Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Μακεδονία: Εργασιακή κόλαση, Φορολογικός παράδεισος

194b3cd0ba93fcb5bd1580899de3f117_big

Μια μικρή εισαγωγή στην πορεία της αναδιάρθρωσης στη Μακεδονία. Η χώρα του ποτέ ποτέ. Αναδιάρθρωση και εθνικισμός.

Η Μακεδονία έχει κορυφαίες θέσεις σε πολλές κατηγορίες, ευρωπαϊκές ακόμα και παγκόσμιες. Για παράδειγμα στην τελευταία αναφορά, ήταν η χώρα με τους χαμηλότερους φόρους για βιομηχανίες , ενώ είναι δεύτερη στην ανεργία στην Ευρώπη,με τον χαμηλότερο μισθό στην ευρύτερη περιοχή (143 EUR), τη μεγαλύτερη ανισοκατανομή εισοδήματος στην Ευρώπη, ενώ μετά το πρότζεκτ «Σκόπια 2014» η χώρα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία αγαλμάτων και σημαιών ανα κάτοικο στην Ευρώπη.

Η εύθραυστη άνοδος της οικονομίας τα τελευταία χρόνια  στηρίχτηκε κυρίως στην άνοδο της ανοικοδόμησης, κυρίως μέσω κυβερνητικών επενδύσεων από το πρότζεκτ μεγαλομανίας της κυβέρνησης «Σκόπια 2014» . Η Μακεδονία είχε μέχρι πρόσφατα το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας.Το 1990 η ανεργία ήταν πάνω από 20%, αλλά καθώς η διαδικασία της γιουκοσλαβικής «περεστρόικα» συνέχισε με ιδιωτικοποιήσεις κτλ, πολλοί εργάτες έχασαν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να φτάσει η ανεργία το 35% το 1995 και να παραμένει πάνω από 30% από τότε μέχρι σήμερα. Το 2013 η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση της ανεργίας στο 29% και το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE ανακοίνωσε περήφανα ότι αυτή η «μεγάλη επιτυχία»ήταν λόγω της φορολογικής και εργασιακής πολιτικής καθώς και της πολιτικής ξένων επενδύσεων την περίοδο 2007-2010 , η ίδια κυβέρνηση ξεκίνησε μια πολιτική, όπου έφερε στη Μακεδονία τη χαμηλότερη φορολογία σε κέρδη επιχειρήσεων (10%), και φυσικά μείωσαν τις εισφορές εσόδων περί κανόνων ασφαλείας για κάτι τέτοιο. Έχοντας ανακοινώσει λοιπόν χαμηλή φορολογία, μηδενικούς κανόνες ασφαλείας και επιδοτήσεις στις ξένες εταιρίες, η κυβέρνηση πέτυχε το «οικονομικό θαύμα» της ανεργίας του 29%.

Η νέα αντιεργατική νομοθεσία

7 χρόνια μετά η κυβέρνηση ακόμα περηφανεύεται για τα κατορθώματα της, αν και η πραγματικότητα δεν είναι ενθαρρυντική. Παρά τις προσπάθειες και τις διαφημίσεις που προέβαλαν την Μακεδονία ως φορολογικό παράδεισο και τους εργάτες ως φτηνό εργατικό δυναμικό, παρά τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν για να έρθουν ξένοι επενδυτές, η Μακεδονία έχει τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μετά τη Βοσνία Ερζεγοβίνη . Από την άλλη, η επιχειρηματίες που αποφάσισαν να ανοίξουν εργοστάσια στη Μακεδονία, απασχολούν εργαζόμενους μερικές φορές χαμηλότερους μισθούς απ’ τον κατώτατο,χωρίς μπόνους για τα Σαββατοκύριακα και φυσικά χωρίς καμιά προφύλαξη και συνθήκες ασφαλείας. Αν κάποιος διαμαρτυρηθεί ή προσπαθήσει να οργανώσει απεργία, οι επιχειρήσεις απολύουν άμεσα. Το πιο πρόσφατο τέτοιο περιστατικό έγινε στη πόλη Kavadarci.

Αν και το νέο πρόγραμμα φόρων κι επιδοτήσεων προφανώς παίζει κομβικό ρόλο στη ζωή της χώρας, ακόμα μετά από τόσα χρόνια δεν υπάρχει κάποια επίσημη αξιολόγηση ή στοιχεία από το κέντρο ερευνών και στατιστικής της χώρας. Το μόνο που υπάρχει είναι σποραδικές ανακοινώσεις υπουργών που ανακοινώνουν νούμερα και διαφημίσεις με «success stories» διάφορων επιχειρηματιών.Παρόλα αυτά το κοινό δεν έχει πληροφορίες για το αν τα προγράμματα της νέας οικονομικής πολιτικής, όπως τα προγράμματα εκπαίδευσης, κτλ, λειτουργούν πραγματικά, και σε πιο βαθμό ο κόσμος μετά βρίσκει δουλειά. Αλλά το σίγουρο είναι ότι οι άνεργοι της πολιτικής αυτής, επηρεάζουν τα ποσοστά της ανεργίας γενικά, τουλάχιστον κατά τα 3 τελευταία χρόνια, ακόμα και όταν τα προγράμματα είναι ακόμα ενεργά.

Ο μέσος πραγματικός μισθός έχει μειωθεί σημαντικά από το 2009. Σύμφωνα με το ίδρυμα στατιστικής των Σκοπίων, το 2013 το 71.5% των εργατών έλαβε λιγότερο μηνιαίο μισθό από τον μέσο μισθό (350 EUR),ενώ το 29.2% είχε ως κέρδος αποταμίευσης(καθαρό μισθό) περί τα 8000 – 12000 μακεδονικά δηνάρια (130 – 200 EUR).Η ανεργία στις νεώτερες ηλικίες είναι (51.7% – 2013) και το ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας είναι στο (82.5% από τους συνολικούς άνεργους). Αυτές οι καταστάσεις είναι προφανώς αρνητικές τόσο για τους ανέργους όσο και για τους εργαζόμενους αφού η ανεργία, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να υπερεκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί άμεση παραβίαση του δικαιώματος της απεργίας και ισχυρή πίεση στους εργάτες και στους ηγέτες σωματείων να μην προβαίνουν σε απεργίες. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφορά τη γενική απεργία των καθηγητών στη μέση και ανώτερη εκπαίδευση που οργάνωσε το συνδικάτο εκπαίδευσης, επιστημών και πολιτισμού. (SESC). Με το που ανακοινώθηκε η απεργία, η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες πέρασε τον νέο νόμο, που ανέφερε ότι σε περίπτωση απεργίας, οι καθηγητές θα αντικαθίστανται από άλλους που θα δουλεύουν μέχρι να τελειώσει η απεργία. Με αυτό το τρόπο η κυβέρνηση κατάφερε να μανιπιουλάρει και να παραβιάσει έμμεσα το δικαίωμα στην απεργία.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στην επισφάλεια.

Ακόμα μια νέα αλλαγή στην εργατική νομοθεσία θα κάνει τα πράγματα χειρότερα για τους επισφαλείς. Σύμφωνα με τον νέο νόμο αυξήθηκαν τα τέλη για ασφάλιση στους εργαζόμενους, τα οποία είναι υποχρεωτικά για την πρόσληψη.Αυτό θα χειροτερέψει πολύ τα πράγματα στην επισφαλή εργασία καθώς είναι αδύνατο για πολλούς εργοδότες να αυξήσουν τον ονομαστικό μισθό ώστε να καλύψουν τα νέα έξοδα, συνεπώς θα επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτό τον νόμο για να παρέχει λέει καλύτερες συνθήκες εργασίας σε αυτούς που προσλαμβάνονται σε προσωρινές εργασίες. Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι пου είναι επισφαλείς και προσωρινοί, δουλεύουν σε κρατικές θέσεις. Σύμφωνα με τη παρούσα νομοθεσία, οι εργαζόμενοι μπορούν μόνοι τους να πληρούν την ασφάλεια τους στα δημόσια ταμεία, αλλά τα ασφάλιστρα είναι τόσο υψηλά που δεν μπορούν να πληρωθούν από πολλούς εργαζόμενους. Μια ματιά στα δημοσιοοικονομικά του ταμείου συντάξεων θα μας δώσει μια απάντηση περί του νέου κώδικα. Τα ταμεία είναι ελλειμματικά και είναι χρεωμένα εδώ και καιρό. Η νέα πολιτική έχει ως σκοπό να καλύψει τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό, και θα έχει ως αποτέλεσμα να χειροτερέψει αισθητά τη ζωή των εργαζομένων.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 10% των κατοίκων της Μακεδονίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ στο όριο της φτώχειας ζει το 28.7% το 2008 και το 30.4% το 2011 (αυτά είναι τα τελευταία επίσημα στοιχεία), και το ποσοστό αυτών που είναι οριακά πάνω από το όριο της φτώχειας είναι 50.9%, με λίγα λόγια το μισό του συνολικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα δεδομένα της παγκόσμιας τράπεζας οι Μακεδόνες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανισότητας στα εισοδήματα στην Ευρώπη – το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού λαμβάνει το 49%του συνολικού εισοδήματος, ενώ το φτωχότερο 20% λαμβάνει το 4.9% του συνολικού εισοδήματος. Τώρα είναι εμφανές λοιπόν γιατί το σύνθημα του κυβερνώντος κόμματος στις τελευταίες εκλογές ήταν «Το κράτος πάνω απ όλα».

πηγή lefteast

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 06.10.2014 by in άρθρα/статья,μεταφράσεις and tagged , , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: