Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

6η Ιουνίου. Συγκρούσεις με ακροδεξιούς στο Pride του Κιέβου

αστυνομική κινητοποίηση για το Pride

Τα gender (geo) politics στα «χειρότερα» τους.

Στις 6 Ιουνίου έγινε το πρώτο pride του Κιέβου, με τον τίτλο «πορεία για την ισότητα». Η πορεία μάζεψε περίπου 350 άτομα. Εδώ και μία εβδομάδα η διοργάνωση του pride  είχε γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων για το αν και πως πρέπει να διοργανωθεί. Ο πρόεδρος της χώρας Ποροσένκο θέλοντας να κάνει επίδειξη «ευρωπαϊκών αξιών» είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η πορεία πρέπει να γίνει καθώς αποτελεί «δικαίωμα κάθε ευρωπαίου»(sic) και ότι στις «6 Ιουνίου αποφασίζεται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας». Επίσης ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί και το διέψευσε τελευταία στιγμή, ότι ο ίδιος θα είναι στη πορεία. Aπό την άλλη ο δήμαρχος της πόλης Κλίτσκο προσπάθησε να απαγορεύσει την εκδήλωση «για λόγους ασφαλείας» και να μεταπείσει τους διοργανωτές να αλλάξουν ημερομηνία. Ο Δ.Γιάρος, αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης του Δεξιού Τομέα είχε δηλώσει ότι «θα κάνει κάθε προσπάθεια να ματαιωθεί μια τέτοια εκδήλωση που αντιβαίνει στα χριστιανικά ιδεώδη του Ουκρανικού Λαού». Οι ακροδεξιές οργανώσεις από την άλλη, μέλη των οποίων που συμμετέχουν στην αστυνομία του Κιέβου δεν έκαναν καμία απολύτως δήλωση επί τη διοργάνωσης.

Στις 6 Ιουνίου ενώ το Pride έχει ξεκινήσει με βαριά αστυνομική περιφρούρηση, 30 λεπτά μετά την αφετηρία του, ομάδα 20-30 ατόμων επιτέθηκε στη πορεία με σπρέι πιπεριού, καπνογόνα και παλούκια. Προσπάθησαν να επιτεθούν στη πορεία και τελικά ξεκίνησαν εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία αλλά και με τους διαδηλωτές στο δρόμο και στα γύρω στενά. 25 άτομα κατέληξαν να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι από αυτούς από τη πλευρά των επιτιθέμενων. Επίσης τραυματίες είναι 5 αστυνομικοί και 3 διαδηλωτές. 20 άτομα από τους επιτιθέμενους ακροδεξιούς συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «χουλιγκανισμό» πάνω τους βρέθηκαν σπρέι, παλούκια, καπνογόνα και μαχαίρια.

Τα γεγονότα συνεχίζουν να συζητιούνται στο δημόσιο λόγο και στα ουκρανικά ΜΜΕ με την κοινή γνώμη να φαίνεται διχασμένη μεταξύ «χριστιανικών αξιών» και «ευρωπαϊκής ένταξης». Κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο δήμαρχος του Κιέβου Β.Κλίτσκο ζητούν την παραδειγματική τιμωρία όσων επιτέθηκαν ειδικά στο Pride. Άλλοι όπως ο αρχηγός του δεξιού τομέα ανακοίνωσαν ότι «κάθε προσπάθεια να μπολιαστεί η ουκρανική κοινωνία με αντιχριστιανικές ιδέες θα είναι αποτυχημένη». Είναι εμφανές ότι εντός του φιλελεύθερου μπλόκ εξουσίας ανακύπτουν όλο περισσότερες αντιθέσεις και διαφωνίες για το πως θα διαχειριστεί το κράτος όλες αυτές τις ομάδες ακροδεξιών που χρησιμοποιεί και χρηματοδοτεί το ίδιο τόσο για να διεξάγει τον πόλεμο στα ανατολικά αλλά και για να διεξάγει καταστολή στο εσωτερικό της Ουκρανίας όποτε χρειαστεί. Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν ειναι η πρώτη φορά που φράξιες του κεφαλαίου και της κυβέρνησης συγκρούονται πάνω σε αυτό το ζήτημα, πριν από 1,5 μήνα η κυβέρνηση είχε απαιτήσει να κλείσει το στρατόπεδο εκπαίδευσης νέων για το ΑΤΟ που είχε στήσει η ακροδεξιά οργάνωση, ενώ προέκυψε τότε σχεδόν κανονική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ διαδηλωτών του Δεξιού τομέα και της εθνικής φρουράς. Θα πρέπει να περιμένουμε μια εκτεταμένη σύγκρουση στους κύκλους της εξουσίας περί αυτού του θέματος κυρίως αν ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία παγώσει ή σταματήσει κάποια στιγμή οπότε όλοι οι εμπειροπόλεμοι ακροδεξιοί θα γυρίσουν στα δυτικά της χώρας. Τότε όλοι οι ακροδεξιοί της εμπόλεμης ζώνης(ζώνης του ΑΤΟ) κάπως θα πρέπει να ενσωματωθούν στο κράτος λειτουργικά(πράγμα που σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει για ακροδεξιούς άλλων οργανώσεων) ή να τους διαχειριστούν καθώς δεν είναι δυνατόν σε μια «εξορθολογισμένη» καπιταλιστική οικονομία να γυρνούν εντελώς ανεξέλεγκτοι. Το «πρόβλημα» των ακροδεξιών ομάδων για το Κίεβο γίνεται όλο και πιο κεντρικό. Οι ακροδεξιοί αποτελούν αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού στη παρούσα φάση από την άλλη φαίνεται ότι αποτελούν μια «βόμβα» έτοιμη να σκάσει στα «φιλελεύθερα χέρια» του Κιέβου.

Μερικά σχόλια για την ακροδεξιά και το ρόλο της στη συγκρότηση του έθνους κράτους στη παρούσα φάση.

Η πορεία συγκρότησης έθνους-κράτους και «ορθολογικής καπιταλιστικής οικονομίας» περνά πάντα για όλα τα κράτη μέσα από μια εθνικιστική φάση και μετά από μια φάση εσωτερικής σύγκρουσης μεταξύ των «λιγότερο και περισσότερο ακραίων δυνάμεων» οι οποίες παύουν να έχουν τη λειτουργικότητα για το κράτος που είχαν πριν. Κάτι τέτοιο είδαμε στη Ρωσία μετά το 1999 και κάτι τέτοιο είδαμε επίσης-και βλέπουμε ακόμα-στη Σερβία. Πρέπει να περιμένουμε σημαντικές ανακατατάξεις και συγκρούσεις εντός της Ουκρανικής ηγεσίας για το μέλλον αυτών των ομάδων, στις συγκρούσεις αυτές θα έχει ρόλο σίγουρα και η ΕΕ όπως έχει και στη Σερβία. Το ίδιο μοτίβο φαίνεται να υπάρχει και στις Λ.Δ της ανατολής όπου η Ρωσία αλλά και οι τοπικοί ηγέτες μεταθέτουν ή ανακαλούν ακροδεξιούς ηγέτες και στρατιωτικούς διοικητές που δεν είναι απολύτως πιστοί στη Μόσχα και δεν γνωρίζουν «από πολιτική» αλλά αντιθέτως επιδιώκουν την ανεξέλεγκτη συνέχιση του πολέμου, τα παραδείγματα είναι πολλά για αναφερθούν εδώ αλλά χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των ακροδεξιών Πουσιλιν, Γκουμπαρεφ, Στρελκόφ και του προσφάτως δολοφονημένου Μοζγκοβόι(για τον οποίο οι απόψεις διίστανται για το ποιος από τις δύο πλευρές τον σκότωσε). (Όπως τονίσαμε και εδώ εκτιμούμε ότι οι Λ.Δ δεν θα γίνουν «δικτατορίες» με την αυστηρή έννοια του όρου).

Σήμερα λόγω των χτεσινών γεγονότων στο Pride μέλη του δεξιού τομέα έκαναν πορεία στο Λβόβ ενάντια στον Ποροσένκο .

Εικόνες από τα γεγονότα του Pride στο Κίεβο

K4Ni8aEzVGdDMtfK8A8gYA IXeTs9A7HbeQSr_3Ryovsw BslS5fzqjQzrh_jHhqec-g aAhto4iB8G3FUcMqwm9sbA 368585985. 368585930 368585819 368585534 368585113 368585058 368585002 368584839

3 comments on “6η Ιουνίου. Συγκρούσεις με ακροδεξιούς στο Pride του Κιέβου

 1. zeolas
  07.06.2015

  Παραθέτουμε διάλογο που διεξήχθη στο fb κάτω από το post που τον θεωρούμε εποικοδομητικό.

  Κώστα Νόστρα Η σύγκρουση των ακροδεξιών χριστιανό-αξιών με την «ευρωπαϊκή κουλτούρα» δεν θα ήταν ποτε ικανές να φέρουν σε σημαντική αντίφαση μια κοινωνία που βάφτηκε με αίμα κάτω απ το ευρωπαϊκό λάβαρο. Ίσα ίσα μπορείς να δεις το Pride στο Κιέβο ως μέρος της διαδικασίας «εξευρωπαϊσμού» του ουκρανικού κοινού. Δηλαδή βάζει στο επίκεντρο ένα φλέγον αντικείμενο με ευρωπαϊκό χρώμα και περιμένει στη γωνία, στήνοντας έτσι στον τοίχο τους δεξιοτερους των δεξιών. Το κράτος υπενθυμίζει την άνευ όρων ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αφομοιώνοντας και τους πιο αντιδραστικούς, κάνοντας ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη «ενσωμάτωση ή εξόντωση» των φασιστών.

  Τα στρατόπεδα του Ποροσενκο στην ΑΤΟ αποτέλεσαν ίσως την καθοριστικότερη ενσωμάτωση των φασιστών στο κράτος. Αν και μάλλον ειναι πιο σωστό να λέμε οτι η ενσωμάτωση τους ειναι μια διαδικασία που ήταν δομική εξ αρχής, απόρροια των όρων με τους οποίους άρχισε το ουκρανικό, απο το Μεινταν. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε ποτε ο Δεξιός Τομέας να ανταγωνιστεί τους όρους ενός κράτους που έχει την στήριξη Ευρώπης και Αμερικής.

  ΥΓ: Προφανώς, για άλλη μια φορά, δεν γίνεται καμια κριτική στο γεγονός οτι η ομοφυλοφιλια προμοταρεται ως εγγενές χαρακτηριστικό της ευρωπαϊκής κουλτούρας και αναγνωρίζεται ως τέτοιο και απο την ίδια την πλειοψηφία των γκευ. Γιατι το να εισαι ευρωπαίος σημαίνει οτι αγκαλιάζεις όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, εκτός ίσως απο αυτά των μεταναστών που πνίγει κατα δεκάδες χιλιάδες η μαμά Ευρώπη στα σύνορα της για το καλό μας.
  Μου αρέσει! · Απάντηση · 5 ώρες

  Ruthless Critique Δεν διαφωνώ καθόλου, ούτε πιστεύω ότι η σύγκρουση γίνεται λόγω σύγκρουσης αξιών. Προφανώς και το pride είναι η προσπάθεια εξ ευρωπαισμού της χωρας, και υπεθύμηση ότι «έχουμε ευρωπαικο προσανατολισμό». Τα ζητήματα(καθώς και το γεγονός ότι η ομοφυλοφιλίας και της προβολής της ως αναπόσπαστο ευρωπαικης κουλοτούρας) αυτά έχουν θιχτεί σε άλλο κείμενο αναλυτικό, εδώ ειναι απλά ενημερωτικό. Η σύγκρουση μεταξύ δεξιού τομέα και κεντρικής εξουσίας έχει να κάνει με τον ευρύτερο εξορθολογισμό του κράτος που ειναι μαι διαδικασία 2 ταχυτήτων, από τη μια αθνοποιητική, δλδ μια διαδικασία εθνικης ενότητας και εμπέδωσης των καπιταλιστικώξ σχέσεων(και άρα καταστολής, στην οποία η ακροδεξιά παιζει ενεργό ρόλο) από την άλλη είναι η ηγεμόνευση της αφηρημένης αστικής ισότητας και διάφορων «φιλελευθερων» αστικών δικαιωμάτων και «νόμων περί ανταγωνισμού» κτλ που εγγυόνται την καπιταλιστική «αξιοκρατία» οι οποίοι δεν ειναι δυνατόν να λειτουργήσουν όταν κομμάτια των πολιτικών και κοιωνικών δυνάμεων (ακομα και αν τις εξέθρεψε το κρατός) δρουν εκτός του άμεσου ελέγχου του και των επιταγών του(που ειναι ο ευρωπαικος καπιταλιστικός ορθολογισμός). Όσο για τα στρατόπεδα θα διαφωνήσω. Ήταν ο αναγκαίος και δομικός(όντως) τρόπος ανασυγκρότησης του Ουκρανικού κράτους μετά το Μαϊντάν αλλά σε καμία περίπτωση δεν οδήγησαν στην πλήρη και ολοκληρωμένη ενσωμάτωση των φασιστών στο κρατικό μηχανισμό, υπό την έννοια του ότι φαίνεται αδύνατο το κράτος να τους ελέγξει πλήρως εκτός του μετώπου της ΑΤΟ. Αυτό που λες ισχύει για ένα μερος των φασιστικών οργανώσεων όχι όλων. Αποτελει τεράστιο προβλημα αυτη τη στιγμή τι θα γινει με τις ομάδες αυτές ΑΦΟΥ τελειώσει ο πολεμος(οταν γινει αυτο) και με τον οπλισμό τους, δεδομένου ότι δεν ειναι δυνατόν λογω οικονομικής κατάστασης να ενσωματωθούν όλοι στο κράτος.
  Μου αρέσει! · 4 ώρες

  Κώστα Νόστρα Οχι πλήρη, σημαντικότερη. Και σίγουρα ποιοτικά, εννοώ. Πλήρης δε γίνεται εκ των πραγμάτων, με έναν τόσο οργανωμένο Δεξιό Τομέα.

  Δεν θεωρώ οτι δεν θα βρεθούν τα καπιταλιστικά μεσα απορρόφησης τους. Πιθανότατα να μην ειναι και άμεσα απο μέρους του κράτους. Αν και πιστεύω οτι δεν πρόκειται να αφήσουν να λήξει ο πόλεμος στα ανατολικά, ακόμα κι αν ηταν η ωρα του, πριν η ενσωμάτωση μπει στην τελική ευθεία της.

  Πάντως μεγάλο θέμα γίνεται για 25 άτομα σε ολόκληρο Κιέβο, συγκριτικά και με το πρόσφατο παρελθόν. Δεν βλέπω πως θα ειναι ιδιαίτερο πρόβλημα η καπιταλιστική διαχείριση των αντιδραστικών φασιστών. Ακόμα και των ενόπλων. Τι μπορούν να κάνουν στην τελική, έχουν πολύ στενά όρια.
  Μου αρέσει! · 4 ώρες

  Ruthless Critique συμφωνω μαζι σου αρκετά οπότε θα γίνω αναλυτικότερς αν μου επιτρέπεται. Μεγάλο κομμάτι των ακροδεξιών έχει οργανωθεί και ενσωματωθεί ήδη στο κρατικό μηχανισμό και στην αστυνομία και ειναι αυτοί οι μπάτσοι που τους κοπανάνε στις φωτογραφίες. Τα μέσα απορρόφησης θα δούμε ποια θα είναι, σίγουρα όμως θα εριλαμβάνει και ενα κατασταλτικό κομμάτι όπως έγινε στη ρωσία όπου 15-16 άτομα φάγαν ΧΟΝΤΡΕΣ ποινές και οι πολύ ακραίες οργανώσεις διαλύθηκαν ή πέρασαν ωραία και όμορφα στην υπηρεσία του κρεμλίνου. Επίσης συμφωνώ ότι δεν θα αφήσουν τον πόλεμο να λήξει αν δεν έχουν βρει μια φόρομουλα ενσωμάτωσης που να δουλεύει κυρίως γιατί ο πόλεμος εξυπηρετεί το ουκρανικό κράτος με πολλαπλούς τρόπους. Από τη μια του δίνει τη δυνατότητα να περνάει αντιεργατικούς νόμους «εκτακτου ανάγκης», να δημιουργεί εθνική ενότητα λόγο του «εξωτερικού εχθρού» από την άλλη του δίνει τη δυνατότητα να κρατά απασχολημένους τους ακροδεξιούς και να τους δίνει όντως μια χρησιμότητα στο κράτος. Παρόλα αυτά συμφωνώ ότι τα μέτρα όποια και αν ειναι αυτά, θα βρεθούν. Όσο για το τι μπορει να κάνουν οι ακροδεξιοί, από μόνοι τους τίποτα. Το ζητημα ειναι σε πιο βαθμό επιχειρηματικοί κύκλοι θα εξακολουθήσουν να τους χρηματοδοτούν χρησιμοποιώντας τους για διάφορες δουλειες. Δλδ το ζήτημα ειναι σε πιό βαθμό θα καταφέρει το Ουκρανικό κράτος να ομογενοποιήσει τον πυρήνα του(αστυνομία στρατό) και να ενοποιήσει κάτω από αυτή τη διαδικασία την αστική του τάξη.
  Μου αρέσει! · 3 ώρες · Τροποποιήθηκε

  Κώστα Νόστρα Κρατάμε την τελευταία σου πρόταση

 2. Παράθεμα: Περί των χθεσινών συγκρούσεων στο Κίεβο | Our baba doesn't say fairy tales

 3. Παράθεμα: Περί των συγκρούσεων στο Κίεβο | grassrootreuter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 07.06.2015 by in άρθρα/статья and tagged , , , , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: