Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Ο νέος εργασιακός κώδικας της Ουκρανίας.

aktivisty-trebujut-prinjat-antidiskriminatsionnuju-popravku-v-trudovoj-kodeks-foto-twitterhromadskeanastasia-magazova_rect_4eaa32d139bee7a80ed85227c1124abb

πορεία ακτιβιστών υπέρ του νέου Κώδικα εργασίας

Μερικά σχόλια πάνω στον νέο εργασιακό κώδικά της Ουκρανίας

Η Ουκρανία, για προφανείς και ευνόητους λόγους έχει συνδεθεί κυρίως με τον εθνικισμό, το ρωσικό σοβινισμό, και φυσικά τον πόλεμο. Παρόλα αυτά, αν και όλοι όσοι ασχολούνται με την Ουκρανία μιλούν ορθά για τη μία ή την άλλη πλευρά της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, λίγη προσοχή έχει πέσει στο τι ακριβώς γίνεται με τα νέα νομικά πλαίσια που ψηφίζονται. Τον Νοέμβριο του 2015 ψηφίστηκε ο νέος εργασιακός κώδικας της Ουκρανίας, ο οποίος έφερε διχογνωμία μεταξύ των εργαζομένων για το αν είναι καλύτερος ή χειρότερος. Φυσικά σε γενικά πλαίσια, κάποια/ος μπορεί να υποθέσει με ασφάλεια ότι ο εργασιακός κώδικας που ψήφισε μια κυβέρνηση ακραίων νεοφιλελεύθερων δεν θα είναι ιδιαίτερα καλός. Και φυσικά έχει δίκιο. Όμως οι ειδικές μορφές και διατάξεις του έχουν ιδιαίτερο νόημα καθώς απαντούν σε πολλά από τα ερωτήματα που τέθηκαν τη προηγούμενη περίοδο.

Α)Απ’ τη μία πλευρά ο νέος Ε.Κ είναι ακραία κατασταλτικός. Μέσα του κάποιος μπορεί να «διαβάσει» την κρίση, την επισφάλεια της συσσώρευσης και τον καταναγκασμό της εργασίας. Ο νέος κώδικας προβλέπει ελευθερία παρακολούθησης των εργαζομένων με τοποθέτηση καμερών στους εργασιακούς χώρους, περιορισμούς των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, δικαίωμα του εργοδότη να δανείσει τον εργαζόμενο σε άλλο εργοδότη, δικαίωμα να απολύσει με την δικαιολογία ότι ο εργαζόμενος «αποκάλυψε μυστικά της εταιρίας-όπου επαφίεται φυσικά στον εργοδότη το να κρίνει «ποιο ήταν το μυστικό,» απλήρωτες υπερωρίες δια νόμου, και δικαίωμα απόλυσης αν ο εργαζόμενος αρνηθεί να περάσει ιατρικό τεστ. Ανύπαντρες μητέρες ή μητέρες ανηλίκων επίσης απολύονται δια νόμου χωρίς δεύτερη σκέψη. Σε περίπτωση απεργίας επίσης μπορεί να απολυθεί κάποιος με τη δικαιολογία μάλιστα ότι «στερεί από τους άλλους εργαζόμενους το δικαίωμα στην εργασία και βλάπτει οικονομικά την επιχείρηση» . Είναι εμφανές από το νομοσχέδιο ότι επιχειρείται μια άνευ όρων επίθεση στην εργασία, ενώ επίσης εμφανές είναι ότι το κεφάλαιο εμφανίζεται και αυτό δομικά πιο επισφαλές . Τίποτα δεν θέλει να διαταράξει τον κύκλο του, την πορεία του. Για να το πετύχει αυτό, το βάρος πρέπει-κα δύναται μόνο- να πέσει στην εργασία. Η εργασία η ίδια για τους εργαζόμενους γίνεται πλέον ορατά εξωτερικός καταναγκασμός, δεν τους προσφέρει τίποτα άλλο πέρα από «τα έξοδα για να πάνε την επόμενη μέρα στη δουλειά». Μέχρι εδώ, ο νέος κώδικας είναι τυπικά φιλελεύθερος.

Β)Ο νέο εργασιακός κώδικας επίσης ανεβάζει τις προβλεπόμενες μέρες αδείας των εργαζομένων από 18 το χρόνο που ήταν μέχρι τώρα σε 28. Επίσης ενώ ο προηγούμενος εργασιακός κώδικας έκανε αναφορά ότι «καμιά διάκρισή με βάση το θρήσκευμα, την πολιτική τοποθέτηση ή το χρώμα του δέρματος δεν είναι νόμιμη» σε αυτή τη πρόταση ο νέος ε.κ προσέθεσε ακόμα ένα χαρακτηριστικό «καμία διάκριση με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό». Ο νέος ε.κ δίνει το νομικό αρχικό πλαίσιο να κινηθεί όποια και όποιος έχει δεχτεί διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό του προσανατολισμό ενώ καθιστά σαφές ότι η Ουκρανία από εδώ και πέρα κινείται σε ένα πλαίσιο «ευρωπαϊκού τύπου συσσώρευσης». Τι σημαίνει όμως αυτό; Και τι σημαίνει όλο αυτό γενικά;

Ο νέος κώδικας στο συγκείμενο της κρίσης. Μια κρίση σε χωρίς διέξοδο.

Η Ουκρανία δεν είναι φασιστικό κράτος. Είναι μια βαθιά αυταρχική αστική δημοκρατία όπως όλες οι δημοκρατίες σταδιακά, είναι η λογική εξέλιξη της κρατικής μορφής(αν και φυσικά στο επιμέρους ο τρόπος που αυτό πραγματώνεται είναι διαφορετικός). Ο νόμος, ο εργασιακός κώδικας, κάνει, όπως και την υπόλοιπη δύση, κριτική στο εργατικό κίνημα από τη πλευρά της δημοκρατίας. Λέει ότι η δημοκρατία, ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός που εγκαθίσταται μεταξύ των υποκειμένων της εργασίας, η εργασία -όσο βασανιστική και ανούσια και αν είναι- είναι η μόνη πραγματικότητα, οτιδήποτε γίνεται εκτός αυτής ή ενάντια σε αυτή συνιστά παραβίαση της, αντι-δημοκρατική δραστηριότητα. Έτσι το κεφάλαιο και η πραγματικότητα, η δημοκρατία του, γίνεται μια αναπόδραστη πραγματικότητα. Γιαυτό και αποκτούν αυτό τον εξαναγκαστικό χαρακτήρα, καθώς είναι εξαναγκαστικά ως πραγματικότητα, σε αντίθεση με αυτό το «νέο’ που υπάρχει η προσδοκία να γεννηθεί αλλά δεν γεννιέται.. Η επισφάλεια του ίδιου του κεφαλαίου, η αδυναμία των κινημάτων να δημιουργήσουν μια ολική άρνηση σε αυτό, κάνουν το κεφάλαιο και τη φυσική του κοινότητα, τη δημοκρατία, να είναι κατασταλτικά,, αυταρχικά αλλά μόνη υπαρκτή συνθήκη. Η κρίση, και ο τρόπος που γίνεται αυτή αντιληπτή ως μετέωρη πολιτική μορφή, μοιάζουν με ένα αμάξι που σπινιάρει στην ίδια θέση. Τίποτα δεν πάει μπροστά, τίποτα δεν πάει προς τα πίσω, μια ένταση και μια καθήλωση.

Το συμπέρασμα ότι η Ουκρανία μετατρέπεται όχι σε φασιστικό κράτος αλλά σε ορντολιμπεραλιστική δημοκρατία φαίνεται και από την προσθήκη για τις διακρίσεις κατά του σεξουαλικού προσανατολισμού. Κανένα φασιστικό κράτος δεν θα περνούσε ποτέ τέτοιο νόμο, πόσο μάλλον με 234 βουλευτές να το ψηφίζουν(από τους 450). Δεν λειτουργεί έτσι ο φασισμός, Τι νόημα έχει όμως αυτός ο νόμος; Ο νόμος αυτός προσδένει μέσω ενός ενιαίου νομοθετικού πακέτου, ένα κομμάτι της εργασίας, αλλά και των υπόλοιπων πολιτών, που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, στο κράτος. Το κράτος γίνεται ο εγγυητή τους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί περαιτέρω διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων, κάθε άτομο πλέον προσδένεται στο κράτος «ποιμενικά» με βάση καθαρά προσωπικές ανάγκες και οι ιεραρχήσεις . Αυτή η τακτική, στη παρούσα κρίση, η παραχώρηση «δημοκρατικών» δικαιωμάτων από τη μία, και η αύξηση του ανταγωνισμού και των όρων του από την άλλη δείχνουν ότι τα κινήματα-όποια και αν είναι αυτά- τουλάχιστον στην πιο οργανωμένη τους εκδοχή θα πρέπει αντί να ασχολούνται με ιεραρχίσεις ζητημάτων, να ασχολούνται με την ενότητα της κριτικής τους. Η Ουκρανία δείχνει, μεταξύ άλλων και ότι καμία σοβαρή κριτική δεν μπορεί να γίνει στο καπιταλισμό χωρίς μια κριτική των έμφυλων σχέσεων από αντικαπιταλιστική σκοπιά, σε ενότητα με τα άλλα ζητήματα. Όταν η «τάξη» ή η κοινωνική αναπαραγωγή (νοούμενη με πολύ στενούς όρους) προσεγγίζεται ξεχωριστά και διακριτά ως ενιαία «προϋπάρχουσα» κατηγορία σε σχέση με τη σεξουαλικότητα, το φύλο και την κανονικοποίηση τους, τότε δεν προωθείται το κίνημα «προς τη σωστή κατεύθυνση»(εδώ η μοναδική θετική εξαίρεση στο ουκρανικό κίνημα). Αντιθέτως οποιαδήποτε πραγματική κριτική στο ΚτΠ υπονομεύεται και μπορεί η κάθε κατηγορία, είτε η εργασία, είτε κάποιας μορφής σεξουαλικότητα να μετατρέπεται σε κανονικότητα από το κράτος καθώς μπορεί εύκολα να διαχωρίζεται ως ενιαία από τα υπόλοιπα κοινωνικά ζητήματα. Το κράτος παίζει-ακριβώς μέσω των νόμων- ρόλο στην ομογενοποίηση και τη κανονικοποίηση τέτοιων ζητημάτων αλλά δεν (θα έπρεπε να) είναι μόνο του σε αυτό το «γήπεδο». Το φύλο και η τάξη δεν είναι προϋπάρχουσες ομοιογενείς κατηγορίες αλλά αντιθέτως ένα πλέγμα σχέσεων και κατηγοριών που βιώνονται στην τομή τους διαφορετικά πάνω σε κάθε υποκείμενο, ανάλογα τους «συνδυασμούς» τους, τις συγκυρίες τους κτλ και μόνο ως τέτοια βιώματα αντικειμενοποιούνται. Θα πρέπει να εξερευνηθεί συνεπώς ποιο είναι αυτό το πλέγμα σχέσεων μέσα από το οποίο μπορεί να ασκείται η κριτική και να αρθρώνεται η «επαναστατική διαδικασία» . Η Ουκρανία δείχνει-μέσα από την αποτυχία των δικών της κινημάτων- ότι η ενότητα της κριτικής, και η ριζοσπαστική προσέγγιση στα LGTB ζητήματα είναι αναγκαία. Ακόμα μια φορά η αποτυχία δείχνει το δρόμο.

564548eb8979c_1447381227

Πορεία από mainstream σωματεία ενάντια στον νέο κώδικα

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 22.11.2015 by in άρθρα/статья and tagged , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: