρεις αδελφές θα καταδικάζονταν για δολοφονία και η υπόθεση φαίνεται να έκλεινε γρήγορα. Εξίσου γρήγορα όμως οι γείτονες, η μητέρα τους και τυπικά ακόμα σύζυγος του δολοφονημένου άνδρα, καθώς και συγγενείς ενεπλάκησαν στον δημόσιο διάλογο για το ποιόν του Μιχαήλ. Η υπόθεση αποτέλεσε την αφορμή να κινητοποιηθούν τόσο δυτικές ΜΚΟ όσο και φεμινιστικές και αναρχικές ομάδες, που είδαν την δίωξη και την διαχείριση της υπόθεσης από τα ΜΜΕ τόσο σαν άδικη και μισογύνικη, όσο και σαν την τελευταία σταγόνα καταστολής που εντείνεται στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια εναντίων όλων. Τι έγινε όμως ακριβώς;

Το πτώμα βρέθηκε στην είσοδο του διαμερίσματος τους, με τις 3 αδελφές να έχουν αίματα στα ρούχα τους. Ο πατέρας τους ήταν νεκρός μπροστά τους, με 36 συνολικά μαχαιριές, 10 από αυτές στο κεφάλι και τον λαιμό, ένα χτύπημα στο στήθος από σφυρί και pepper-spray. Σύμφωνα μα την αρχική κατάθεση των αστυνομικών, ο πατέρας υπό την επήρεια ναρκωτικών προσπάθησε να χαρακώσει την μία εκ των αδελφών, την Κρεστίνα, αλλά αυτή του πήρε το μαχαιρί, και τον μαχαίρωσε, στην αρχή χωρίς πρόθεση να τον σκοτώσει. Η δολοφονία έγινε περίπου στις 19.30 με αρκετό κόσμο στην αυλή και στους διαδρόμους της πολυκατοικίας ενώ οι αδελφές δεν αποπειράθηκαν να φύγουν ή να κρύψουν τα γεγονότα. Η Κρεστίνα είχε τραύμα από μαχαίρι στο μπράτσο. Στο δικαστήριο, το οποίο επικεντρώνεται στην μεγαλύτερη αδελφή η οποία ήταν και ενήλικη κατά τη δολοφονία, αποκαλύφθηκαν διάφορες πληροφορίες, οι οποίες έφεραν μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης με το μέρος των αδελφών. Συγκεκριμένα ειπώθηκε –και επιβεβαιώθηκε από ιατροδικαστή– ότι οι κοπέλες έφεραν μελανιές και τραύματα σε όλο τους το σώμα, ενώ υπάρχουν στην μεγαλύτερη ίχνη κολπικής σεξουαλικής επαφής τα οποία η ίδια βεβαιώνει πως είναι από τον πατέρα της. Η μικρότερη, η Ανγκελίνα, όταν ήταν 15 είχε ταξιδέψει με τον πατέρα της στους αγώνες στο Σότσι, και όπως κατέθεσε η καλύτερη της φίλη στο δικαστήριο, “όταν γύρισε από το ταξίδι μου είπε ότι ο πατέρας της την ανάγκασε σε στοματικό σεξ κατά την διάρκεια του ταξιδιού”.

Με την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι βρέθηκαν αεροβόλα όπλα, βελάκια και μαχαίρια. Οι δύο μικρότερες αδελφές, την τελευταία χρονιά είχαν χάσει πολλές μέρες μαθημάτων στο σχολείο και όπως κατέθεσαν και οι καθηγητές τους, “ήταν εμφανές ότι κάτι δεν πάει καλά στο σπίτι” αλλά δεν είχαν εμφανή σημάδια κακοποίησης καθώς ο πατέρας τους τις χτυπούσε κυρίως στη μέση και στα πόδια”. Η μητέρα είχε εγκαταλείψει το σπίτι πριν μερικά χρόνια, φοβούμενη για τη ζωή της χωρίς να χωρίσει επίσημα. Από τότε ο πατέρας ανάγκασε τις κόρες να αντικαταστήσουν την μητέρα τους, και μάλιστα είχε ένα καμπανάκι με το οποίο τις καλούσε όταν χρειαζόταν κάτι. Πολλά από αυτά τα κατέθεσε η ίδια η μητέρα που ήρθε ως μάρτυρας υπεράσπισης των κοριτσιών. Στα πλαίσια της κατάθεσης της η μεγαλύτερη κόρη είπε πως “δεν αρνείται το έγκλημα, η φυλακή είναι καλύτερη από την ζωή με αυτόν”. Οι τοπικοί αστυνομικοί και ο εισαγγελέας βεβαιώνουν ότι ο πατέρας Χατσατουριάν ήταν γνωστός στις αρχές για εμπόριο ναρκωτικών και προστασία στη νύχτα, παρά το γεγονός ότι είχε χτίσει επιμελώς στο κοντινό του περιβάλλον το προφίλ του θεοσεβούμενου ρώσου. Οι συχνές επισκέψεις του στους “ αγίους τόπους” και οι δωρεές του στην τοπική εκκλησία χρησιμοποιούνται από τoυς συγγενείς του ως αντεπιχειρήματα, ενώ οι διασυνδέσεις του με τοπικά επιφανή άτομα επίσης θεωρούνται «ελαφρυντικά» υπέρ της εικόνα του. Όπως όμως βεβαίωσε η τοπική επιθεώρηση εργασίας, ο Χατσατουριάν επίσημα ήταν άνεργος εδώ και δέκα χρόνια και οι επίσημοι λογαριασμοί του σχεδόν κενοί, αν και πάντα είχε χρήματα.

Το πιο εντυπωσιακό ίσως είναι ότι η τοπική αστυνομία δεν είναι ιδιαίτερα πιεστική στην καταδίκη των αδελφών, κάτι που φαίνεται και από τις εκθέσεις που έχει συντάξει. Ο πατέρας είχε χρόνια προβλήματα με τους τοπικούς αστυνομικούς. Τα προβλήματα της υπόθεσης είναι δύο. Η αρχική κατάθεση ότι τον δολοφόνησε η Κρεστίνα σε στιγμή αυτοάμυνας δεν ισχύει, η ιατροδικαστική εξέταση δείχνει ότι αν και όντως υπό την επήρεια ναρκωτικών ο πατέρας μάλλον κοιμόταν την στιγμή της δολοφονίας. Επίσης η δήλωση της μεγαλύτερης αδελφής ότι εκτέλεσε τη δολοφονία μόνη της είναι μάλλον για να καλύψει τις αδελφές της. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει κάτι ηθικά στην υπόθεση, καθώς η χρόνια σεξουαλική κακοποίηση είναι επιβεβαιωμένη, και η ομαδική αυτοάμυνα προβλέπεται από τον ρωσικό ποινικό κώδικα. Περιπλέκει τα πράγματα όμως νομικά καθώς η δολοφονία μπορεί να θεωρηθεί, σε νομικό επίπεδο πάντα, ότι είναι «από πρόθεση». Δίνει πάτημα στους συγγενείς του πατέρα συνεπώς να τραβήξουν την υπόθεση.

Υπάρχει όμως ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα που χρησιμοποιείται νομικά τόσο από την πλευρά των αδελφών όσο και από την πλευρά των συγγενών του πατέρα και δυσκολεύει την αθώωση τους: η δυσπιστία και η πλήρης αναξιοπιστία της ρωσικής αστυνομίας, φαινόμενο γνωστό στην ρωσική κοινωνία που αποτρέπει πολλές υποθέσεις γενικά από το να φτάνουν σε επίπεδο επίσημης καταγγελίας. Οι συνήγοροι των αδελφών χρησιμοποιούν το επιχείρημα λογικά για να θίξουν το γεγονός ότι οι αδελφές δεν προσέφυγαν στην “δικαιοσύνη” νωρίτερα, αν και κάτι τέτοιο είναι ακόμα δυσκολότερο να το έκαναν ως ανήλικες. Οι συγγενείς του πατέρα χρησιμοποιούν το επιχείρημα αυτό για να θίξουν την αξιοπιστία των τοπικών αρχών που με τις εκθέσεις τους ενοχοποιούν κατά βάση τον Χατσατουριάν, και φτάνουν μέχρι του σημείου να αρνούνται την σεξουαλική κακοποίηση. Υποστηρίζουν ότι η όλη υπόθεση βασίζεται στην προκατάληψη των τοπικών αρχών εναντίων του πατέρα. Η υπόθεση φαίνεται ότι θα αργήσει να κλείσει τόσο λόγω της νομικής πολυπλοκότητας της όσο και λόγω του ευρύτερου πολιτικού κλήματος στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Μέχρι στιγμής πάντως οι πιέσεις υπέρ των αδελφών έχουν αποτέλεσμα, καθώς καμία από τις αδελφές δεν έχει σταλεί στην φυλακή αλλά είναι υπό κατ οίκον περιορισμό.

Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης είναι με το μέρος των αδελφών ευτυχώς. Στην Ουκρανία, την Ρωσία και την Αρμενία, φεμινιστικές ομάδες έχουν κάνει παρεμβάσεις σε δικαστήρια, πρεσβείες και πλατείες ζητώντας την απελευθέρωση τους. Επίσης μεγάλο κομμάτι των φιλελεύθερων και αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ της Ρωσίας φαίνεται να είναι συμπαθητικό τουλάχιστον προς τις αδελφές, τόσο λόγω μιας, δειλά ακόμα, αναδυόμενης φεμινιστικής ατζέντας στη δημόσια σφαίρα της Ρωσίας, αλλά κυρίως γιατί στο πρόσωπο του πατέρα υποστασιοποιείται ανθρωπολογικά και κοινωνιολογικά ό,τι χειρότερο έχει η ρωσική κοινωνία σήμερα ως λογική, στην οποία μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού νιώθουν εγκλωβισμένα. Η παλιά, πατριαρχική, βρώμικη, πουριτανική, δύσκαμπτη και εκβιαστική ρωσική κοινωνία που φτάνει τους ανθρώπους στο να μην έχουν άλλη διέξοδο από την φυγή ή την δολοφονία για να κερδίσουν ξανά έστω μια ελάχιστη αξιοπρέπεια.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 09.07.2019 by in άρθρα/статья and tagged , , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: