Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Για τα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία

selection140914

Όλοι στις εκλογές!

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία μετά το Μαϊντάν. Η κομβική διαφορά είναι ότι για πρώτη φορά στα τελευταία 24 χρόνια δεν υπήρχε στο δημόσιο λόγο η ρητορική του αν θα κερδίσουν τα «φιλορωσικά ´η φιλοουκρανικά» κόμματα, μια ρητορική που προωθούνταν από όλους τους πολιτικούς. Πλέον ήταν δεδομένο ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα νικήσουν καθώς οι φιλορωσικές δυνάμεις ασχολούνται και συμμετέχουν στις ημιαναγνωρισμένες δημοκρατίες της ανατολής. Έτσι η συμμετοχή στις εκλογές ήταν και δοκιμασία που de facto σήμαινε και τη στήριξη σου-έστω και στο ελάχιστο- στο Ουκρανικό κράτος. Ακόμα και το «Μπλόκ της Αντιπολίτευσης» ένας συνασπισμός από φράγματα του παλαιού κόμματους των Περιφερειών, εκπροσωπεί τα συμφέροντα της παλαιάς γραφειοκρατίας και των επιχειρήσεων της, αλλά όχι της Ρωσίας.

Με την εξαφάνιση αυτής της διχοτομίας έρχεται και ο εθνοτικός εθνικισμός. Παύει να έχει νόημα στο δημόσιο λόγο η «πάλη για τη μητρική γλώσσα». Μετά την εξαφάνιση αυτής της ρητορικής γίνεται και λιγότερο σημαντική η χακί στολή και πιο σημαντική η «εθνική λαϊκή φορεσιά». Αυτό εξηγεί και την ήττα του Σβομπόντα και την σχετική επιτυχία του ριζοσπαστικού κόμματος του Λιάσκο. Ένα χρόνο πριν ο αρχι-κλόουν της Ουκρανικής πολιτικής σκηνής, ο Λιάσκο, μπορούσε να μετρήσει τα ποσοστά του στο ένα του χέρι, και το Σβομπόντα σχεδόν υστερικά πανηγύριζε τα μελλοντικά του ποσοστά και τη δυνατότητα του να κάνει «πραξικόπημα». Ο πόλεμος όμως και το πως αυτός προβλήθηκε από τα ΜΜΕ άλλαξαν τα πράγματα.

Ο δεξιός Τομέας -το αγαπημένο τέκνο της ρωσικής προπαγάνδας και της ουκρανικής ιντελιγκέτσιας – επίσης δεν κατάφερε καν να συγκεντρώσει το ποσοστό να μπει στη βουλή ακόμα και αν μερικοί από τους υποψηφίους του όπως ο Γιάρος και ο Μπερέζ, συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά στις περιφέρειες τους. Από τη ρωσική τηλεόραση συχνά προβάρονταν και ο Andrew Biletsky, αρχηγός της CHA (εθνικοσοσιαλιστικός συνασπισμός, δες γράμμα νούμερο #9)  εκλέχτηκε με πλειοψηφία στο Κίεβο(συμμετέχοντας στο φιλελεύθερο κόμμα-Λαϊκό μέτωπο). Οι μετασοβιετικοί πολίτες δεν έχουν και φοβερές αντιστάσεις στο φασισμό και το Ναζισμό αλλά αφού είδαν την ακροδεξιά, γρήγορα απογοητεύτηκαν. Ο Biletsky κατέβηκε υποψήφιος στο Κίεβο και όχι στη γενέτειρα του στο Χάρκοβο, όπου οι απόψεις και το ποιόν του είναι γνωστά. Και πολλοί ρατσιστές θα είναι στους κόλπους του Ριζοσπαστικού κόμματος, που είναι γνωστό ως «παμφάγο» καθώς κατά καιρούς πέρασαν από τις τάξεις του και ακροδεξιοί, και λαϊκιστές και άτομα από το κόμμα των περιφερειών και σημερινοί υποστηρικτές του «αντιΜαϊντάν. Σε γενικές γραμμές όμως η νέα βουλή δεν είναι πιο εθνικιστική από τις προηγούμενες.

Οι αριστεροί, ακόμα και οι Σοσιαλδημοκράτες επίσης δεν μπήκαν στο κοινοβούλιο, και αυτό δεν είναι περίεργο. Δεν ήταν ούτε στη προηγούμενη Βουλή. Το κομμουνιστικό κόμμα, ο πιστός αριστερός συνεργάτης του κόμματος των περιφερειών, που ήταν ένα μείγμα συντηρητισμού, ρωσικού σοβινισμού, λαϊκισμού και κληρικαλισμού επίσης δεν τα κατάφερε(δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του είναι από τα ανατολικά και την Κριμαία). Ο θάνατος αυτού του κόμματος σίγουρα θα είναι καλό νέο για τους διάφορους σοσιαλδημοκράτες που θα ξεπηδήσουν αριστερά και δεξιά στη χώρα. Η απουσία ενός λαϊκίστικου κόμματος με αριστερό προφίλ από τη Βουλή, σε τίποτα μάλλον δεν αλλάζει την δραστηριότητα όλων των δομών από τα κάτω που θέλουν να κάνουν κάτι και να δράσουν.

Επίσης από την πολιτική αρένα εξαφανίζεται οριστικά η Yulia Tymoshenko. Το κόμμα της μπήκε οριακά στη Βουλή.Αν και πήρε μόνο 5% αυτό δεν σημαίνει ότι πέθανε και το κόμμα της ή η πολιτική της. Το «Λαϊκό μέτωπο» που συγκέντρωσε τα υψηλά ποσοστά είναι διάσπαση του κόμματους της Τιμοσένκο.

Η συμμαχία που θα σχηματίσει την κυβέρνηση είναι πλέον μια συμμαχία φιλελεύθερων και συντηρητικών : Block Poroshenko,Λαϊκό μέτωπο και το κόμμα «Αυτοβοήθεια» ένα κεντρώο, παραδοσιακό κόμμα. Η ενωμένη αντιπολίτευση δεν πρόκειται να λειτουργήσει, καθώς κανένας δεν θέλει να συνεργαστεί με τα πρώην μέλη του Κόμματος των Περιφερειών, και κανένας μάλλον δεν θα μπορέσει να συνεργαστεί με το Ριζοσπαστικό κόμμα.

Στα ποσοστά της βουλής πρέπει να συνεκτιμηθούν πολλοί παράγοντες. Αρχικά ο μειωμένος αριθμός ψηφοφόρων γενικά, καθώς πλέον η ανατολική Ουκρανία δεν ψηφίζει όπως επίσης και η Κριμαία. Αυτό επίσης αλλοιώνει τα ποσοστά όχι μόνο της προσμέτρησης όλων των κομμάτων(ίδιοι ψήφοι αλλά σε μικρότερους εκλογικούς καταλόγους), αλλά κυρίως αυτών που είχαν την εκλογική τους βάση στα ανατολικά» :Του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Κόμματους των Περιφερειών(Αντιπολιτευόμενο Μπλόκ). Η αποχή επίσης παίζει ρόλο καθώς και ήταν μεγαλύτερη από της προεδρικές του Μαϊού και μεγαλύτερη από τις βουλευτικές του 2012. Αυτό επίσης επηρεάζει τα ποσοστά και πρέπει να ληφθεί υπόψιν τόσο στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων όσο και στο ποιο πραγματικό κομμάτι του πληθυσμού της κεντρικής και δυτικής Ουκρανίας στηρίζει τα εν λόγω κόμματα αλλά και γενικά την εκλογική διαδικασία.

Επιπρόσθετα η εκλογή ακροδεξιών και κυρίως του Biletsky κάνει εμφανή της αντίφαση της δημοκρατίας, η οποία αν «θέλει να μείνει δημοκρατική» πρέπει να «αποκλείσει κάποιους» και από την άλλη όταν είναι ανοιχτή «εγκολπώνει τον φασισμό». Παρόλα αυτά η δημοκρατία είναι κυρίως λογική, είναι μορφή και μπορεί όπως δείχνει κάλλιστα να εγκολπώσει και να υπάγει το φασιστικό φαινόμενο στις τάξεις της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 31.10.2014 by in άρθρα/статья and tagged , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: