Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Η περίοδος του τρόμου και το αντιφασιστικό κίνημα στη Ρωσία

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η περίοδος του τρόμου και το αντιφασιστικό κίνημα στη Ρωσία

Η περίοδος 2009-2012 έμεινε γνωστή στο ρωσικό αναρχικό και αντιφασιστικό κίνημα ως η περίοδο του τρόμου. Ήταν η περίοδος που το αντιφασιστικό κίνημα από μια σχετικά ολιγάριθμη παρέα φίλων ορκισμένων αρχικά να διώξει τους φασίστες από τα γήπεδα είχε αρχίζει να γίνεται πραγματικά οργανωμένος πολιτικός χώρος, με σκοπό να παρεμβαίνει στη ρωσική κοινωνία.

Ήταν τότε που ένας χώρος που ξεκίνησε από πάνκιδες και αντίφα-ultras, με αρχικό σκοπό μόνο τις συγκρούσεις με τους ακροδεξιούς που κυριαρχούσαν τότε στους δρόμους της Μόσχας, με την βοήθεια φοιτητών από τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της πόλης συγκρότησαν το κίνημα για τη διάσωση του δάσους Χίμσκι από τις μπουλντόζες. Η πρώτη μεγάλη κοινωνική δράση του αναρχικού και αντιφασιστικού κινήματος στη Ρωσία, η “μάχη για το Χίμσκι” κράτησε από το 2007 μέχρι το 2012 και οδήγησε σε πλήθος συλλήψεων, διώξεων, απελάσεων αναρχικών από τη χώρα-αρκετοί από τους οποίους εξακολουθούν να ζουν στο εξωτερικό σαν πολιτικοί πρόσφυγες. Μετά το Χίμσκι οι αναρχικές οργανώσεις της Ρωσίας κατάφεραν για πρώτη φορά να ασχοληθούν με ευρύτερα ζητήματα, με αγώνες για τη στέγαση, την πόλη, τον εθνικισμό και την εκκλησία. Η απάντηση όμως σε όλα αυτά δεν ήρθε μόνο από την πλευρά του “επίσημου κράτους”.

Την ίδια περίοδο περίπου, το 2009-2012 η ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση BORN(-БОРН-αρχικά στα ρώσικα για- Ένοπλη οργάνωση ρώσων εθνικιστών) άρχισε να δολοφονεί ανεξέλεγκτα μέλη του ρωσικού αναρχικού κινήματος. Πολλοί τότε έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς, μαχαιρώματα και ξυλοδαρμούς, άλλοι έφυγαν βαριά τραυματισμένοι. Η BORN, ανδρώθηκε μέσα από τη οργάνωση Obraz και από την εμπειρία των μελών της στον πόλεμο της Τσετσενίας, το μίσος για κάθε τι “μη ρωσικό”. Γιαυτό και δεν στράφηκαν μόνο εναντίον αντιφασιστών και αναρχικών αλλά και οποιουδήποτε θεωρούσαν ότι υποσκάπτει το “μεγαλείο” της μεγάλης Ρωσίας. Σε έναν πολιτικό χώρο που αριθμούσε μόλις 200 άτομα σε μια πόλη σαν την Μόσχα, οι δολοφονίες και σοβαροί τραυματισμοί μέσα σε 3 χρόνια 10 ατόμων ήταν βαρύ πλήγμα, τόσο συναισθηματικά όσο και πρακτικά. Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν τελείωσαν εκεί. Οι αναρχικές οργανώσεις συνέχισαν να δραστηριοποιούνται, συνέχισαν στις δραστηριότητες τους, συμμετείχαν στα μαζικά γεγονότα της χώρας τους1, και απάντησαν στα χτυπήματα που δέχτηκαν. Το ρωσικό αντιφασιστικό κίνημα, συνέχισε να καταγγέλλει και να πολεμά ενάντια στην ρωσική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή, και συνειδητοποιούσε-όχι χωρίς αντιφάσεις και πισωγυρίσματα-ότι ο εχθρός του βρίσκεται εντός της ρωσικής κοινωνίας. Για αυτούς καμιά σύμπλευση με το ρωσικό κράτος δεν ήταν δυνατή, ούτε για στρατηγικούς ούτε για πολιτικούς λόγους.

Έπρεπε η BORN να φτάσει αν δολοφονήσει τον κεντρικό εισαγγελέα της Μόσχας για να ξεκινήσει η διαδικασία σύλληψης τους, η οποία ολοκληρώθηκε το 2015, με την έκδοση του τελευταίου εξ αυτών που είχε βρει καταφύγιο στη Σερβία2.

Για τον Ιβάν Χουτόρσκι

Ο Ιβάν Χουτόρσκι υπήρξε ενεργό μέλος του ρωσικού αντιφασιστικού χώρου σχεδόν από την αρχή του. Στις 16 Νοεμβρίου του 2009 δολοφονήθηκε από μέλη της Obraz. Τότε ενώ η ίδια η οργάνωση πήρε την ευθύνη για την δολοφονία τα περισσότερα ρωσικά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι πρόκειται για προπαγάνδα του αντίφα χώρου με σκοπό να θολώσει τα “νερά” και υποστήριζαν ότι η δολοφονία είναι αποτέλεσμα εσωτερικών ερίδων στον αντιφασιστικό χώρο. Στις 18 Νοεμβρίου, περίπου 200 άτομα, μεταξύ αυτών και οι στενοί φίλοι του Ιβάν επιτέθηκαν και κατέστρεψαν τα γραφεία της Obraz και της “Νεαρής Ρωσίας” σε απάντηση στη δολοφονία του3. Η δολοφονία του προστέθηκε σε άλλες, και σε αυτήν θα προσθέτοντα και άλλες μέχρι το 2012, ενώ το όνομα της οργάνωσης θα συνδεθεί από τότε με μια αίσθηση μόνιμου κινδύνου για το αντιφασιστικό κίνημα. Όπως έγραψε πρόσφατα και ο ρώσως αντιφασίστας Αλεξέι Γκασκάροφ: “όταν ήρθα να με συλλάβουν στην αρχή φορούσαν μόνο πολιτικά και ήταν δύο παλιά βαν παρκαρισμένα έξω από το σπίτι μου, νόμιζα ότι ήρθε η Born και για μένα, μετά κατάλαβα ότι ήταν η αστυνομία, αυτό ήταν χειρότερο, από την Born θα μπορούσα να τρέξω4.

Σήμερα τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης βρίσκονται στη φυλακή. Ενώ άλλοι, οι εκτελεστές ή άτομα που σχετίζονταν με την κάλυψη της οργάνωσης μέσω του ρωσικού στρατού, συμμετέχουν τώρα στο μέτωπο της Ουκρανίας είτε από την πλευρά των “αντιφασιστών” είτε από την πλευρά των φασιστικών εθελοντικών μονάδων του ουκρανικού στρατού5.

ΥΓ1. Για όσες και όσους ενδιαφέρονται παραπάνω είτε για συζήτηση είτε για να στηρίζουν αυτό το χώρο, μπορούμε να βρισκόμαστε τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο στις προβολές για την στήριξη ρώσων αναρχικών και αντι-φασιστών αγωνιστών6

ΥΓ2. Στο ίδιο μοτίβο οι σύντροφοι από την Ρωσία μας ζήτησαν ευγενικά να αναδημοσιεύσουμε και αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι όση ζημία δεν κατάφεραν να κάνουν οι επιθέσεις φασιστών εκεί, έκαναν τελικά τα τραγικά γεγονότα της Ουκρανίας και ο “πατριωτικός/κρατικός αντιφασισμό” που λανσάρει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Επιθυμούμε με τις προβολές μας-αν καταστεί δυνατό αυτό-να βοηθήσουμε και στην έκδοση του νέου τεύχους του Avtonom.

Υποσημειώσεις

1Για την υπόθεση Μπαλότναγια δες εδώ. Για την πιό πρόσφατη υπόθεση αναρχικού που διώκεται αδίκως για την συγκεκριμένη υπόθεση δες εδώ

2Δες για περισσότερο υλικό στα ελληνικά εδώ και εδώ

5Για μια πλήρη καταγραφή των σχέσεων της Born με ουκρανούς φασίστες και ανατολικοουκρανούς κρατικούς “αντιφασίστες” δες εδώ-(δυστυχώς στα ρώσικα)

6Δες εδώ και για τις προβολές δες εδώ

Advertisements

2 comments on “Η περίοδος του τρόμου και το αντιφασιστικό κίνημα στη Ρωσία

 1. Βασίλης Ψ.
  07.12.2016

  Θα ήθελα τη γνώμη σου γι’αυτή την προσπάθεια: https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com/
  ειδικά μετά τα όσα γράφεις εδώ: »[…]Σήμερα τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης βρίσκονται στη φυλακή. Ενώ άλλοι, οι εκτελεστές ή άτομα που σχετίζονταν με την κάλυψη της οργάνωσης μέσω του ρωσικού στρατού, συμμετέχουν τώρα στο μέτωπο της Ουκρανίας είτε από την πλευρά των “αντιφασιστών”».

  Υ.Γ.Δυστυχώς,δεν ξέρω ρώσικα,συνεπώς δε μπόρεσα να διαβασω το άρθρο που παραθέτεις.

  • zeolas
   07.12.2016

   Γενικά με το συγκεκριμένο site δεν σχετιστήκαμε ποτέ. Πριν από 2 χρόνια οι απόψεις μας διασταυρώθηκαν στο internet με μια κοινή παραδοχή ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, κάτι μάλλον αναμενόμενο δεδομένου ότι οι πολιτικές, θεωρητικές και προσωπικές σχέσεις και αφετηρίες των εμπλεκόμενων(σε εμάς και στο solidarityukraine) διαφέρουν πάρα πολύ. Σε εμάς τόσο στα άρθρα με το tag «γράμματα κάτω από το χιόνι» όσο και σε πιο παλιά άρθρα για Ρωσία και Ουκρανία το 2014, τόσο σε αυτό το blog όσο και στο ruthlesscritique έχει εκτεθεί η θέση μας αναλυτικά για το τι συμβαίνει εκεί. Προφανώς αναγνωρίζω σε κάποιους από το εν λόγω site την πηγαία καλή πρόθεση για μια βαθιά ανησυχία για την άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού στην Ευρώπη, αλλά οι ερμηνείες, οι θέσεις, το τι εννοεί ο καθένας αντιφασισμό ή κομμουνισμό διαφέρουν πάρα πολύ, συνεπώς και τα αποτελέσματα διαφέρουν.

   Γενικά πάγια τακτική του blog μας είναι να εκθέτει τις απόψεις του και να μην εμπλέκεται σε στοχευμένες πολιτικές internetικές αψιμαχίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 17.11.2016 by in άρθρα/статья and tagged , , , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: