Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Για το Boeing 777 και την ανατολική ουκρανία.

crash

Εισαγωγή μετάφραση-A ruthless critique

Μεταφράζουμε και αναδημοσιεύουμε δύο κείμενα για την πρώση του 777 στην ανατολική Ουκρανία. Τα κείμενα προσπαθούν να ρίξουν φως στο ζήτημα του πληροφοριακού πολέμου και του πολέμου εντυπώσεων μεταξύ των δύο πλευρών καθώς και το πώς βιώνεται η κρίση και ο πόλεμος εσωτερικά της Ρωσίας(καθώς ο συγγραφέας του πρώτου άρθρου είναι από τη Ρωσία). Τα βασικά σημεία επομένως είναι: ποια είναι η χρησιμότητα ενός τέτοιου πληροφοριακού πολέμου εσωτερικά των αντίπαλων κοινωνικών σχηματισμών και τι μορφές παίρνει ο πληροφοριακός πόλεμος; Διαφαίνεται ότι πρόκειται για μια σύγκρουση που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ο τρόπος της σύγκρουσης, καθώς και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται δείχνει ότι το παιχνίδι πλέον είναι ανοιχτά ένας πόλεμος εθνικών ιδεών και στρατών, με επαγγελματική κατάρτιση, καθώς ακόμα και να εκλάπησαν από τους σεπερατιστές  βαριά οπλικά συστήματα του Ουκρανικού στρατού(και να μην δόθηκαν από τη Ρωσία απευθείας), ο χειρισμός τους απαιτεί επαγγελματίες στρατιωτικούς τεχνικούς που κάθε άλλο παρά «λαϊκό αντιφασιστικό κίνημα» μπορούν να καταδείξουν αλλά μάλλον άμεσες σχέσεις με επαγγελματικούς στρατούς. (υπενθυμίζουμε ότι πριν από 1 μήνα ο στρατός της ΛΔΝτ έβγαλε αγγελία στο επίσημο twitter όπου ζητούσε την πρόσληψη οδηγών και χειριστών τάνκς από τη Ρωσία και εδώ).  Από την άλλη οι κατηγορίες της Ουκρανικής πλευράς και κυρίως η εξωφρενική δημοσίευση από ουκρανικά site φωτογραφιών που ισχυρίζονταν ότι έδειχναν κατοίκους του Ντονμπας να «ληστεύουν» νεκρούς του αεροπλάνου δείχνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια της Ουκρανικής κυβέρνησης να συσπειρώσει τον κόσμο εσωτερικά στο κράτος της, και να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτό για εμάς δείχνει ότι κάθε ένοπλη σύρραξη πρέπει να  γίνεται κατανοητή ως προσπάθεια του κράτους να επιλύσει αρχικά εσωτερικές αντιφάσεις και αντιθέσεις του κοινωνικού σχηματισμού-οπότε μια αμιγώς παραδοσιακή αντιιμπεριαλιστική κριτική θα ήταν άστοχη- από την άλλη όταν κάποιος προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με τόσο κραυγαλέο τρόπο κινεί υποψίες.

Κατά τη γνώμη μας το ποιος έριξε το αεροπλάνο δεν είναι μικρής σημασίας αλλά είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο τρόπος της αντιπαράθεσης και διαχέιρησης του ζητήματος καταδεικνύει τις αντιφάσεις και τις σχέσεις εσωτερικά των αντίπαλων αστικών κοινωνιών(δηλαδή την πορεία της αναδιάρθρωσης συνολικά) , που αποδεικνύει ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να επιλύσουν αλλά και να συσπειρώσουν τα αστικά τους υποκείμενα, κάτι που κινείται πλέον πολύ μακριά από λέξεις και έννοιες όπως «κίνημα» «αντιφασισμός» «από τα κάτω» κτλ και κάνει ακόμα πιο αδιανόητη τη συστράτευση με τη μία ή την άλλη πλευρά της σύγκρουσης από διεθνιστική κομμουνιστική σκοπιά. Έτσι όπως εκδηλώνονται οι συγκρούσεις δεν είναι απλά «αστικές» αλλά είναι «αστικοποιητικές» δηλαδή είναι μια ιδιαίτερη ad hoc ένοπλη μορφή καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης τόσο για την ανατολική Ουκρανία(και τη Ρωσία) όσο και για την δυτική Ουκρανία. Φαίνεται δηλαδή ότι η αναδιάρθρωση έχει περάσει πλήρως στην Ουκρανία λόγω των ήδη εγγενών αντιφάσεων και ορίων του Μαϊντάν και του ΑντιΜαιντάν, και πλέον ολοκληρώνεται στρατιωτικά ως διαχωρισμός και επαναορισμός των αστικών υποκειμένων, διαχωρισμών, συνόρων κτλ εντός κάθε κοινωνικού σχηματισμού. Τα κείμενα θίγουν παρόμοια ζητήματα.

 1.Μεταξύ ναι και όχι.

Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η πτώση του Μπόινγκ 777 έφερε την  σύγκρουση στην Ουκρανία σε ένα νέο επίπεδο και μια νέα φάση. Είναι γεγονότα σαν αυτά που αναγκάζουν τα αντικρουόμενα μέρη να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το τι γίνεται και να ανοίξουν όλα τους τα χαρτιά, να σταματήσουν τον πόλεμο ή να τον συνεχίσουν πλέον ανοιχτά.

Τους προηγούμενους μήνες υπήρχε μια ανοιχτή γραμμή εισροής όπλων από τα ρωσοκουκρανικά σύνορα προς την ανατολική Ουκρανία, η οποία είχε μετατραπεί σε κέντρο του διπλωματικού ανταγωνισμού μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Υπάρχει σαφώς το ερώτημα του κατα πόσο η Ρωσία ελέγχει σαφώς τους «επαναστάτες» ή αν όντως αυτό που συμβαίνει είναι μια ενδο Ουκρανική κρίση στην οποία η ίδια δεν είχε σαφή ανάμιξη. Δίνοντας διαφορετική απάντηση σε αυτό το ερώτημα κάποιος μπορούσε να προτείνει και διαφορετικές λύσεις: Η Ρωσία χρειαζόταν τη συναίνεση στο ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου, που θα μπορούσε να τερματιστεί μόνο με τη παρέμβαση των μεγάλων και τον χωρισμό της χώρας σε σφαίρες επιρροής. Από την άλλη η ΗΠΑ και η ΕΕ υποστήριζαν ότι η σύγκρουση είναι μια μορφή ακήρυχτου αλλά ξεκάθαρου πόλεμου από την πλευρά της Ρωσίας στην Ουκρανική περιοχή, μια τακτική έτσι και αλλιώς ιδιαίτερα γνώριμη στις ΗΠΑ οι οποίες έχουν μεγάλο μητρώο σε τέτοιες επεμβάσεις. Η άμεση επίπτωση μιας τέτοιας προσέγγισης ήταν η όχι και τόσο επιτυχημένη τακτική των οικονομικών κυρώσεων και του διπλωματικού αποκλεισμού της Ρωσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Πούτιν να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο το «ίδιο εύκολα όσο τον άρχισε» . Η όποια κίνηση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές θα ήταν ένδειξη ήττας.

Υπό αυτή την άποψη, και στα πλαίσια αυτού του κυνικού διπλωματικού παιχνιδιού η τραγωδία του 777 είναι τόσο αποτελεσματική στη διπλωματία που αν δεν είχε συμβεί τυχαία θα έπρεπε να εφευρεθεί  .Τα στοιχεία που θα βρεθούν εναντίον των «επαναστατών» από την αποκαλούμενη «διεθνή κοινότητα» θα οδηγήσουν στον χαρακτηρισμό τους ως «τρομοκρατική οργάνωση». Έτσι και αλλιώς οι αιτιάσεις και η υποστήριξη του Πούτιν σε μέτρα εναντίον της «Διεθνούς τρομοκρατίας» είναι ένα από τα σήματα κατατεθέν του Καθεστώτος Πούτιν. Η κατάρριψη του MH17 θα τον φέρει αντιμέτωπο με το επιτακτικό ερώτημα του αν θα συνεχίσει να στηρίζει την ΛΔΝτ. Και πλέον μπορεί να απαντήσει μόνο με ένα ναι ή ένα όχι. Για την ακρίβεια μια θετική απάντηση πλέον είναι αδύνατη.Όπως είπαν και οι τελευταίες The New York Times: “Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να τελειώσει αυτό τον πόλεμο»

Μπορεί ‘όμως να το κάνει στην πραγματικότητα; Έχει τέτοιο άμεσο έλεγχο όχι μόνο στην ηγεσία της ΛΔΝτ αλλά και στους χαμηλόβαθμους αξιωματικούς; Τέτοια ερωτήματα έχουν μπει πλέον σε εισαγωγικά, μάλλον για πάντα. Τα περιθώρια της Ρωσίας για διπλωματικές κινήσεις στένεψαν απότομα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πάνω από τη περιοχή του Ντόνμπας στα 10000 πόδια.

Το ερώτημα παραμένει. Μπορεί να κάνει η Ρωσία πίσω τώρα; Είναι γνωστό ότι η δύναμη του καθεστώτος αυξήθηκε μετά τα γεγονότα στα ανατολικά και ότι αν κάνει πίσω θα υπάρξουν προβλήματα. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα δυσκολευτεί όταν ο κόσμος θα νιώσει τις επιπτώσεις από τις διεθνείς κυρώσεις, ενώ άλλοι εθνικιστές και πρώην αριστεροί υπόσχονται ένα εγχώριο αντιΜαιντάν δηλαδή μια εθνική κινητοποίηση, άμα ο Πούτιν προδώσει το Ντόνμπας.

Όλοι πάντως φαίνεται να υποτιμούν το καταστροφικό έργο που έχει συντελεστεί στην περιοχή από αυτή την άνοιξη. “Η νέα πλειοψηφία του Πούτιν» όπως ανακοινώθηκε πανιγυρικά από τους πολιτικούς αναλυτές του Κρεμλίνου, είναι έτοιμη να δεχτεί κάθε απόφαση των ηγετών της. Ένας συνδυασμός επιθετικότητας και φόβου για μια νέα εποχή κοινωνικής και πολιτικής αστάθειας, αυτό είναι το συναίσθημα που κυβερνά την πλειοψηφία των συμπολιτών μας και τους κάνει να δέχονται τα πάντα όσο οι εικόνες πολέμου και καταστροφής από τις τηλεοράσεις τους δεν έρχονται έξω από τη δική τους πόρτα. Θέλει πολύ χρόνο ώστε τα συναισθήματα της αξιοπρέπειας αλλά κυρίως της ανεξάρτητης σκέψης και της συνειδητοποίησης των συμφερόντων μας ξαναέρθουν πίσω στη Ρωσία.

Αρχικό εδώ

2.»Ένα πουλί έπεσε»

Σε αντίθεση με την προηγούμενη τραγωδία της εταιρίας, τα συντρίμμια της πτήσης  MH17 ανακαλύφθηκαν σχεδόν αμέσως μετά την πτώση του  Boeing 777 ενώ το απόγευμα κυκλοφόρησαν άπειρες εικόνες στα social media από Ουκρανούς χρήστες με μεταλλικά απομεινάρια του αεροπλάνου.

Και είναι εδώ που τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.Τα συντρίμμια του 777 ήταν σκορπισμένα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων πράγμα που σημαίνει ότι το αεροπλάνο χτυπήθηκε ενώ ήταν ακόμα στο  αέρα και όχι όταν ήρθε σε επαφή με το έδαφος. Αυτό σημαίνει άμεσα ότι ένα πολιτικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε πάνω από την ευρωπαϊκή ήπειρο

Με το που έγιναν γνωστά τα νέα, οι δύο πλευρές της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία άρχισαν να δείχνουν η μια την άλλη με το δάχτυλο, και να κατηγορούν για την πτώση του αεροσκάφους ή την κυβέρνηση της Ουκρανίας ή τους ενόπλους της Δημοκρατίας του Ντονετσκ

Από τη μία ο Ποροσένκο με το που έγιναν γνωστά τα γεγονότα και σχολίασε το γεγονός κατηγόρησε τους ενόπλους της ανατολής για την κατάρριψη του αεροσκάφους, η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τους ενόπλους της ανατολής που υποστήριξαν ότι αεροσκάφη υπό τη σημαία της Ουκρανίας κατέρριψαν το αεροπλάνο. Τελικά με σειρά από ανακοινώσεις στο επίσημο twitter της ΛΔΝτ (@dnrpress), έκαναν τον πόλεμο έναν πόλεμο πληροφορίας στα social media.

Καθώς στοιχεία έρχονται στο φως φαίνεται ότι η αιτία του δυστυχήματος δεν είναι κάποια αμφίβολη και δόλια τακτική από κάποια πλευρά αλλά η έλλειψη εξελιγμένων όπλων και ραντάρ που προσέθεσε περίπου 300 νεκρούς στον ήδη μακρύ κατάλογο των θυμάτων.

[…]

Πέρα από τα όπλα χειρός, οι σεπερατιστές είχαν λίγο εξοπλισμό για να αντισταθούν στην υπεροπλία του Ουκρανικού στρατού, ο οποίος τους χτυπούσε πλέον με βαρύ πυροβολικό και αεροπλάνα, όλα αυτά όμως άλλαξαν στις  29 Ιουνίου, όταν μαχητές της ΛΔΝτ κατάφεραν να καταλάβουν ένα σύστημα BUK εδάφους αέρος του Ουκρανικού στρατού, το οποίο και έδειξαν στη σελίδα τους στο twitter ως νίκη. Λόγω των πρόσφατων γεγονότων αυτές οι εικόνες μαζί με άλλες έχουν αφαιρεθεί. Όμως το Voice of Russia, το διεθνές πρακτορείο της Μόσχας την ίδια μέρα ανακοίνωσε και επιβεβαίωσε το γεγονός.

Το πυραυλικό σύστημα BUK  είναι ένα σύστημα εδάφους αέρος που σχεδιάστηκε στην ΕΣΣΔ το 1979 και γενικά θεωρείται απαρχαιωμένο με τα σημερινά δεδομένα. Όμως το σύστημα παραμένει σε χρήση σε όλες τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες και η Ουκρανία δεν είναι εξαίρεση. Πολλές χώρες το χρησιμοποιούν ελλείψει δυνατότητας απόκτησης πιο εξελιγμένων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων .Το σύστημα αυτό βασίζεται σε ένα μικρό ραντάρ και μπορεί να χτυπήσει στόχους μέχρι και 30 χιλ μακριά αλλά δεν ξεχωρίζει το στίγμα του πολιτικού  από τα στρατιωτικά αεροσκάφη.

Η πρόσθεση αυτού του συστήματος στο οπλοστάσιο της ΛΔΝτ ήταν μια σημαντική αλλαγή συσχετισμών σε σχέση με τον Ουκρανικό στρατό. Αναφορές άρχισαν να έρχονται για καταρρίψεις στρατιωτικών αεροσκαφών του Ουκρανικού στρατού ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Πολλά βίντεο εμφανίστηκαν στο internet που δείχνουν κινήσεις συστημάτων BUK στην περιοχή του Ντόνετσκ σε όλη την περασμένη εβδομάδα.Η ΛΔΝτ αρνείται την πρόσβαση της σε οποιαδήποτε αντιαεροπορικά συστήματα μέσω των site Rusvesna.su(ρωσική άνοιξη) και DNR2.org.

IMaKN3h

Το περιβόητο πόστ του Στρελκοβ «σας προειδοποιήσαμε, μην πετάτε πάνω από τους Ουρανούς μας» μαζί με βίντεο από την πτώση του αεροσκάφους που όπως αποδειχτηκε μετά ήταν επιβατικό.

Οι πρώτες αναφορές για την κατάρριψη του αεροσκάφους έγιναν από το ρωσόφωνο site social media  Vkontakte (VK),από μια σελίδα που φαίνεται να εκπροσωπεί τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της περιοχής Ivan Ivanovich Strelkov ο οποίος ισχυριζόταν ότι οι επαναστάτες είχαν καταρρίψει ένα στρατιωτικό μεταγωγικό AN-26 στην περιοχή του Torez στο Ντονετσκ, προσθέτοντας «σας προειδοποιήσαμε μην πετάτε πάνω από τους Ουρανούς μας. Καθώς τα γεγονότα άρχισαν να ξετυλίγονται και να γίνεται γνωστό ότι το αεροπλάνο είναι πολιτικό το post του VK κατέβηκε αλλά τα screenshots του είχαν αρχίσει ήδη να αναδημοσιεύονται.

Την ίδια ημέρα μια ανακοίνωση εμφανίστηκε στην ίδια σελίδα που έλεγε ότι η σελίδα δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τον Στρελκοβ αλλά ότι ο διαχειριστής είναι άλλος. Επίσης η ανακοίνωση ανέφερε ότι όταν κάτι είναι άμεσα λόγια του Στρελκοβ υπάρχει το μήνυμα σε banner «Ο Στρελκόβ λέει ότι..». Αφού στο ποστ που κατέβηκε δεν υπήρχε τέτοιο μήνυμα-banner τότε τα λόγια αυτά δεν ήταν άμεσες δηλώσεις του ίδιου

[…]

Στα πλαίσια του ίδιου πληροφοριακού πολέμου το υπουργείο εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας έδωσε στην δημοσιότητα διαλόγους που ισχυρίζεται ότι είναι διάλογοι ενόπλων της ανατολής που τους υπέκλεψαν άντρες της εθνικής ασφάλειας. Το ζήτημα το ότι οι περισσότεροι νεκροί ήταν πολίτες χωρών μελών του ΝΑΤΟ απλά μεγεθύνει το διπλωματικό φιάσκο και την ένταση.

Ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε στις 18 Ιουλίου ότι την ευθύνη την έχει «η χώρα στην οποία έλαβε χώρα το περιστατικό» υπονοώντας και καταδεικνύοντας ως υπεύθυνη την Ουκρανική κυβέρνηση και λέγοντας ότι η ευθύνη είναι δική τους καθώς οι βαρύτατη επίθεση της Ουκρανικής κυβέρνησης είχε πυροδοτήσει την βίαιη απάντηση των επαναστατών εξ αρχής. Παρόλα αυτά δήλωσε ότι θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για τι διαλεύκανση του ζητήματος

Όπως φαίνεται η κατάσταση μέχρι τώρα, η ΛΔΝτ δέχτηκε ένα τεράστιο χτύπημα στο δημόσιο προφίλ της. Για την κυβέρνηση του Κιέβου η πτώση του αεροσκάφους ήταν μια ευκαιρία πέρα από κάθε φαντασία να κερδίσει ξανά τις εντυπώσεις για στήριξη από την «διεθνή κοινότητα» για την ανάκτηση των ανατολικών περιοχών, ανεξάρτητα από το τι θα δείξει η έρευνα.[…] Οι ηγέτες του κόσμου θα μετατρέψουν αυτή την τραγωδία σε έναν αγώνα για τα δικά τους συμφέροντα για να βρεθούν σε όσο το δυνατόν ευνοϊκότερη θέση σε σχέση με τον αντίπαλο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι θάνατοι ήταν εντελώς άσκοποι, αλλά η ευθύνη είναι μοιρασμένη, υπάρχει πολύ αίμα και στα χέρια των δύο πλευρών.

πηγή

ΣτΜ. Την ίδια στιγμή που μεταφράζεται αυτό το άρθρο και πέρα από τους ισχυρισμούς της Ουκρανικής πλευράς και τις τηλεφωνικές υποκλοπές καθώς και τα όντως ύποπτα ανεβοκατεβάσματα post στο VK η ρωσική πλευρά δηλώνει ότι έχει αδιάσειστα στοιχεία ότι Ουκρανικά αεροσκάφη πετούσαν κοντά στο αεροσκάφος, χωρίς όμως να τα έχει παρουσιάσει, ενώ η ηγεσία της ΛΔΝτ παρέδωσε τα μαύρα κουτιά στις διεθνείς αρχές. Επίσης υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις και αμφιβολίες για το αν τελικά οι δυνάμεις των σεπεραστιστών είναι ικανές να χτύπησαν το αεροπλάνο με τον εξοπλισμό που έκλεψαν, ενώ από την άλλη οι αυτόπτες μάρτυρες από τις ανατολικές επαρχίες που σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι είδαν αεροπλάνα του Ουκρανικού στρατού να ρίχνουν το αεροσκάφος αμφισβητούνται έντονα καθώς είναι αδύνατον να δεις κάτι τέτοιο στα 10000 πόδια. Από την άλλη όπως πολλοί λένε οι συγκεκριμένοι πύραυλοι αφήνουν ένα χαρακτηριστικό άσπρο ίχνος στο αέρα που είναι άνετα ορατό για 10 λεπτά τουλάχιστον. Φωτογραφίες που να δείχνουν τέτοια ίχνη ήρθαν στο φως από το απόγευμα της 18ης Ιουλίου από το υπουργείο αμύνης της Ουκρανίας, και η αυθεντικότητα τους δεν έχει αποδειχτεί. Το σίγουρο είναι ότι οι σεπερατιστές είχαν στη κατοχή τους τουλάχιστον 1 τέτοιο οπλικό σύστημα όπως είχαν επιβεβαιώσει οι ίδιοι. Το ζητούμενο είναι τι είδους ραντάρ χρησιμοποίησαν καθώς από εκεί εξαρτάται η αποτελεσματικότητα του.

Για όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις αντιφάσεις και τη θολούρα που επικρατεί ως προς το ζήτημα των πυραύλων πληροφορίες εδώ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: