Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Γράμματα κάτω απ’ το χιόνι-Письма под снегом #14

KPLWt9R6uJ0

Μερικά μάλλον περίεργα νέα από την Ουκρανία. Αναδημοσιεύονται όχι στο πλαίσιο ότι θεωρούνται «παράλογα» αλλά αντίθετα θεωρούνται ιδιαίτερα ενδεικτικά της εκεί εξέλιξης της μορφής του κράτους και τις εσωτερικής του κρίσης.

Αρχικά η Ουκρανία ανακοίνωσε-με διεθνείς αντιδράσεις- ότι αποχωρεί από συμφωνίες που προβλέπουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την εμπόλεμη ζώνη στα ανατολικά. Όπως λέει η ανακοίνωση πλέον η Ουκρανία προσωρινά αποτραβιέται από την τήρηση συμφωνιών περί μεταχείρισης αιχμαλώτων πολέμου, όρων και μέγιστης περιόδου κράτησης κτλ. Η δικαιολογία είναι ότι «μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα». Το ερώτημα που προκύπτει είναι «γιατί» να κάνει κάτι τέτοιο. Τα δικαιώματα του ανθρώπου αναγνωρίζονται πρακτικά και υπάρχουν μόνο εντός του αστικού κράτους και για τα υποκείμενα του, όχι για τις εξωτερικότητες του, η Ουκρανία σκοτώνει κόσμο εδώ και 1 χρόνο. Στις εμπόλεμες ζώνες όπως έχει επαληθευτεί επανειλημμένα όλες οι χώρες αμφότερες τα παραβιάζουν(εκεί έγκειται έτσι και αλλιώς ο πόλεμος, σε επαναπροσδιορισμό της εδαφικότητας εντός της οποίας ισχύει κάτι, μια εξουσία, κάποια δικαιώματα κτλ). Η τήρηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε προσχηματικό επίπεδο κατά τη περίοδο του πολέμου έχει να κάνει κυρίως με τη δημιουργία εθνικής αφήγησης εντός του εθνικού σχηματισμού για το «τι συνέβει» την περίοδο του πολέμου. Κάθε «χώρα» μπορεί να ισχυριστεί ότι διεξήγαγε έναν «δίκαιο πόλεμο» με»δίκαια μέσα». Η αστική κοινωνία δεν θέλει να ξέρει ότι η καταστατική διαδικασία που τη συγκροτεί είναι άρση των θεμελιωδών αρχών της. Γιατί λοιπόν το ουκρανικό κράτος να στερήσει αυτό το  προπαγανδιστικό «πλεονέκτημα» από τον εαυτό του και να μην συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο όπως πριν;

Η δεύτερη είδηση που έχει ενδιαφέρον είναι ότι στις 21/4/2015 μπροστά από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, μικροεπιχειρηματίες και ιδιώτες μικροϊδιοκτήτες μαζεύτηκαν και έκαναν το λεγόμενο «πιστωτικό Μαϊντάν«. ‘Άτομα που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους λόγω υψηλού πληθωρισμού άρχισαν να συγκρούονται με την αστυνομία έξω από το κοινοβούλιο. Τους δανειολήπτες οργανώνουν ΜΚΟ. μία πρωτοβουλία πολιτών που λέγεται «δημόσιο έλεγχος των τραπεζών» και μια οργάνωση που λέγεται «Μαϊντάν των Δανιστών» που ο αρχηγός τους έχει σχέσεις-ή είναι μέλος- με την ακροδεξιά οργάνωση του Δεξιού Тομέα. Η σύνθεση ακριβώς του κόσμου που ήταν στο γεγονός είναι άγνωστη, όπως και το αν παρακινήθηκαν σε τέτοιες ενέργειες από τις ίδιες τις οργανώσεις ή αν ξέφυγαν από τον έλεγχο τους(ο αρχηγός του «Μαϊντάν των Δανιστών» έχει βλέψεις για μεγάλη πολιτική καριέρα, καθώς πήγε ο ίδιος και διαπραγματεύτηκε με τους «τραπεζίτες»). Ένα άλλο ερώτημα είναι το «γιατί» ακόμα και τέτοια ζητήματα όπως η αποπληρωμή των δανείων διαμεσολαβούνται από τον εθνικό λόγο; (βίντεο) Είναι αυτή η εξέγερση των μεσαίων και υψηλότερων εισοδημάτων, που συμπιέζεται από τον πληθωρισμό;

Η τρίτη είδηση, στις 23/4 σκοτώθηκε ο ακροδεξιός φιλορώσος, με κεντρικό ρόλο στα γεγονότα, Αλεκσέι Μοζγκοβόι σε ενέδρα του Ουκρανικού στρατού. Ο Μαζγκοβόι έπαιζε κεντρικό ρόλο τόσο σε επίπεδο πολεμικών επιχειρήσεων αλλά κυρίως σε πολιτικό και ιδεολογικό. Ήταν το σημείο ισορροπίας μεταξύ του ενωμένου στρατού της Νοβορωσίας, του κύκλου του Στρελκόβ από τη Ρωσία και της διεθνούς «αντι-ιμπεριαλιστικής» εθνικιστικής  αριστεράς. Ποτέ δεν έκρυψε τις απόψεις του, ένα μείγμα σταλινισμού και ρωσικής κλασικής ακροδεξιάς. Λίγα λόγια για το παρελθόν του λοιπόν. Ο Μοζγκοβόι ήταν ντόπιος από τη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, και για κάποιο καιρό, πριν τη κρίση ήταν επαγγελματίας στρατιωτικός στον Ουκρανικό στρατό. Μετά την αποχώρηση του Ιγκόρ Στρελκόβ από την ηγεσία του στρατού της Νοβορωσίας, τον αντικατέστησε ο ίδιος, αφού ήταν από τα πιο έμπιστα άτομα της ομάδας του. Κατά καιρούς έκανε εξαγγελίες για το «σοσιαλιστικό μέλλον» της Νοβορωσιας ενώ ταυτόχρονα είχε στο γραφείο του τη σημαία της σοβιετικής μεραρχίας που μπήκε στο Βερολίνο και την ακροδεξιά σημαία των «ταγμάτων θανάτου» του Τσάρου. Ήταν ιδιαίτερα σημαντική προσωπικότητα στους στρατιωτικούς κύκλους της περιοχής και ήταν παρόν πάντα σε όλες τις διασυνδέσεις ανακατατάξεις εντός των Λ.Δ(εδώ με τον πρόεδρο της Λ.Δ.Λούγκανσκ και τον εγκληματία πολέμου Κοζίτσιν), (καταζητείται για εγκλήματα στη Σερβία και τη Τσετσενία). Εδώ τον βλέπουμε σε άλλη φωτογραφία με τον Ιγκόρ Στρελκόβ και την «Ξένια Σικάλοβα» μια από τις μαχήτριες του Μοζγκοβόι,  νεοναζί από την Αγία Πετρούπολη που καταζητείται πλέον γιατί εκτέλεσε συμπολεμιστή της που παράτησε τα όπλα στη μάχη και ήθελε να γυρίσει πίσω. Мετά το θάνατο του Μοζγκοβόι οι ένοπλες δυνάμεις της περιοχής χάνουν έναν κεντρικό διοικητή και είναι «ενδιαφέρον» το ποιος θα τον αντικαταστήσει. Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι στο περιβόητο «συνέδριο αντιφασιστικών οργανώσεων» που διοργάνωσε το Μοζγκοβόι στο Ντόνμπας, συμμετείχαν και άτομα από Ελλάδα, από το ΕΠΑΜ.

Βαθύ σκοτάδι.

Advertisements

2 comments on “Γράμματα κάτω απ’ το χιόνι-Письма под снегом #14

 1. Σ. Μ.
  27.05.2015

  στο indymedia διάβασα: Ο Μοζγκοβόι, έδωσε πρόσφατα και αυτός μια συνέντευξη στην οποία εξηγεί τη στάση του και τις θέσεις του για τις γυναίκες. Μηπως μπορείς να ανεβάσεις την μετάφραση ακριβως της συνέντευξης (περι γυναικών) η πως μπορει να γίνει με υπότιτλους το βίντεο που μιλάει για τις γυναικες; είναι σημαντικό ντοκουμέντο.

  • zeolas
   27.05.2015

   το εχουμε ανεβάσει πιο παλιά, στο γράμμα #11. Η συνέντευξη απ όσο θυμάμαι είναι γραπτή αλλά αμα ειναι το ψαχνω λιγο ακόμα(για το αν υπάρχει βιντεο)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: