Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Μετασοβιετικά μη αναγνωρισμένα κράτη και συγκρούσεις

6298420280_a7da724766_o-874x580

Εισαγωγή a ruthless critique

Με υλικό από το balkanist δημοσιεύουμε ένα σύντομο άρθρο περιγράφοντας την τακτική της μετασοβιετικής Ρωσίας να δημιουργεί σταδιακά μια περιφέρεια από μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες. Περιοχές που λειτουργούν σαν φορολογικοί και επενδυτικοί παράδεισοι, εργατικά κάτεργα με απουσία ουσιαστικών δικαιωμάτων, εμπορικές πόρτες με την Δύση(η οποία υποτίθεται ότι καταδικάζει αυτές τις περιοχές και το status τους, αλλά τις βλέπει σαν διόδους φτηνών προϊόντων) και διπλωματικοί μοχλοί πίεσης στην γύρω περιοχή. Μια τακτική που φαίνεται να συνεχίζεται. Η ιστορική της εμπειρία δείχνει ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από τα άλλα, αλλά ακριβώς η «εθνική ανεξαρτησία» είναι ο τρόπος διαμεσολαβημένης αλληλόεξάρτησης μεταξύ περιοχών συσσώρευσης του κεφαλαίου. Συνεπώς η ρητορική περί αυτονομίας αυτών των περιοχών είναι και ψευδής -όταν νοείται αφελώς από τον κόσμο αυτών των περιοχών ως «ανεξαρτησία» πραγματική- και παραπλανητική καθώς η αλληλεξάρτηση από τη Ρωσία είναι δεδομένη και λογική, και όσοι συμμετέχουν σε αυτά τα εγχειρήματα και στη συγκρότηση τους το ξέρουν, αλλά και πειθαρχική καθώς συγκρότηση ενός τέτοιου κράτους σημαίνει: απόλυτη πειθαρχία της εργατικής τάξης, παραγωγικότητα, υποτίμηση κτλ…capitalism as usual. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει η στήριξη της Ρωσίας και του υπουργού εξωτερικών της, στις πρόσφατες εκλογές στο Λούκγανσκ και το Ντόνετσκ με κεντρικό σύνθημα «επιστροφή στην τάξη και την ειρήνη»;

Καθώς μετά τις εκλογές στις δημοκρατίες του Λούγκανσκ και του Ντόνετσκ,  οι αρχές πήραν τις θέσεις τους, η Δύση φοβάται ότι ακόμα μια κατάσταση «παγωμένης σύγκρουσης» και μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας γίνεται πραγματικότητα.Το μετασοβιετικό τοπίο, είναι ήδη διάσπαρτο από διάφορες μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, από διάφορα φιλορωσικά αποσχίστηκα κινήματα. Η Ρωσία είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη σε αυτή τη τακτική, καθώς έτσι διασφαλίζει τον έλεγχο της περιφέρειας της σε χώρες της πρώην σοβιετικής ένωσης και έτσι τις εμποδίζει από το να κάνουν κινήσεις που δεν τη συμφέρουν όπως το να μπουν στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ. Φαίνεται ότι ένα τέτοιο φαινόμενο δημιουργείται και στην Ουκρανία. Ποιές είναι όμως οι άλλες χώρες πέρα από τις Λαϊκές Δημοκρατίες που βρίσκονται σε αυτή τη κατάσταση της «μη αναγνωρισμένης περιοχής;». Πάμε να ρίξουμε μια ματιά.

Αμπχαζία και Νότια Οσετία.(Γεωργία)

Η κεντρική κυβέρνηση στην Τυφλίδα πολέμησε έναν βίαιο και ξεχασμένο πόλεμο στα 90ς για να θέσει υπό τον έλεγχο της τα αποσχηστικά κινήματα τις περιοχής αυτής. Μετά τη λήξη της ένοπλης σύγκρουσης, η κατάσταση έμεινε «παγωμένη» και η Μόσχα έδωσε στους κατοίκους ρωσικά διαβατήρια.

Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία τον Ιανουάριο του 2008 ίσως να επηρέασε την εξωτερική πολίτικη της Ρωσίας σε μεγάλο βαθμό. Εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Τυφλίδας, της Ρωσίας και των δύο περιοχών, συνέχισαν να αυξάνονται. Εκείνο το καλοκαίρι, η κυβέρνηση της Γεωργίας και ο στρατός με εντολή του προέδρου Mikheil Saakashvili επιτέθηκαν στη Νότια Οσετία κάνοντας χρήση «υπερβολικής ισχύος».Η Ρωσία επιτέθηκε ισχυριζόμενη ότι έχει το δικαίωμα να προστατέψει τους πολίτες με ρωσικά διαβατήρια. Η Γεωργία ηττήθηκε στρατιωτικά και η Ρωσία αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία αυτών των χωρών λίγο αργότερα.

Η Αμπχαζία είναι στις Ακτές της Μαύρης Θάλασσας και συχνά αναφέρονταν ως το «κόσμημα της Σοβιετικής Ριβέρας». Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε το στολίδι του Σοβιετικού τουρισμού και κυρίως της Σοβιετικής νομεκλατούρας και τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό επενδύσεων από επιχειρηματίες της Ρωσίας για να ανακτήσει το παλιό status ως τουριστικός προορισμός. Η περιοχή αποτελεί ακόμα και σήμερα περιοχή διακοπών για τους ρώσους.

Αλλά τα περισσότερα νέα των περιοχών αυτών δεν είναι ηλιόλουστα.Η Αμπχαζία  με πληθυσμό πριν το πόλεμο 535,000τώρα είναι η μισή.Και η νότια Οσετία, η οποία στερείται κάθε φήμης ως «τουριστικός προορισμός» είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Στην  Ιστιοσελίδα της κυβέρνησης της Αμπχαζίας, υπάρχουν καταχωρίσεις για 3 διπλωματικές αποστολές: στη Μόσχα, στη Βενεζουέλα και στη Νότια Οσετία.

Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τον έλεγχο πάνω σε αυτές τις περιοχές, και στην σχετική αυτονομία που είχαν. Ειδικοί λένε, ότι η Γεωργιανή Κυβέρνηση ίσως προσπαθήσει να προσεγγίσει ξανά αυτές τις περιοχές.  Τον τελευταίο καιρό όμως, η Ρωσία έχει αυξημένο έλεγχο γενικά στη Γεωργία, και η χώρα αντιμετωπίζει εσωτερικές αναταραχές για το αν θα πρέπει να ακολουθήσει φιλοΕΕ πολιτική ή φιλορωσική.

Nagorno Karabakh (Αζερμπαϊτζάν)

Το 1988, ένας πόλεμος μεταξύ της αρμένικης μειονότητας του Nagorno Karabakh και της κεντρικής κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, στοίχισε 30.000 ζωές. Μια κατάπαυση πυρός υπογράφηκε το 1994 και η κεντρική κυβέρνηση «υποχρεώθηκε» να αναγνωρίσει την απώλεια του 14% των εδαφών της.

Ένα άρθρο στον Economist από το Σεπτέμβριο λέει ότι οι σποραδικές συγκρούσεις στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν είναι στο χειρότερο επίπεδο από το 1994. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Αύγουστο. Ειδικοί αναφέρουν ότι εκεί υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να «επιστρέψουν στον πόλεμο από λάθος».Η Ρωσία σε αυτή τη περίπτωση είναι γνωστό ότι προωθεί όπλα και μετρητά και στις δύο πλευρές(δες εδώ και εδώ παλαιότερα άρθρα για το ζήτημα) .Και ο Πούτιν έδωσε ένα λόγο πριν ένα χρόνο, και διακήρυττε ότι δεν θα εγκαταλείψει τη περιοχή αλλά θα ισχυροποιήσει την περιοχή και τη ρωσική παρουσία .

Το Nargorno Karabakh είναι επίσης το μέρος που υπάρχει η μεγαλύτερη πόλη φάντασμα στον Κόσμο, σύμβολο των εκτοπισμών που συνέβησαν κατά τον πόλεμο. Το 1993, οι περίπου 100,000 κάτοικοι της πόλης Agdam εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και δεν επέστρεψαν ποτέ.

Το μέλλον του Nargorno Karabakh σίγουρα δεν φαντάζει καλό, αν και μερικοί ειδικοί περί των ζητημάτων του Καύκασου, λένε ότι η κρίση στην Ουκρανία ίσως δώσει την ευκαιρία στη «επίλυση» της κρίσης στη περιοχή με «διεθνή διαμεσολάβηση»

Υπερδνειστερία (Μολδαβία)

Η περιοχή της Υπερδνειστερίας αποσπάστηκε από τη Μολδαβία το 1990 – 1992 με πόλεμο. Ρωσικά στρατεύματα, υποστήριξαν τους σεπαρατιστες αντάρτες, αν και δεν αναγνώρισαν ποτέ την ημιανεξάρτητη πολιτεία. Τα τελευταία χρόνια, δυτικοί δημοσιογράφοι επισκέπτονται την περιοχή και γράφουν πανομοιότυπες αναφορές περί «σοβιετικού απομειναριού» .Αυτό που είναι σημαντικό πάντως είναι ότι η Υπερδνειστερία έχει βιομηχανία και η οικονομία της δεν τα πάει τόσο άσχημα σε σχέση με τις άλλες μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες και τη Μολδαβία. Παράγει υφάσματα για εξαγωγές στην Ευρώπη, και έχει ένα από τα πιο μοντέρνα γήπεδα στην Ευρώπη, που είναι έδρα της τοπικής ομάδας της, FC Sherriff( Sheriff είναι το όνομα του υπερκολοσού ομίλου που ελέγχει ολοκληρωτικά την οικονομία της χώρας και έχει οικονομικές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την ΕΕ, για μια σύντομη ανασκόπηση της οικονομίας της περιοχής δες εδώ) . Αρκετά περίεργα πάντως, μια πρόσφατη συνομιλία μεταξύ αξιωματούχου της Υπερδνειστερίας και της Ουκρανίας  δημιουργεί αμφιβολίες για την απόλυτη αφοσίωση της περιοχής στη Μόσχα.

Η δημιουργία «μη αναγνωρισμένων δημοκρατιών» μεγαλώνει διαρκώς στα 20,241-χιλιόμετρα της ρωσικής συνοριακής γραμμής και φαίνεται να αποτελεί πάγια γραμμή της Ρωσίας με την εμπλοκή ρώσων εκατομηριούχων

.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: