Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Για το pride στο Κόσοβο

22449293_10213173685554171_1629045469_o

Την περασμένη Τρίτη 10 Οκτωβρίου έλαβε χώρα το πρώτο Pride Parade στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα, με τη συμμετοχή μερικών εκατοντάδων κόσμου στα πλαίσια της Εβδομάδας Υπερηφάνειας που οργάνωσαν περίπου 9 ΜΚΟ και οργανώσεις με κεντρικό σύνθημα «Στο όνομα της αγάπης». Ωστόσο δεν ειναι η πρώτη δημόσια δράση που οργανώνεται από την LGBTQ κοινότητα στο Κόσοβο, καθώς το Μάιο του 2016 είχε πραγματοποιηθεί, επίσης στην Πρίστινα, πορεία στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας.

Ο πρόεδρος Hashim Thaçi, ο άνθρωπος που οδήγησε τη χώρα στην ανεξαρτησία το 2008, παρευρέθηκε κάνοντας δηλώσεις στα media υπέρ της ισότητας και της ελευθερίας όλων των κοινωνικών ομάδων της χώρας. Επίσης ο πρωθυπουργός Ramush Haradinaj έδωσε το παρόν στην εναρκτήρια ημέρα της Εβδομάδας Υπερηφάνιας στις 6 Οκτωβρίου. Τέλος στη λήξη της πορείας εμφανίστηκε και ο Αμερικανός πρέσβης Greg Delawie. Παρ’ όλη τη στήριξη των πολιτικών κάποιοι από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι η κοσοβάρικη κοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό συντηρητική και ότι το Pride είναι αναγκαίο πιο πολύ από ποτέ. Τις ημέρες που προηγήθηκαν του Pride κληρικοί που ήταν εναντίον έβγαζαν κηρύγματα μίσους, ενώ υπήρξε και ένα ανώνυμο email που στάλθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και προειδοποιούσε τους υποστηρικτές να μην πάνε στην πορεία. Για τους παραπάνω λόγους τα μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία ήταν ενισχυμένα και ο κόσμος που παρευρέθηκε στη διαδήλωση έμεινε ικανοποιημένος, αφού η πορεία κύλησε ομάλα χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε μια μικρή ομάδα γραφικών νεαρών ανδρών που έκανε κάτι σαν αντισυγκέντρωση κρατώντας πλακάτ στην άκρη του δρόμου.

Όσον αφορά τα δικαιώματα των LGBT ατόμων στο Κόσοβο, το 2004 είχε ψηφιστεί νόμος εναντίον των διακρίσεων των σεξουαλικών μειονοτήτων. Ωστόσο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορούν να παντρευτούν αφού από τη μία το σύνταγμα λέει ότι όλοι έχουν το δικαίωμα στο γάμο, αλλά από την άλλη το Οικογενειακό Δίκαιο διευκρινίζει ότι ο γάμος πρέπει να είναι μεταξύ διαφορετικών φύλων.[1]

Παρόλα αυτά τα πράγματα μάλλον δεν είναι τόσο ρόδινα στη πιο νέα χώρα των Βαλκανίων. Το pride του Κοσόβου όπως ήταν αναμενόμενο αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα από τον τοπικό τύπο. Οι αρχές της χώρας φαίνεται να μην είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε πιο βαθιές νομικές αλλαγές, ενώ η καθημερινότητα για τα ΛΟΑΤ άτομα της περιοχής παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να θυμίσουμε κάτι εδώ, σχετικά απλό, το οποίο πολλές φορές παραβλέπεται μπροστά στη δύναμη μεμονωμένων συμβολικών πράξεων. Η τυπική ισότητα προς το κράτος όταν δεν συμβαδίζει με μια πραγματική κοινωνική κίνηση που να μεταλλάσσει τις καθημερινές σχέσεις των ανθρώπων, είναι δώρο άδωρο. Παρά τα χαρούμενα πρόσωπα της Πρίστινα οι καιροί είναι μάλλον πιο σκοτεινοί απ’ ό,τι δείχνουν. Το καθεστώς της Πρίστινα οργάνωσε το Pride πιο πολύ για να νομιμοποιηθεί στα μάτια μιας «Δύσης» παρά από εσωτερική πίεση ή αλλαγή. Ο πρόεδρος της χώρας Hashim Thaçi, ο οποίος γεμάτοςχαρά πόζαρε στο Pride, δεν είναι ένας απλός πολιτικός. Άνθρωπος της τοπικής μαφίας, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, εμπορία οργάνων και οργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών κατά την περίοδο του πολέμου, βαθιά συνδεδεμένος με τον UCK, είναι η προσωποποίηση του Κοσοβάρικου εθνικισμού[2]. Αυτός ο άνθρωπος κάθε άλλο παρά σύμμαχος είναι οποιασδήποτε απελευθέρωσης. Το Pride του Κοσόβου παρά το αδιαμφισβήτητο νόημα για τις ζωές όλων των ΛΟΑΤ ατόμων της χώρας, πιο πολύ λειτούργησε ως νομιμοποίηση εθνικιστών παρά ως κάποιου είδους πρόοδος.

Η αποκοπή του ΛΟΑΤ κινήματος από τον ευρύτερο ανταγωνισμό, μια αποκοπή βαθιά και προβληματική κυρίως από την πλευρά των κινημάτων που δεν κατάφεραν αγκαλιάσουν το αίτημα της έμφυλης απελευθέρωσης, δίνει τη δυνατότητα τυπικής υπαγωγής του ΛΟΑΤ αιτήματος στους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους. Έτσι ξεχνιέται το πιο σημαντικό κομμάτι της κριτικής του έμφυλου προβληματισμού απέναντι στο κράτος: η αναπαραγωγή ενός συστήματος συνεπάγεται και τη δημιουργία και αναπαραγωγή ενός μηχανισμού αναπαραγωγής. Το κράτος, τη στιγμή που θα κρίνει ότι «η αναπαραγωγή της πυρηνικής οικογένειας» είναι σημαντικότερη από την ιδεολογική του επικύρωση από τη Δύση, έστω αυτό το μισό-καρδιωμένο δώρο που έδωσε, θα το πάρει πίσω. Καθώς εκτός από ένα σύμβολο τίποτα δεν δόθηκε εξ’ αρχής αληθινά.

Ας είμαστε εδώ σαφείς. Δεν ισχυριζόμαστε ότι το Pride δεν έπρεπε να γίνει. Αντιθέτως λέμε οτι αυτό που έγινε, ή θα είναι η αρχή μιας ρήξης και μιας πραγματικά απελευθερωτικής πορείας, στο βαθμό που θα γίνει αφετηρία για μια πραγματική ριζοσπαστική μάχη για την έμφυλη καθημερινότητα στην περιοχή, ή θα καταλήξει ίσως στην τερατογένεση της νομιμοποίησης εθνικιστών, που πρώτα και κύρια θα χτυπήσουν το ΛΟΑΤ χώρο όταν αυτό «χρειαστεί» για το «Έθνος».

Φωτόγραφίες

 

.

Υποσημειώσεις.

[1]Να πούμε εδώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν υπερψηφιστεί δημοψηφίσματα σε Κροατία και Ρουμανία, ώστε να διευκρινίζεται και στο σύνταγμα ότι ο γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας

[2]http://www.b92.net/eng/news/politics.php?yyyy=2017&mm=04&dd=17&nav_id=101040 και http://www.balkaninsight.com/en/article/schwendiman-said-thaci-not-immune-from-prosecution-03-04-2016 .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 15.10.2017 by in άρθρα/статья and tagged , , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: