Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Ανακοίνωση του 11ου Βαλκανικού Αναρχικού Φεστιβάλ Βιβλίου – Ζάγκρεμπ/Κροατία

17861675_1259094554205109_1709229899461280144_n.jpg

Μετάφραση Ερρίκος Περδικολάριος

Ως συμμετέχοντες/ουσες του 11ου Βαλκανικού Αναρχικού Φεστιβάλ Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017 στο Ζάγκρεμπ, θέλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό και την αλληλεγγύη μας σχετικά με συγκεκριμένα ζητήματα και τρέχοντες κοινωνικούς αγώνες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Αρχικά, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους συλληφθέντες και σωματικά κακοποιημένους διαδηλωτές στη Λευκορωσία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πόλεις της Λευκορωσίας ενάντια στη διάκριση και υψηλή φορολογία των ανέργων στη Λευκορωσία, έτσι όπως ορίζονται από τον γνωστό και ως «νόμο για τα κοινωνικά παράσιτα» του Λουκασένκο (ΣτΜ: για περισσότερα βλέπε εδώ). Ως δίκτυο αναρχικών και αντιεξουσιαστών στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνουμε την πλήρη υποστήριξη μας στον αγώνα τους. Κατά τη γνώμη μας, τα πρόσφατα γεγονότα στη Λευκορωσία δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι τα χρωματισμένα κόκκινα εξουσιαστικά καθεστώτα δεν είναι εναλλακτική στα νεοφιλελεύθερα κράτη. Τα διακυβεύματα δεν είναι σημαντικά μόνο για τους Λευκορώσους εργαζομένους και ανέργους, αλλά για όλους εμάς επειδή η πλήρης εφαρμογή του νόμου μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλα κράτη για την διάκριση, δίωξη και τον πόλεμο ενάντια στους άνεργους και τους φτωχούς.

Δεύτερον, θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή στην τρέχουσα καμπάνια, που οργανώνεται από τη Ρουμάνικη Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με χριστιανικούς και εθνικιστικούς οργανισμούς στη Ρουμανία, υπέρ της ζωής και ουσιαστικά κατά της έκτρωσης και κατά των γκέυ. Τα τελευταία δύο χρόνια, η «Συμμαχία για την Οικογένεια» μάζεψε περίπου 3 εκατομμύρια υπογραφές (σε ένα πληθυσμό 20 εκατομμυρίων) για να απαιτήσει ένα δημοψήφισμα, που σκοπός του είναι να αλλάξει τον ορισμό του γάμου στο Ρουμανικό σύνταγμα. Αν το δημοψήφισμα περάσει, ο γάμος θα ορίζεται ως η ένωση μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας. Με αυτό τον τρόπο, η νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων θα καταστεί αδύνατη. Ως αναρχικοί/ες και ριζοσπάστριες/ες φεμινίστριες/ες, μια αποδοχή του γάμου των ομοφυλοφίλων από μεριάς κράτους δεν είναι η κύρια ανησυχία μας, αλλά πιο πολύ το αντιφεμινιστικό και ομοφοβικό κίνημα που διαμορφώνεται γύρω από αυτή την καμπάνια και ο αυξανόμενος κρατικός έλεγχος στις ζωές και τα σώματα των γυναικών και των LGBTQ+ ατόμων. Μετά από αυτό έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν για τον περιορισμό ή ακόμα και την απαγόρευση της έκτρωσης. Στις 25 Μαρτίου 2017, η Ρουμάνικη Ορθόδοξη Εκκλησία είχε οργανώσει πορεία υπέρ της ζωής. Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων μαζεύτηκαν σε όλη την Ρουμανία και την Δημοκρατία της Μολδαβίας. Βγήκαν στους δρόμους με θετικά μηνύματα, χαμόγελα, καρδούλες, ουράνια τόξα και μπαλόνια. Με αυτό τον τρόπο αποκρύπτουν το πατριαρχικό τους πρόγραμμα και τις βίαιες συνέπειές του για τις γυναίκες και τα LGBTQ+ άτομα καθώς και τη συμμετοχή στρατευμένων νεοφασιστών στην πορεία. Κατά τη διάρκεια της πορείας υπέρ της ζωής στο Βουκουρέστι 3 άτομα δέχτηκαν επίθεση και κυνηγήθηκαν στους δρόμους από μια όμάδα φασιστών για προφανείς ομοφοβικούς λόγους.

Αυτό το αντιδραστικό κίνημα είναι διεθνές. Ακριβώς η ίδια καμπάνια υπέρ της ζωή και κατά των γκέυ βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Κροατία. Το δημοψήφισμα ενάντια στους γκέυ έχει ήδη περάσει επιτυχώς το 2013 και το σύνταγμα έχει αλλάξει. Η καμπάνια ενάντια στην έκτρωση είναι εν εξελίξει.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και στεκόμαστε δίπλα στις φεμινίστριες που βγήκαν στους δρόμους του Ζάγκρεμπ στις 8 Μαρτίου 2017, και στις/στους αναρχο-φεμινίστριες/ες συντρόφισσές/ους μας που δέχτηκαν επίθεση στο Βουκουρέστι στις 25 Μαρτίου 2017, καθώς και στον αυτοοργανωμένο αγώνα τους για απελευθέρωση των γυναικών και κουήρ ατόμων από την πατριαρχία και το κράτος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 20.04.2017 by in μεταφράσεις.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: