Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Απαγόρευση της «γκέι» προπαγάνδας στο Καζακστάν

pic_ffdbd62adc4fd8fa9731544438f32706

φωτογραφία από gay bar στο Καζακστάν όπου ο εθνικός ποιητής της χώρας Κουρμανγκάζα φιλιέται με τον εθνικό ποιητή της Ρωσίας Πούσκιν. Ο σχεδιαστής του πόστερ είχε αντιμετωπίσει πριν μερικά χρόνια ποινική δίωξη για «προσβολή εθνικού συμβόλου»

 

Μετάφραση-εισαγωγή A ruthless critique

Πριν μερικές μέρες φίλοι από το Καζακστάν μας έστειλαν τη παρακάτω είδηση. Η είδηση δημοσιεύεται όπως μας την έστειλαν. Ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχους νόμους πάνω στο ζήτημα της σεξουαλικότητας και των έμφυλων σχέσεων που έχουν περάσει στη Ρωσία εδώ και χρόνια και στη διαμάχη που έχει προκύψει πάνω στο ζήτημα στη Γεωργία. Δεδομένου ότι οι χώρες αυτές καλούνται(ή συμμετέχουν ήδη) να συμμετάσχουν στην οικονομική περιφέρεια της Ρωσίας, και ότι αυτό συνεπάγεται και συγκεκριμένους ιδεολογικούς και πολιτικούς μηχανισμούς και μοντέλα συσσώρευσης, ξαναεμφανίζεται το ζήτημα γιατί επιλέγεται αυτό το μοντέλο διάρθρωσης και ρύθμισης από το κράτος των σχέσεων σε αυτή τη καπιταλιστική περιφέρεια.  (άλλα τέτοια περιστατικά δες 1, 2,  )

Η Γερουσία του Καζακστάν πέρασε προσχέδιο νόμου με το οποίο απαγορεύει την μετάδοση «βλαβερών» για την υγεία εικόνων για τα παιδία. Την είδηση μετέδωσε το Tengrinews. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε μερικές μέρες από σήμερα.

Το νομοσχέδιο ετοιμάζεται εδώ και 4 χρόνια ύστερα από πρόταση Καζάκων βουλευτών.

Τον Αύγουστο του 2013 ο Aldan Smayil είπε ότι το Καζακστάν χρειάζεται νέους νόμους που θα  μπορούν να τερματίσουν τη λειτουργία των αυξανώμενων γκέι μπάρ στη χώρα και να φέρει τους ιδιοκτήτες στη δικαιοσύνη. Επίσης είπε ότι η διοργάνωση gay pride στο Καζακστάν είναι απαράδεκτη και ότι τα μέλη «σεξουαλικών μειονοτήτων» θα πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα ψυχοθεραπείας.

«Το νομοσχέδιο ουσιαστικά θα απαγορεύσει τη διαφήμιση βλαβερών για τα παιδιά και την υγεία τους, μη παραδοσιακών και επικίνδυνων μορφών σέξ,» είπε ο Aldan Smayil, μέλος του Majilis, του χαμηλότερου προεδρείου του Καζάκικου κοινοβουλίου, καθώς παρουσίαζε στο ανώτερο προεδρείο(γερουσία) το προσχέδιο του νόμου στις 19 Ιανουαρίου.

«Τα τηλεοπτικά κανάλια θα πρέπει να προβάλλουν υλικό μόνο ανάλογο και σε ανάλογες ώρες με αυτές τις ηλικιακές ομάδες. Αλλιώς θα έχουν ποινές που προβλέπονται από τον νέο νόμο.Το νομοσχέδιο μας παρέχει τη δυνατότητα να κρύψουμε όλες αυτές τις επιβλαβείς για τους νέους πληροφορίες. Επίσης προσδιορίζει ποιες ειναι οι ώρες που τα παιδιά θα παρακολουθούν τηλεόραση» είπε ο Smayil. Επίσης το νέο νομοσχέδιο δημιουργεί το νομικό έδαφος για την εποπτεία στο μέλλον online δραστηριοτήτων, οι οποίες επίσης θα πρέπει να ταξινομηθούν ηλικιακά.

«Τα προϊόντα για την εκπαίδευση των παιδιών, καθώς και τα παιγνίδια εν γένει που κυκλοφορούν θα παρακολουθούνται στενά από τις αρχές. «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι δημόσιος χώρος αυτή τη στιγμή είναι γεμάτος από αυτούς που χρησιμοποιούν την ελευθερία του λόγου αλόγιστα για τα συμφέροντα τους, διαδίδοντας καταστρεπτικές για τα παιδιά πληροφορίες, είναι δημόσιο αλλά και προσωπικό καθήκον να τους εμποδίσουμε» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας. Σύμφωνα με τον Smayil το νομοσχέδιο σκοπεύει να προστατεύσει τους νέους από πληροφορίες που «προμοτάρουν τη βία ενάντια στο ίδιο τους το σώμα, και καταστρέφουν το αίσθημα ανθρωπιάς τους, και γενικά τις αξίες των νεότερων γενεών»

Ο γερουσιαστής Nurlan Orazalin στηρίζει την ψήφιση του νομοσχεδίου και δήλωσε ότι «η καταστροφή των νεότερων γενεών τελειώνει αύριο«

Ο νέος νόμος είναι ασαφής και καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων τα οποία όμως δεν προσκρούουν με σαφή τρόπο στα δικαιώματα των διάφορων κοινωνικών ομάδων του Kazakhstan. Μόνο το σημείο του νόμου που είναι αρκετά σαφές είναι αυτό που μιλά για την «απαγόρευση προπαγάνδας ομόφυλων σχέσεων και σεξουαλικότητας» Όμως κανένας ουσιαστικά δεν αντέδρασε σε αυτό, καθώς η LGBT κοινότητα του Καζακστάν είναι πολύ μικρή και δεν συνιστά κάποια ουσιαστική πολιτική δύναμη για να αντιδράσει σε οικονομικά ή νομικά ζητήματα.

Πέρα από την παρούσα απαγόρευση, η ομοφυλοφιλία στο Καζακστάν ήταν ποινικό αδίκημα μέχρι το 1997 και επίσημα έπαψε να είναι αδίκημα μόνο 16 χρόνια πριν. Αυτό το διάστημα προφανώς δεν είναι αρκετό για να αλλάξει τις αντιλήψεις. Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, θεωρούνται απαράδεκτες και «ανώμαλες» στο σύνολο σχεδόν της Καζακικής κοινωνίας.

Λέει ότι το νομοσχέδιο χωρίζει τα παιδιά σε ηλικιακές ομάδες και καθορίζει το κατάλληλο περιεχόμενο για κάθε ηλικία. Υπάρχουν 5 ομάδες: τα παιδιά κάτω των 6 ετών, αυτά που είναι πάνω από 6., αυτά που είναι πάνω από 12, 14+, και 16+.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 10.03.2015 by in άρθρα/статья,μεταφράσεις and tagged , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: