Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία reloaded

file45497602_aptopix_ukrainejpeg_025fd

Μετάφραση, σχόλια-a ruthless critique

Η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται ξανά(αν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είχε βελτιωθεί ποτέ πραγματικά). Ένας σύντομος σχολιασμός των γεγονότων όπως τα βλέπουμε τις τελευταίες μέρες από τη Ρωσική Σοσιαλιστική Κίνηση. Τα γεγονότα πάντως δείχνουν ότι ο πόλεμος γίνεται κεντρική τακτική του κεφαλαίου στην περιοχή, τόσο για την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων όσο και για την επιβολή τρόμου εσωτερικά της κάθε περιοχής, με στόχο την ενότητα, την επιβολή κοινωνικής ηρεμίας και της δικαιολόγησης της καταστολής με την αιτιολογία του «κινδύνου του εχθρού». Σε αυτά τα πλαίσια είναι εμφανές ότι πέρα από τις διάφορες υποκειμενικές θέσεις και θεωρήσεις των ατόμων που ζουν στην Ουκρανία και τη Ρωσία, σε μια τόσο πολωμένη κατάσταση, η οποιαδήποτε συμμετοχή στο πόλεμο, με οποιαδήποτε αιτιολόγηση, η οποία μεταθέτει την επίλυση της κατάστασης σε μια φάση «σταθεροποίησης του κράτους» πριν την όποια κριτική σε αυτό, μεταβολής του χαρακτήρα του και νίκης της μιας ή της άλλης πλευράς για να επέλθει «σταθερότητα και μετά κριτική», ουσιαστικά εγγράφεται στη μια ή την άλλη πλευρά και δικαιώνει τις τακτικές του κράτους καθώς αναβάλει διαρκώς τη κριτική στη κυρίαρχη μορφή του και παρούσα τακτική του. Σε αυτό το πλαίσιο, η ταξική πάλη ως αρνητική κατηγορία, παίρνει τη μορφή του αντιμιλιταρισμού, και η υποστήριξη όσων αρνούνται να πολεμήσουν για οποιοδήποτε λόγο είναι αναγκαία.

Μετά την εύθραυστη εκεχειρία των τελευταίων μηνών λίγοι πίστευαν ότι θα είχαμε ξανά στο Ντόνμπας πόλεμο ευρείας κλίμακας . Το νέο βασικό χαρακτηριστικό είναι ο αυξανόμενος αριθμός νεκρών πολιτών και οι επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές. Ξεκινώντας στις 13 Ιανουαρίου, με την πυρπόληση ενός επιβατικού λεωφορείου στη Volnovaha(οι δύο πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη, πιο πιθανό να το έκανε η ουκρανική πλευρά), ξεκίνησε ένα κύμα ανάλογων εγκλημάτων στο Gorlovki και το Donetsk στις 18-19 Ιανουαρίου με επιθέσεις πυροβολικού,μια έκρηξη στάσης λεωφορείου στο Donetsk(από την Ουκρανική πλευρά),και τελικά την επίθεση(και από τις δύο πλευρές) σε κατοικημένα συγκροτήματα στη Μαριούπολη.Φαίνεται ότι αυτή η τακτική της επίθεσης σε κατοικημένες περιοχές γίνεται το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί εν όψει της επικείμενης συμφωνίας η οποία φυσικά δεν θα κρατήσει περισσότερο από του Μινσκ.

 Όπως και τον προηγούμενο Αύγουστο, που η Ουκρανική πλευρά επιτέθηκε ανοιχτά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, έτσι και τώρα η επίθεση στη Μαριούπολη είναι ο «τρόπος της Ουκρανικής πλευράς» να επιβάλει την Ειρήνη. Οι όροι ειρήνης που επιδιώκει η Ρωσία και η εντελώς ελεγχόμενες από αυτή «λαϊκές δημοκρατίες» είναι εμφανείς: το να συμπεριληφθούν οι Λαϊκές δημοκρατίες στην επικράτεια της Ουκρανίας αλλά με ειδικό στάτους, με χρηματική στήριξη της περιοχής από το Ουκρανικό κράτος, αλλά και να διασφαλιστεί η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη περιοχή. Αυτή η ιδιαίτερη υιοθέτηση της θέσης περί ακεραιότητας της Ουκρανίας από το Κρεμλίνο κατά το τέλος του περασμένου χρόνου, συνοδεύτηκε και από την επιβολή μιας ακραία κάθετης διοίκησης στις Λαϊκές Δημοκρατίες, την απομάκρυνση ή δολοφονία προβληματικών, ακραίων ή μη πιστών στρατιωτικών κτλ. 

Γεμάτες από «εθελοντές» και όπλα αλλά χωρίς ενεργό πληθυσμό, οι δημοκρατίας θα ξαναγίνουν μέρος της Ουκρανικής επικράτειας αλλά με μια διοίκηση πιο κοντά στο Κρεμλίνο και τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Πίεση για διαπραγματεύσεις μπορεί να υπάρξει μόνο υπό το κίνδυνο μιας καταστροφής των ουκρανικών στρατευμάτων, όπως τη προηγούμενη φορά. Παρόλα αυτά θα πρέπει να αυξηθεί η πίεση αυτή τη φορά δεδομένου ότι η τακτική έχει ξαναδοκιμαστεί: πιο πολλά θύματα, πιο πολύ πανικός. Αυτό περιλαμβάνει τον πρόεδρο της «Λαϊκής Δημοκρατίας» να καλεί το στράτευμα του να «μην κρατάει αιχμαλώτους» και να εξαπολύσει επίθεση με πυραύλους σε μια πόλη μισού εκατομμυρίου.

Είναι δεδομένο ότι μεγάλο κομμάτι ευθύνης φέρει η Ρωσία στη συγκεκριμένη κατάσταση. Αλλά η πολιτική της Ουκρανίας προς το Ντόνμπας είναι εξίσου καταστροφική, η Ουκρανία προσπαθεί κυριολεκτικά να λιμοκτονήσει την περιοχή. Η «ειρήνη» αυτή είναι ανθρωπιστικά καταστροφική. Θα πρέπει να αποφασιστεί γρήγορα η λύση της κατάστασης, κάτι που με μια Ουκρανία και Ρωσία βυθισμένες σε οικονομική και κοινωνική κρίση, δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια.

Ilya Budraitskis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 31.01.2015 by in άρθρα/статья.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: