Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Μια ακόμα μάχη.

ostavka-960x700

Μεταφράζουμε ένα μικρό απόσπασμα για τη λήξη των διαπραγματεύσεων στη Μακεδονία μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης. Η κρίση της αστικής κοινωνίας, οι τεθλασμένες ταξικές γραμμές, ο μόνιμος υπερπληθυσμός, αντικατοπτρίζονται και στη κρίση των πολιτικών θεσμών. Η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και η συμφωνία μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης στη Μακεδονία δείχνουν ακριβώς αυτό. Η αντίφαση δεν μπορεί να λυθεί εντός πλήρως δημοκρατικών διαδικασιών. Από την άλλη η απουσία ταξικής πόλωσης και η διαταξική σύνθεση των «αντίπαλων» πλευρών δεν προκαλεί τη μετατόπιση της πολιτικής μορφής σε «απολυταρχικές καταστάσεις»-τουλάχιστον όπως τη ξέραμε στο παρελθόν-, το κράτος δεν κλείνει της πόρτες του, ουτε εμφανίζεται όμως δυνατό να ενεργήσει ως προς όλες τις κατευθύνσεις των υποκειμένων του. Η πολιτική μορφή μένει ουσιαστικά μετέωρη. Η κινητοποίηση πολιτικών όρων-τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μακεδονία- περί πραξικοπήματος (στη Μακεδονία η συμφωνία μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης σχεδιάστηκε και επιβλήθηκε ουσιαστικά από την ΕΕ) δείχνουν ακριβώς αυτή τη μετέωρη κατάσταση: παλαιότερα και γνώριμα σημαινόμενα επιστρατεύονται για να καθηλώσουν το νόημα σε ήδη υπάρχουσες και κατανοητές δομές, ακόμα και αν αυτό πλεον έχει χάσει κάθε σταθερό σημείο αναφοράς.

Υπάρχουν τρεις τύποι ανθρώπων όταν έχουμε να κάνουμε με πολιτική συμμετοχή. Ο πρώτος είναι εκείνος που νοιάζεται για την πολιτική κατάσταση στη χώρα του όσο νοιάζεται για την πολιτική κατάσταση στον Πλούτωνα. Ο δεύτερος τύπος είναι το είδος που είναι στην πολιτική πλήρους απασχόλησης: οι άνθρωποι αυτοί εισέρχονται στον αγώνα και είναι διατεθειμένοι να χάσουν τα πάντα για τα πράγματα που πιστεύουν, είτε πρόκειται για εκλογές, βοήθεια στους πρόσφυγες ή να φέρουν την αλήθεια στις ειδήσεις. Στη συνέχεια υπάρχει ο τρίτος τύπος: πρόθυμοι να δαιμονοποιήσουν κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται από τα μέλη της δεύτερης κατηγορίας, ενώ είναι τρομοκρατημένοι να οδηγήσουν ή να συμμετάσχουν οι ίδιοι σε κάποιο αγώνα. Φανταστείτε πόσο ενοχλητικοί γίνονται κάθε φορά που επιτυγχάνεται συμφωνία ιστορικής σημασίας.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 14 Ιουλίου, 60 ημέρες από τη σύσταση του στρατοπέδου της αντιπολίτευσης μπροστά από την κυβέρνηση, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των κύριων πολιτικών παραγόντων της δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η πολιτική κρίση που ξεκίνησε με τη δημοσίευση των μαγνητοφωνήσεων (από τη φιλοδυτική αντιπολίτευση), έχει αξιοποιηθεί, και  έχει τεθεί σε τροχιά προς επίλυση με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Η ίδια η συμφωνία περιέχει αρκετές βασικές διατάξεις και τα βήματα που οδηγούν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο του 2016. Χρονολογικά, το πρώτο βήμα είναι η αντιπολίτευση να επιστρέψει στο κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο. Τον Οκτώβριο, τους νέους υπουργούς Εσωτερικών, καθώς και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα πρέπει να τους διορίσουν από το SDSM (ΣτΜ Σοσιαλιστικό Κόμμα Μακεδονίας, η φιλοδυτική αξιωματική αντιπολίτευση), μετά από διαβούλευση με το VMRO-DPMNE και DUI. Οι υφυπουργοί τους θα διορίζονται από το VMRO-DPMNE. Οι Υφυπουργοί Οικονομικών, Γεωργίας και της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης θα διορίζονται από το SDSM. Όλοι οι υφυπουργοί θα έχουν το απόλυτο δικαίωμα να επανεξετάσουν και να ασκήσουν βέτο στα αντίστοιχα υπουργεία τους σε όλες τις νομικές, οικονομικές και λοιπές διαδικασίες, σχετικά με την οργάνωση των εκλογών. Η σημερινή κυβέρνηση θα υποβάλει την παραίτησή της τον Δεκέμβριο του 2015, με την προαναφερθείσα ομως δομή να παραμένει, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί θα κρατήσουν τις θέσεις τους . Η νέα κυβέρνηση πρέπει να ορκιστεί σε 100 ημέρες πριν από τις εκλογές και θα διευθύνεται από έναν Πρωθυπουργό που διορίζονται από το VMRO-DPMNE. Επιπλέον, κοινά αποδεκτός Ειδικός Εισαγγελέας θα ερευνήσει τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες  που δημοσιεύονται από το SDSM.

Οι αντιδράσεις στη συμφωνία ποικίλλουν από εκστατικές έως εντελώς απαισιόδοξες. Πολλοί λένε ότι ο χρόνος που διατίθεται για την προετοιμασία των εκλογών είναι πολύ λίγος, ότι δεν υπάρχει καμία απογραφή των ψηφοφόρων πριν από τις εκλογές, και ότι το VMRO-DPMNE διατηρεί σημαντική επιρροή στην κυβέρνηση με το διορισμό του νέου πρωθυπουργού και τη δύναμη βέτο στην βασικά υπουργεία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 16.07.2015 by in άρθρα/статья and tagged , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: