Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Γράμματα κάτω από το Χιόνι- Письма под снегом #12

communist-and-ukraine
Meanwhile in Ukraine….

Στην Ουκρανία δημιουργήθηκε πριν μερικές μέρες υπηρεσία με σκοπό να αντισταθεί στην ρωσική προπαγάνδα και κυρίως στην «φασιστική» «κομμουνιστική» και «αντιουκρανική» προπαγάνδα. Η υπηρεσία ονομάστηκε «υπουργείο πληροφοριών» και προφανώς πρόκειται για μια ουκρανική εκδοχή του οργουελικού «υπουργείου αλήθειας». Η τροπολογία ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου με σκοπό την αντίσταση στη ρωσική προπαγάνδα. Οι μόνοι που δεν το ψήφισαν ήταν βουλευτές που είναι πρώην δημοσιογράφοι. Η ανακοίνωση της τροπολογίας προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από δημοσιογράφους, όσο και από διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, ενώ μερικοί από αυτούς με πλακάτ μπήκαν μέσα στο κοινοβούλιο όπου και τους απομάκρυνε η ασφάλεια. Δημοσιογράφοι σε όλο το κόσμο εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το νέο υπουργείο ότι είναι εργαλείο προπαγάνδας. Παρόλα αυτά όπως εξηγεί το ρωσικό πρακτορείο slon, αυτό δεν έγινε προφανώς -μόνο- για τους λόγους της ρωσικής προπαγάνδας. Η νέα κυβέρνηση λόγω της σχέσης της με το ΔΝΤ και τις περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, δέχεται κριτική από παντού μέσα στην Ουκρανία, και αυτό είναι εμφανές τόσο στα ανεξάρτητα ΜΜΕ όσο και στα socila media ενώ σε πρακτικό επίπεδο, η κυβερνητική αστάθεια είναι δεδομένη, η δημοτικότητα χαμηλή και η αποχή σε όλες τις εκλογές πολύ μεγάλη. Ο πόλεμος ως πράξη, η δικαιολογία του και η εσωτερική του αναπαραγωγή είναι τα καλύτερα μέσα καταστολής της ίδιας της ταξικής πάλης, μέσα σε κάθε κοινωνικό σχηματισμό. Είναι η τακτική του Ουκρανικού κράτους, δημιουργημένη τη περίοδο του πολέμου, να αποδίδει κάθε κοινωνική αναταραχή σε «πράκτορες της Ρωσίας». Είναι-καθώς τέτοια ρητορική και τακτική υπάρχει και στη Ρωσία, όλα όσα γίνονται σε κοινωνικό επίπεδο να αποδίδονται σε «πράκτορες της Ουκρανίας»- αμοιβαία αναδιάρθρωση και καταστολή.

Τα ακροδεξιά σώματα εθελοντών στην Ουκρανία και ο ανταγωνισμός του κεφαλαίου (από τη ρωσική εφημερίδα Gazeta.ru)
Ο Ουκρανός υπουργός άμυνας Stefan Poltorak είπε ότι οι εθελοντικές ομάδες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις τη ΑΤΟ θα γίνουν μέρος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου, οι ομάδες έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στην ΑΤΟ αλλά πλέον θα πρέπει να ενταχθούν στην οργάνωση του στρατού για να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Προς το παρόν όλες οι ομάδες είναι υπό την διοίκηση του υπουργείου εσωτερικών και του Arsen Avakov, μέλος του λαϊκού μετώπου του προθυπουργού Arseniy Yatsenyuk. Ο Ποροσένκο  σκοπεύει να θέσει υπό τον έλεγχο της προεδρίας της ομάδες των εθελοντών με το να τις εντάξει στο στρατό, και να παρακάμψει ουσιαστικά τον Avakov λένε πηγές στην «Gazeta.ru».Ο Avakov διαφωνεί με το να θέσει τις ομάδες αυτές υπό την προστασία του και τον έλεγχο του. Είχε πει προηγουμένως ότι αυτές οι ομάδες θα προσληφθούν μέσω συμβολαίου από το υπουργείο ως «πραγματικοί πατριώτες».

Στο μεταξύ , μερικές ημέρες πριν, ο εισαγγελέας του Κιέβου, Sergey Yuldashev, hεξέφρασε την ανησυχία του για τις ομάδες αυτές.Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι ομάδες είναι απειλή, καθώς φτάνουν στο Κίεβο οπλισμένες, χωρίς να παραδώσουν τα όπλα. Ο Yuldashev κάλεσε τις αρχές να «θέσουν τέλος στην «αναρχία» στους δρόμους του Κιέβου», αναφέροντας ότι υπάρχει διαρροή όπλων εκτός της ζώνης του ΑΤΟ. Ο Yuldashev ανησυχεί επίσης και για την ομάδα εθελοντών Aydar. «πιστεύω ότι είναι πραγματική εσωτερική απειλή γιατί είναι ανεξέλεκτοι, ίσως δοκιμάσουν και πραξικόπημα»είπε ο εισαγγελέας Κιέβου. «Όσοι έρχονται από τη ζώνη της ΑΤΟ είναι εγκληματίες», τόνισε. Χρησιμοποίησε μέχρι και στατιστικά: «ο αριθμός των διώξεων για παράνομη οπλοφορία έχει αυξηθεί 2.5 φορές, από την έναρξη του πολέμου, ενώ έχουν σημειωθεί σοβαρότατες συγκρούσεις μεταξύ ομάδων ενόπλων», στις οποίες συμμετείχαν πρώην «εθελοντές». [Σύμφωνα με την «Kommersant» , μέλη της ομάδας Aydar απάντησαν με μια απειλή: «σας περιμένει ή ίδια τύχη με το προηγούμενο καθεστώς, ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για Ραστόβ(θα φύγει δηλαδή για Ρωσία).

Ο διευθυντής του στατιστικού κέντρου «Penta» Vladimir Fesenko, έχει παρόμοια γνώμη με τουYuldashev. Σύμφωνα με τη δική του άποψη, μερικές ομάδες είναι πρακτικά εκτός ελέγχου και ίσως προκαλέσουν «κοινωνικο-οικονομική αποσταθεροποίηση». Μέχρι στιγμής, τα περιστατικά θεωρούνταν «μεμονομένα περιστατικά» αλλά όπως είπε και ο νέος κυβερνήτης του Ντόνετσκ(ΣτΜ της περιοχής υπό Ουκρανικό έλεγχο),ο Aleksandr Kikhtenko. «Ξέρω από πρώτο χέρι τα προβλήματα που προκαλούν τα σώματα αυτά στην περιοχή(ληστείες, ξυλοδαρμοί κτλ), και θέλουμε να τους θέσουμε υπό έλεγχο αλλά προς το παρόν είναι εκτός ελέγχου, θα πρέπει να περαστούν χειροπέδες»είπε επισήμως. Και η αλήθεια είναι ότι τα μμε μεταδίδουν όλα και πιο πολύ σκάνδαλα με πρωταγωνιστές άτομα  των ακροδεξιών εθελοντικών ομάδων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, στην περιοχή του Κιέβου, στην περιοχή της εταιρίας «Sovremennye tekhnologii» «δύο ομάδες ενόπλων συγκρούστηκαν με όπλα και μολότοφ. Ο σύμβουλος του υπουργείου εσωτερικών Anton Gerashchenko ανακοίνωσε ότι 43 από τους συμμετέχοντες συνελήφθησαν. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η μία πλευρά αποτελούταν από αυτοαποκαλούμενους μαχητές του Μαϊντάν, και η άλλη πλευρά από μέλη ομάδων της ΑΤΟ. Οι δεύτεροι προσπάθησαν να καταλάβουν μέρος του εργοστασίου, ο ιδιοκτήτης του οποίου είχε προσλάβει ως μπράβους τους πρώτους(Προφανώς εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποια σύγκρουση μεταξύ επιχειρηματιών) . Υπάρχουν περιστατικά όπου άτομα της ομάδας Αιντάρ προσπάθησαν να παρέμβουν στην εκλογική διαδικασία στην περιοχή του Ντόνετσκ. Τα άτομα της ομάδας προσέγγισαν το κτήριο της επιτροπής εκλογών, οπλισμένοι με ρουκέτες και χειροβομβίδες . 5 στρατιώτες της ομάδας Aydar πήγαν στο εργοστάσιο αλουμινίου Zaporizhia, και κατέλαβαν τα γραφεία της επιχείρησης, ενώ μερικές ημέρες πριν άτομα της Azov μπήκαν στα γραφεία της Mariupolteplosetey και συγκεκριμένα στο γραφείο του νέου διευθυντή, που πιο πριν είχε καταληφθεί από εργαζόμενους, ενώ μέλη άλλης ομάδας κατέλαβαν ένα ιδιωτικό ελικοδρόμιο κοντά στο Κίεβο και δικαιολόγησαν την πράξη τους λέγοντας «το μέρος πρέπει να επιστραφεί στο κράτος».  Ο διοικητής της ομάδας Donbass, Semen Semenchenko,δήλωσε στο fb ότι μέλη της ομάδας του θα χρησιμοποιηθούν στο Κίεβο ως τροχονόμοι και για να κόβουν κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα(!!).

Ο πρώην διοικητής της ομάδας Azov, Igor Mosiychuk [μέλος της CHA, γράμμα 9, και εδώ] παραδέχτηκε ότι μερικοί μαχητές που φεύγουν από το μέτωπο δεν «βιάζονται»να επιστρέψουν τα όπλα. Ο σύμβουλος του υπουργείου Anton Gerashchenko πιστεύει ότι το ζήτημα με τις ομάδες εθελοντών γενικά είναι υπαρκτό αλλά μεγεθυμένο. Σύμφωνα με αυτόν, πλέον διάφορα άγνωστα άτομα παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως μέλη ομάδων εθελοντών αλλά είναι άγνωστο αν λένε αλήθεια ή όχι». «Στα social media υπάρχουν εκτενείς καταγγελίες μεταξύ χρηστών ότι παρουσιάζουν ψεύτικα στοιχεία». Την ίδια γνώμη έχει και ο επικεφαλής της SBU (Ukrainian security services) Valentin Nalivaychenko. Σύμφωνα με αυτόν, και τον σύμβουλο του Markiyan Lubkivskiy «δεν υπάρχει προφανείς λόγος να ανησυχούμε για τις ομάδες εθελοντών, είναι υπό έλεγχο συνετών ανθρώπων » Οι διαφορετικές απόψεις για τις ομάδες έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αντιφάσεις και σε αντικρουόμενες απόψεις. Σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού «Zerkalo Nedeli»,που αναφέρει ότι έχει πηγές μέσα στο SNBO (προεδρικό συμβούλιο ασφαλείας) ο Ποροσένκο  και ο Avakov ήρθαν σε ανοιχτή σύγκρουση για τις ομάδες εθελοντών και το μέλλον τους. Σύμφωνα με τον Ποροσένκο, οι ομάδες είναι κίνδυνος για την πολιτεία, ενώ ο Avakov πρότεινε να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους. Το μέλλον των ομάδων αυτών έχει γίνει αντικείμενο σύγκρουσης εντός της κυρίαρχης ελίτ, και πλέον κανένας δεν τολμά να προβλέψει πως θα λήξει αυτό το πρόβλημα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 12.12.2014 by in άρθρα/статья and tagged , , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: