Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Γράμματα κάτω από το χιόνι-Письма под снегом #9

87280_900

Μια ματιά στην Ουκρανική Ακροδεξιά.

Τι είναι η Εθνικό-σοσιαλιστική συνένωση στην Ουκρανία;(ΕΣΟυ)(Ρωσικά και Ουκρανικά- СНА)

Η συγκεκριμένη οργάνωση πρακτικά δημιουργήθηκε στη τελική της μορφή, μέσα στην ΑΤΟ, και αποτέλεσε το καθαρό πολιτικό απόσταγμα/απόστημα της στρατιωτικής επιχείρησης αλλά  και της εκλογικής ήττας της ακροδεξιάς. Σε αντίθεση με της φήμες, η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είναι παιδί του Δεξιού τομέα τη στιγμή που ο ίδιος αποδυναμώνεται. Ουσιαστικά ο Δεξιός τομέας πάνω στο εκλογικό ζήτημα, αλλά και στο ζήτημα του πολέμου, αποδυναμώθηκε εσωτερικά. Η εξουσία και η δύναμη των ακροδεξιών-οι οποίοι ήξεραν, ήθελαν να εμπλακούν στο πόλεμο, και να ενταχτούν στα σώματα ασφαλείας, μεταφέρθηκε στη «εθνικό σοσιαλιστική συνένωση». Η οργάνωση αυτή αποτελεί μια πιο «εξελιγμένη έκδοση» της οργάνωσης «πατριώτες της Ουκρανίας» που είχε έδρα το Χάρκοβο. Από εκεί η ομάδα άρχισε να ασχολείται με το ανατολικό ζήτημα και την περιβόητη «ΑΤΟ». Σε αντίθεση με τις οργανώσεις όπως το Σβομπόντα, που η ιδεολογία τους είναι(πλέον) η ίνδαλματοποίηση του Μπαντέρα ως «εθνικού απελευθερωτή και αντιστασιακού» στους Ρώσους ή/και τους Ευρωπαίους, δηλαδή μια «ακραία» εκδοχή της εθνικής ιδέας, η οργάνωση πατριώτες της Ουκρανίας ήταν πιο κοντά στον παραδοσιακό γερμανικό νεοναζισμό. Σύμφωνα με τα δικά τους λόγια, γράφουν «Σε αντίθεση με τη την σύγχρονη αφηρημένη ονομασία «Ουκρανός» η μυστικιστική δύναμη του εθνικοσοσιαλισμού εμφανίζεται στη δύναμη του να μετατρέψει τις αδύναμες μονάδες σε έναν ενιαίο βιολογικό οργανισμό,το υπερέθνος, και από τον αδύναμο, να γεννήσει τον υπεράνθρωπο».  ενώ συνεχίζουν λέγοντας ότι «όσοι κλαίγονται ότι πρέπει να αμυνθούμε απέναντι στους Πολωνούς και τους Ρώσους δεν είναι πραγματικοί εθνικιστές, αλλά ψευτοεθνικιστές. Εμείς λέμε ότι όποιος είναι αδύνατος χάνεται, αυτή είναι η φύση, και αν δεν μπορούμε, αν είμαστε αδύναμη θα χαθούμε, αυτή είναι η τύχη που μας αξίζει».(από το επίσημο site τους) Όταν ενώθηκαν τελικά σε μια ομάδα, εντάχτηκε και μια γνωστή ομάδα παραστρατιωτικών σε αυτούς, η ομάδα Misanthropic Division, μια ομάδα μισθοφόρων νεοναζί σε Ουκρανία, Λευκορωσία και Ρωσία.

Στο Χάρκοβο αυτή η ομάδα για χρόνια λειτουργούσε ως κάτι μεταξύ τοπικών οργανωτών χουλίγκανων και έμμισθων μπράβων για όποιον τους χρειαζόταν. Από το μόρφωμα σχημάτισε το 2009 την СНА ως βάση συνένωσης διάφορων ακροδεξιών οργανώσεων της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά το 2011 έγινε διάσπαση στην οργάνωση η οποία κατέληξε σε μαχαιρώματα και πυροβολισμούς. Μετά το Μαϊντάν και το σχηματισμό του Δεξιού τομέα,μερικές από τις οργανώσεις της CHA(όπως η trizub) εντάχθηκαν και στο Δεξιό τομέα. Παρόλα αυτά οι στόχοι της νέας κυβέρνησης του Κιέβου και του δεξιού τομέα δεν συνέπεσαν απόλυτα. Ο σχηματισμός των ομάδων εθελοντών αποτέλεσε για το Κίεβο έναν δυσεπίλυτο γρίφο. Από τη μια τις χρειαζόταν καθώς ήταν εμφανές ότι ο τακτικός στρατός των Ουκρανών δεν ήταν διατεθειμένος να πολεμήσει, τουλάχιστον ένα κομμάτι του. Επίσης φάνηκε ότι μέχρι να έρθει οικονομική βοήθεια από τη Δύση, η αδύναμη οικονομία της Ουκρανίας δεν ήταν σε θέση να στηρίξει οικονομικά την στρατιωτική επιχείρηση.[1]. Από την άλλη η φιλελεύθερη κυβέρνηση, και το Ουκρανικό κεφάλαιο, δεν μπορούσε, δεν ήθελε, ούτε και θέλει, η «ριζοσπαστικότητα» των ακροδεξιών ομάδων να σταθεί εμπόδιο στην οικονομική της αναδιάρθρωση. Κάθε «κομμάτι» στο φιλελεύθερο καπιταλισμό, πρέπει να επιτελεί σωστά τη λειτουργία του, εντός των ορίων του. Από αυτή την αντίφαση προκύπτει και η διαρκής αμφιταλάντευση του Κιέβου ως προς τα ακροδεξιά σώματα εθελοντών: από τη μία είναι απαραίτητα, από την άλλη είναι εμπόδιο. Πάνω σε αυτό το τεντωμένο σκοινί ακροβατεί πάντα η «δημοκρατική» πολιτική του νεοφιλελευθερισμού: την επιτυχημένη υπαγωγή των φασιστών σε αυτό, την μετατροπή τους από έναν χαοτικό όχλο βαρβάρων σε «παραγωγική» κατηγορία του κεφαλαίου. Υπό αυτή την έννοια και πάντα τηρουμένων των αναλογιών, η Ουκρανική σημερινή πολιτική έρχεται να φτάσει α) το μοντέλο της Ελλάδας και της ΧΑ. και β) τη περίπτωση της Ρωσίας από το 1999 και μετά.[2]. Μετά την αποδυνάμωση του Δεξιού Τομέα ως οργάνωσης, τα ινία τα πήρε πάλη η СНА η οποία αποτελεί και τη κύρια ακροδεξιά δύναμη στην Ουκρανία. Ουσιαστικά αυτές οι δύο οργανώσεις αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, με τον Δεξιό τομέα να είναι πιο πολιτικός, ενώ την CHA πιο παραστρατιωτική. Παρόλα αυτά δεν είναι το ίδιο. Όπως δηλώνουν τα ίδια τα μέλη του, η СНА είναι η πολιτική διοίκηση της Αζόβ. Εδώ όμως υπάρχει μια αντίφαση. Η πολιτική ηγεσία είναι η CHA, η πολιτειακή το υπουργείο εσωτερικών της Ουκρανίας, ενώ η χρηματική, ο ολιγάρχης Κολομόισκι. Μέσα σε αυτό το σύμπλεγμα, και δεδομένο ότι ο Κολομίσκι έχει στενότατους δεσμούς με το Κίεβο, είναι εμφανές ότι το Αζοβ δεν είναι αυτονομημένο. Από την άλλη όμως δείχνει ότι το ίδιο το Κίεβο αν και αντίθετο, ακολουθεί πιστά το μοντέλο διακυβέρνησης της Ρωσίας. Η αναδιάρθρωση αν και συγκρουσιακή, παράγει το ίδιο αποτέλεσμα-ως προς τις μορφές διακυβέρνησης- και στις δύο πλευρές.

Τι γίνεται λοιπόν τώρα με το Αζόβ. Τη πιο γνωστή ομάδα νεοναζί της ΑΤΟ και της Ουκρανίας; Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Αζοβ σχετίζεται, αλλά δεν ταυτίζεται με το Δεξιό τομέα. Αποτελεί τάγμα εθελοντών που σχετίζονται με διάφορες ομάδες ακροδεξιές, τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ευρώπης, ενώ μερικοί δηλώνουν ότι αρκετοί συμμετέχοντες δεν είναι νεοναζί αλλά «πατριώτες». Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην Αζοβ συμμετέχουν πολλοί ξένοι, όπως ένας Σουηδός νεοναζί. Από την άλλη παρά τα βίντεο, οι ισχυρισμοί ότι στην Αζοβ πολεμά και ένας ρώσος δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά αλλού, καθώς το άτομο που μιλά στα βίντεο, αν και μιλάει ρώσικα, έχει σαφώς ουκρανική προφορά. Επιπλέον γερμανοί φασίστες φαίνεται να στήριξαν τουλάχιστον οικονομικά, το Αζόβ, καθώς όπως λένε «το Αζόβ προστατεύει την Λευκή Ευρώπη από τον «ρωσομογγολικό κίνδυνο». Επίσης φαίνεται να πολεμά και ένας ακροδεξιός από Ιταλία, ενώ στις τάξεις του Αζοβ συμμετέχει και ένας Κροάτης εγκληματίας πολέμου, ο οποίος συμμετείχε στο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και στο «ριζοσπαστικό κροατικό κόμμα των δικαιωμάτων» ένα εθνικιστικό μόρφωμα . Φαίνεται να επιθυμεί να συνεχίσει το έργο των «προγόνων» του καθώς μέσα στο φασιστικό φαντασιακό αρθρώνονται πάλι τα ίδια στρατόπεδα «η δύση» και η «ανατολή» η Κροατία και η Σερβία(οι Σέρβοι εθνικιστές έχουν ταχθεί με το πλευρό της Ρωσίας). Κομβικό ρόλο σε όλες αυτές τις διεθνείς συνδέσεις παίζει ένας γάλλος με το όνομα Γκαστόν Μπεσόν ο οποίος για χρόνια είναι στρατιωτικός σύμβουλος στη Γαλλία, και ο οποίος συμμετείχε και στο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας με το πλευρό των Κροατών. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της καπιταλιστικής περιφερειοποίησης από τη δεκαετία του 90 μέχρι σήμερα, επαναλαμβάνει το ίδιο σενάριο, την ίδια γραμμή, και όσο μπορεί, τους ίδιους πρωταγωνιστές, τόσο σε πρακτικό όσο και σε φαντασιακό επίπεδο.

Μερικά αντιπολιτευόμενα ρωσικά και Ευρωπαϊκά ΜΜΕ και sites κάνουν λόγο «πολεμικό τουρισμό» στην Ουκρανία, και από τις δύο πλευρές, όπου διάφοροι επαγγελματίες στρατιωτικοί και μισθοφόροι από διάφορες χώρες πάνε να πολεμήσουν για να «αποκτήσουν εμπειρία» πολεμώντας. Έτσι δεν είναι τυχαία η παρουσία ατόμων σαν τον Μπεσόν, ούτε σαν τον νεοναζί Μπέκερ(στο πλευρό των Ρώσων) ο οποίος είχε πολεμήσει στη Συρία και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχει σχέσεις με τη Χεζμπολάχ.

Η τελευταία «ενδιαφέρουσα» εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα η υποψηφιότητα ενός από τους επικεφαλής της CHA με το κόμμα «Λαϊκό Μέτωπο» το οποίο δεν είναι ακροδεξιό κόμμα «με την παραδοσιακή» έννοια αλλά κλασσικό νεοφιλελεύθερο δεξιό. (Πρόκειται για διάσπαση του κόμματος της Τιμοσένκο). Μια άλλη πολιτική δύναμη που διεκδικεί σχέσεις όχι αποκλειστικά με το Αζοβ, αλλά γενικά με τις ένοπλες δυνάμεις, είναι το «Ριζοσπαστικό κόμμα του Λιάσκο» το οποίο είναι ένα μείγμα δεξιού συντηρητικού λόγου και λαϊκισμού. Ο πρόεδρος του ο Λιάσκο, είναι το υπόδειγμα δεξιού λαϊκιστή, καθώς η πολιτική του στρατηγική είναι να πηγαίνει σε διάφορα μέρη, διαμαρτυρίες κτλ, άλλοτε εμφανίζεται ως δυναμικός «τιμωρός» και άλλοτε κάθεται και τρώει ξύλο για να βγει μετά να καταγγείλει τους «εχθρούς» τους[3]. Οι εθελοντικές ομάδες στα ανατολικά έγιναν μετά από δική του προτροπή Οι συμβολισμοί, παραμένουν διαρκώς μεταβλητοί, αλλά και παντοδύναμοι(στα πλαίσια μιας διαδικασίας) , και με αυτούς είναι που προσπαθεί η ακροδεξιά να κερδίσει στήριξη και να φανεί ανατρεπτική, ως εκπρόσωπος όχι της τάξης αλλά του λαού. Η Αζόβ λοιπόν, σε μια τέτοια λογική, σαν κέντρο επιχειρήσεων της, κατέλαβε το παλιό υπερπολυτελές εξοχικό του Γιανούκοβιτς. (sic)

Άλλες ομάδες εθελοντών είναι η «Ντόνμπας» και η «Ντνίπερ» οι οποίες αποτελούν αμιγώς στρατιωτικούς σχηματισμούς του υπουργείου με επικεφαλής στρατιωτικούς του Ουκρανικού στρατού.

υποσημειώσεις

[1]Τα έγγραφα που παραθέτονται είναι έγγραφα που διέρρευσαν από το υπουργείο εσωτερικών της Ουκρανίας με ονόματα οπλιτών που αυτομόλησαν. Αν και οι περισσότερες πηγές για όσους αυτομόλησαν είναι από ρωσικές πηγές, σύντροφοι από Ουκρανία μας είπαν ότι ξέρουν τουλάχιστον 10 περιπτώσεις ατόμων που έφυγαν από τις μονάδες τους. Οι πληροφορίες φυσικά είναι λίγες γιατί δεν λένε κάτι ανοιχτά, ποτε έφυγαν, γιατί κτλ, για ευνόητους λόγους.

[2]Επί Γέλτσιν οι ακροδεξιές ομάδες στη Μόσχα, και κυρίως οι Χούλιγκαν ακροδεξιών πεποιθήσεων οργίαζαν στη πόλη. Γινόντουσαν μαζικά πογκρόμ κατά γεωργιανών και καυκάσιων, και γενικά η κατάσταση ήταν πολύ άγρια. Από το 1999 και με τη σταδιακή ανασυγκρότηση του κράτους,  η ακροδεξιά αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από το Κρεμλίνο, ενώ το κομμάτι της που δεν συμμορφώθηκε και δεν ενσωματώθηκε στα σώματα ασφαλείας, γνώρισε άγρια καταστολή.

[3]Στις προηγούμενες εκλογές πήρε 8% και ήταν το υψηλότερο που έχει πάρει. Τώρα όμως φαίνεται να κεφαλαιοποιεί πολύ καλά την εθνικιστική έξαρση της χώρας, καθώς βρίσκει στη ρητορική του, τη χρυσή τομή ανάμεσα στον εθνικισμό και τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Πιο παλιά είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία. Με λίγα λόγια..ωραίος τύπος.

.

One comment on “Γράμματα κάτω από το χιόνι-Письма под снегом #9

  1. Παράθεμα: Η Γιουγκοσλαβία ως το σημείο μηδέν του νεο-συντηρητισμού μέρος 2ο-Τα εγκλήματα και η καταγραφή τους. | Our baba doesn't say fairy tales

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: