Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Два месеца по-късно: отчет за ‘лявата политика’ на СИРИЗА

10857384_10108243144908414_3667370976609875909_o

Преди два месеца СИРИЗА се възкачи на власт начело на гръцкото правителство. Преди изборите нейният основен лозунг беше «надеждата идва». Разбира се, постепенно стана ясно, че никаква надежда не идва. Новите зaконопроекти, закони, мерки и тактики на СИРИЗА пoтвърждават тази прогноза. СИРИЗА е просто още една капиталистическа партия. Нека да погледнем политиката ѝ до момента.

По време на управлението на бившата управляваща партия «Нова демокрация» съществуваше така наречения закон за «кварталната полиция». Това практически означаваше, че полицаите ходят по улиците в квартала на всеки град, за да «защитават гражданите» от «неизвестни опасности». Този законопроект беше регистриран, но никога не е функционирал на практика заради противопоставянето на активисти, считащи го за репресия на полицейската държава. Сега СИРИЗА отново се опита да внесе законопроекта, защото «престъпността се е повишила», според министъра на вътрешнте работи И. Панусис. Фактически, каква е разликата между склонноста към полицейщина на бившето и на сегашното правителство?

Също така, СИРИЗА даде да се разбере, че полицията има право да влиза на територията на гръцките университети. Напомняме на всички, че през последните 20 години съществува закон, който забранява на полицията да влиза в университетските дворове и сгради. Именно заради това университетите се превърнаха в центровете на съпротива на анти-авторитарното движение. Отмяната на този закон беше една от най-сериозните победи на бившето правителство. Сега СИРИЗА го преразглежда и засилва. Днес университетите в центъра на Атина функционират като центрове на борбата на имигрантите и на хората, солидарни с тях. Новият закон пряко заплашва тази практика на движението.

Най-притеснителното от досегашните действия на СИРИЗА е поведението ѝ към членовете на нацистката партия «Златна зора». Напомняме, че управляващата група на партията беше задържана по обвинения в убийството на антифашиста Павлос Фисас. Дори и нейното задържане да продължава, СИРИЗА не се старае много в тази посока. Точно обратното – в парламента Зои Констадопулу (председател на Парламента и един от най-известните членове на СИРИЗА) заяви многкратно че «парламентът не функционира правилно заради отсъствието на избрани от народа гръцки депутати, които все още са в затвора и трябва да решим този проблем по-бързо». Днес (20.03.2015 – бел. прев.) лидерът на «Златна зора» Михалолякос беше освободен заедно със сътрудника си Лагос. Напомянме, че Лагос бе посочен и обвинен като организатор на убийството на Павлос Фисас.

В същото време, съюзниците на СИРИЗА – независимите гърци, продължават техните сексистки и расистки подхвърляния, а СИРИЗА продължава да мълчи. Техният лидер и министър на националната отбрана, П. Камменос, заяви, че «Армията и народът са единни.» Той добави още, че по време на националните празници и паради, оркестърът на армията ще свири, за да може народът да танцува и да празнува националната гордост

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 23.03.2015 by in μεταφράσεις and tagged , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: