Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Ντόνετσκ

849fd92b9c2c15da153475a6bd9cd700

Μετά την ανακήρυξη των Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία στις 15/6/2015 είχαμε τη πρώτη επιβεβαιωμένη πορεία/συγκέντρωση εναντίον των κυβερνήσεων των Λαϊκών Δημοκρατιών. Σύμφωνα με διάφορες πηγές που διαφέρουν, η συγκέντρωση μάζεψε περί τα 250 άτομα και αποτελούταν από απλούς πολίτες των περιχώρων του Ντόνετσκ και κυρίως της περιοχής Οκτάμπριασκαγια η οποία βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ όπου οι συγκρούσεις και οι πυροβολισμοί μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και των Λαϊκών Δημοκρατιών συνεχίζονται από πέρσι. Το αεροδρόμιο το οποίο λόγω των καταστροφών δεν είναι πια λειτουργικό. βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των λαϊκών δημοκρατιών, όμως οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται και από τις δύο πλευρές με μεγαλύτερη ή χαμηλότερη ένταση καθώς οι περιβόητες «εκεχειρίες» δεν είναι τίποτα παραπάνω από χρόνος και ευκαιρίες να ανασυνταχθεί ο στρατός της Ουκρανίας και των Λ.Δ. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης πολλοί κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν χάσει τα σπίτια τους, ζουν χωρίς ρεύμα εδώ και μήνες ενώ αρκετοί έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί από πυρά εντός των κατοικημένων περιοχών γύρω από το αεροδρόμιο.(το τελευταίο περιστατικό έγινε στις 11/6). Η ρωσική εφημερίδα «novaya gazeta» μεταδίδει ότι οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «φέρτε μας τα σπίτια μας», «σταματήστε το πόλεμο» και»φύγετε όλοι, αρκετά!»

Η διοίκηση δεν ήξερε πως να αντιδράσει σε κάτι τέτοιο. Αρχικά ήρθε περιπολικό το οποίο τους ζήτησε να απομακρυνθούν και στη συνέχεια από μερικούς από τους συγκεντρωμένους άνδρες σε παραλλαγή ζήτησαν τα στοιχεία τους. Οι πολίτες έκλεισαν την οδό Αρτέμ. Μετά από λίγο άνοιξαν το δρόμο και κινήθηκαν προ το κτήριο της διοίκησης. Εκεί, ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, ο εθνικιστής φιλορώσος Ζαχαρτσένκο, βγήκε να μιλήσει στο πλήθος με τη συνοδεία στρατιωτών με αυτόματα στα χέρια. Ο κόσμος από το πλήθος τότε άρχισε να θέτει διάφορα αιτήματα, πολλές φορές αντικρουόμενα, δείχνοντας έτσι οτι η συγκέντρωση ηταν εντελώς αυθόρμητη, Άλλοι ζητούσαν να σταματήσει ο πόλεμος, έλεγαν ότι δεν τους ενδιαφέρει ποιος ειναι ποιός, ότι Ουκρανία, Ρωσία, Λ.Δ είναι το ίδιο αρκεί να σταματήσει ο πόλεμος, άλλοι έλεγαν ότι τους έχουν ξεχάσει οι πάντες, άλλοι απαιτούσαν να σταματήσει ο πόλεμος, άλλοι απαιτούσαν να τους καταβληθούν μισθοί και συντάξεις που πλέον έχουν μήνες να καταβληθούν, λέγοντας ότι «δεν μας ενδιαφέρει ο πόλεμος είμαστε απλός κόσμος δεν μπορούμε να ζήσουμε έτσι, για πιο λόγο σκοτώνεται ο κόσμος, διαρκώς οπισθοχωρούμε ή πάμε μπροστά, πυροβολούν κατοικημένες περιοχές πια», Σε άλλο βίντεο άλλοι συγκεντρωμένοι αναφέρουν ότι «άμα δεν έχουν δυνάμεις να το αφήσουν το αεροδρόμιο, σε ποιόν είναι χρήσιμη αυτή η κατάσταση». Στο βίντεο μια άλλη γυναίκα ακούγεται να απαντά «στον Πούτιν είναι χρήσιμη αυτή η κατάσταση». Άλλοι πάλι, πάλι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση τόνιζαν ότι δεν μπορούν συνεχίσουν να ζουν έτσι, ότι ο Ουκρανικός στρατός πρέπει να ηττηθεί εντελώς ή αλλιώς δεν πρέπει να «απαντάμε διαρκώς στα πυρά τους, δεν μπορούμε να περπατήσουμε στο δρόμο, απλός κόσμος σκοτώνεται, απαιτούμε από την εδώ αρχή μέχρι το τέλος του μήνα να έχει κάνει κάτι»

Η συγκέντρωση φαινόταν να μην έχει σταθερό πολιτικό πρόσημο και να μην είχε κάποια πολιτική προετοιμασία από πριν αλλά αντίθετα αποτελούταν από κόσμο απογοητευμένο και από τις δύο πλευρές της σύρραξης (όπως τονίζουν όλοι, κανένας δεν σέβεται την εκεχειρία) που με διάφορους και αντιφατικούς τρόπους προσπαθούσε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του ενάντια στη συνεχιζόμενη σύρραξη. Ο ίδιος ο Ζαχαρτσένκο σε συνέντευξη του περί του γεγονότος είπε ότι «η συγκέντρωση ήταν υποκινούμενη, είχε συγκεκριμένη λογική και σενάριο» και ότι ήταν κάποιου είδους «προβοκάτσια» Ο ίδιος στη συνέχεια διαβάζει ερωτήσεις και αιτήματα συγκεντρωμένων και πέρα από το να σταματήσει ο πόλεμος, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων ήταν για συντάξεις, μισθούς και είδη πρώτης ανάγκης(τρόφιμα, φάρμακα κτλ). Φαίνεται ότι η συγκέντρωση, πέρα από ένα γενικό πλαίσιο, το οποίο ήταν ο πόλεμος, ουσιαστικά αποτελούσε μια πρώτη έκφραση συσσωρευμένων προβλημάτων στη περιοχή.

πηγές 1, 2.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: