Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Πολωνική κίνηση για αφαίρεση βραβείου από ειδικό του Ολοκαυτώματος πυροδοτεί αντιδράσεις   

Children-Holocaust-620x413

Ο Jan Tomasz Gross, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Princeton, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιθανότητα να χάσει το Τάγμα Τιμής, λόγω σχολίων του για τη συνενοχή των Πολωνών χωρικών στη σφαγή των Εβραίων 

Ακαδημαϊκοί σπεύδουν προς υπεράσπιση ενός από τους κορυφαίους ιστορικούς του Ολοκαυτώματος στον κόσμο έπειτα από δημοσιεύματα ότι η Πολωνία σκοπεύει να του αφαιρέσει διάκριση εθνικής τιμής, επειδή υποστήριξε ότι οι Πολωνοί ήταν συνένοχοι στα ναζιστικά εγκλήματα πολέμουΟ 69χρονος καθηγητής του πανεπιστημίου Princeton, Jan Tomasz Gross, έλαβε το Τάγμα Τιμής της Δημοκρατίας της Πολωνίας το 1996. Είναι ευρύτερα γνωστός για το βιβλίο που εξέδωσε το 2001, Neighbors,  το οποίο περιγράφει με γλαφυρές λεπτομέρειες τη σφαγή περισσότερων από 1.600 Εβραίων αντρών, γυναικών και παιδιών από Πολωνούς χωρικούς το 1941. Το βιβλίο αποτέλεσε έμπνευση για το Aftermath(Pokłosie), μια ταινία του 2012 με σκηνοθέτη τον Władysław Pasikowski. 

Η κίνηση κατά του ιστορικού προκύπτει την περίοδο που η εθνικιστική κυβέρνηση του Νόμος και Δικαιοσύνη, η οποία εκλέχτηκε το 2015, βρίσκεται υπό στενή Ευρωπαϊκή επιτήρηση λόγω νομοθετικών αλλαγών που, όπως λένε οι κριτικοί, απειλούν τη δημοκρατία. Ο Πρόεδρος Andrzej Duda υπέγραψε νομοσχέδιο για μια αμφιλεγόμενη κίνηση, να θέσει τον Γενικό Εισαγγελέα υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι κριτικοί λένε ότι κάτι τέτοιο θα ασκήσει πολιτική πίεση στο δικαστικό σώμα. 

Διανοούμενοι, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες υπέγραψαν δύο ανοιχτές επιστολές προς υπεράσπιση του Gross, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση του Νόμος και Δικαιοσύνη θέλει να ξαναγράψει την ιστορία, διαγράφοντας την παραμικρή υπόνοια πολωνικής εμπλοκής στις φρικαλεότητες του παρελθόντος. «Η κυβέρνηση λέει ότι ο Gross είναι αντιπατριώτης. Στην πραγματικότητα, είναι ένας πατριώτης ο οποίος κοιτά τόσο στις σκοτεινές όσο και στις φωτεινές περιόδους της πολωνικής ιστορίας», δήλωσε ο Jan Grabowski, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Ottawa, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους 30 υπογράφοντες της πρώτης επιστολής, που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο Gross γεννήθηκε στην Πολωνία αλλά έφυγε από τη χώρα το 1969, μετά από αντισημιτική εκκαθάριση των αντιφρονούντων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, εξέφρασε τη θλίψη του για την απροθυμία των ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών να δεχτούν πρόσφυγες και ισχυρίστηκε ότι οι Πολωνοί σκότωσαν περισσότερους Εβραίους από ότι οι Ναζί κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι εισαγγελείς της Βαρσοβίας αποφάσισαν να διερευνήσουν εάν ο Gross καταπάτησε νόμους που απαγορεύουν τη δυσφήμηση της Πολωνίας. 

«Ο Gross είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αλλά η σκέψη να του αφαιρεθεί το βραβείο είναι ανόητη και επιβλαβής», δήλωσε ο Dariusz Stola, διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας, o οποίος υπέγραψε τη δεύτερη ανοιχτή επιστολή και την υπέβαλε στο πολωνικό πρακτορείο τύπου την Παρασκευή. Ο Stola είπε ότι ο Duda πρέπει να λάβει υπόψη του το γενικό πλαίσιο της δουλειάς του Gross, το οποίο περιλαμβάνει πολύτιμες μελέτες για τη γερμανική και ρωσική κατοχή της Πολωνίας. «Του απονεμήθηκε  το Τάγμα Τιμής για το ακαδημαϊκό του έργο όπως επίσης και για τη συνεισφορά του στη δημοκρατική μετάβαση, όσο βρισκόταν σε εξορία», είπε ο Stola. «Αυτά είναι επιτεύγματα που δεν μπορείς να αφαιρέσεις». 

Ο Gross προς το παρόν είναι σε εκπαιδευτική άδεια από το Princeton και δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Observer να προβεί σε σχόλια. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη ομιλία του, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το πανεπιστήμιο της Haifa την προηγούμενη εβδομάδα, περιέγραψε τη δουλειά του ως «μια αντιπαράθεση με τα φαντάσματα της συνείδησης της πολωνικής κοινωνίας». Υποστήριξε ότι οι περισσότεροι Πολωνοί ακόμα δε γνωρίζουν ότι 3,5 εκατομμύρια Εβραίοι είχαν πεθάνει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πρόσθεσε ότι στην κυβέρνηση του Νόμου και της Δικαιοσύνης «έχει ανατεθεί το μαρτυρολόγιο». 

Στους φοιτητές είπε: «Οι ιστορικοί γράφουν για όσα έχουν συμβεί. Οι επιπτώσεις δεν είναι δική σας ευθύνη ή έγνοια. Το να μιλάς και να γνωρίζεις την αλήθεια είναι ένα απαραίτητο βήμα προς το ξεκαθάρισμα και την καθιέρωση σχέσεων μεταξύ των κοινοτήτων σε ένα δρόμο αμοιβαίας κατανόησης.» Η Agata Bielik-Robson, καθηγήτρια Εβραϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, δήλωσε: Ο Gross είναι ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς του Ολοκαυτώματος. Κάθε φιλελεύθερο δημοκρατικό καθεστώς πρέπει να έχει μια φωνή εσωτερικής κριτικής, που να μιλά στο όνομα των μειονοτήτων και των διαφορετικών συμφερόντων. Ο Gross είναι μια από αυτές τις φωνές στην Πολωνία.» 

Ο Bielik-Robson, που είναι Πολωνός και υπέγραψε επίσης τις ανοιχτές επιστολές, πρόσθεσε: Η κυβέρνηση θέλει να εξαλείψει φωνές σαν τη δική του και να παράξει μια ομοιόμορφη ιστορική οπτική. Η τάση αυτή είναι βαθιά ανησυχητική.» Αναμένεται  σύντομα ανακοίνωση σχετικά με το Τάγμα Τιμής του Gross. Η Małgorzata Sadurska, μέλος του προεδρικού επιτελείου, δήλωσε την περασμένη Τρίτη στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVP ότι έχουν σταλεί 2.000 επιστολές  στην προεδρεία, ζητώντας την αφαίρεση του τιμητικού βραβείου από τον ιστορικό. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο Duda είχε ζητήσει τη γνώμη  του πολωνικού υπουργείου εξωτερικών. Το υπουργείο με τη σειρά του είπε ότι η ανακοίνωση του ήταν έτοιμη και ότι έχει κατατεθεί στον πρόεδρο.

Πηγή Guardian. 

YΓ. Θα υπάρξει μια σειρά από άρθρα για τα όσα συμβαίνουν στην Πολωνία. Η πολωνική περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη καθώς δεν έχουμε μια απλή άνοδο του εθνικισμού αλλά την αναβίωση πιο σκληρών πλευρών της καπιταλιστικής κοινωνίας, και της ρητορικής που την θεσμοθετεί κατασκευάζοντας διαρκώς διάφορους, πολλαπλούς μετωνυμικούς «Άλλους».

Advertisements

One comment on “Πολωνική κίνηση για αφαίρεση βραβείου από ειδικό του Ολοκαυτώματος πυροδοτεί αντιδράσεις   

  1. Παράθεμα: Πολωνική κίνηση για αφαίρεση βραβείου από ειδικό του Ολοκαυτώματος πυροδοτεί αντιδράσεις | grassrootreuter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Information

This entry was posted on 06.04.2016 by in άρθρα/статья,μεταφράσεις and tagged , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: