Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Το χάος του Ντόνετσκ

Μεταφράζουμε με μια μικρή καθυστέρηση το κείμενο από crisi globale από τις αρχές Ιουνίου για την κατάσταση στο Ντόνετσκ. Προσφέρει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κατάσταση, τις αλλαγές που έχουν γίνει κτλ. Αν και δεν είναι του γούστου μας οι αμιγώς γεωπολιτικές(ή καλύτερα «πολιτικές») αναλύσεις, το κείμενο προσφέρει αρκετές πληροφορίες κυρίως για τις δηλώσεις διάφορων «αντιφασιστών» ηγετών της περιοχής, τον ρωσικό παράγοντα, τις κινήσεις της ΕΕ κτλ. Φαίνεται τελικά μετά από πολύ καιρό καθαρά, όχι πως τα αυθόρμητα κινήματα της εποχής,  απλά γίνονται πεδίο δράσης του κεφαλαίου και του κράτους(αυτό μάλλον συνέβαινε πάντα στον καπιταλισμό, για να μην πούμε γενικά) αλλά οτι οι ίδιοι οι κινηματίες(ο κόσμος του Ντόνετσκ, ή του Μαϊντάν) αδυνατόυν όταν μένουν ταυτισμένοι με την κατάφαση των κοινωνικών τους σχέσεων να δουν έναν ορίζοντα πέρα από ακριβώς αυτή τη δραστηριότητα  του κεφαλαίου και του κράτους. Έτσι εξηγείται ότι παρά τις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» και τον ουκρανικό μιλιταρισμό στην ανατολή, και παρά τον εμφανή αντιδραστικό χαρακτήρα των Λαϊκών Δημοκρατιών, παρά τους εκτοπισμένους, τους πρόσφυγες, τους νεκρούς και τους φυλακισμένους φαντάρους στην Ουκρανίας, υπάρχει κόσμος που είναι διατεθειμένος να στηρίξει δημοκρατικά, μέσω εκλογικών διαδικασιών ή «λαϊκής στήριξης» τις πι σκοτεινές και παρανοηκές πράξεις. Αυτή ακριβώς φαίνεται να είναι η μορφή που παίρνει η αναδιάρθρωση εκεί. Πέρα από αυτό η πολιτική διάσπαση στους κύκλους της Λ.Δ δείχνει ότι η περιφεριοποίηση είναι μια ιδιαίτερη καπιταλιστική διαδικασία, η οποία δεν ελέγχεται από κάποιο κεφάλαιο συγκεκριμένα αλλά επιβάλλεται σε αυτά ως κοινωνική δύναμη, συνεπώς ακόμα και αν έχουμε πόλεμο(που έχουμε) δεν μπορούμε να μιλάμε για ιμπεριαλισμό με την κλασσική έννοια τουλάχιστον, αλλά για ένοπλη μορφή της περιφεριοποίησης, δηλαδή για μια τάση των κεφαλαίων να συμμετέχουν σε περιφέρειες συσσώρευσης με παρόμοια σύνθεση κεφαλαίου και μέσο ποσοστό κέρδους. Αυτά όμως δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ περισσότερο, αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου.

Το ολιγαρχικό κεφάλαιο σε σύγκρουση

Αν και πρόκειται για παλαιότερη πληροφορία, επιλέγουμε να την δημοσιεύσουμε στον πρόλογο αυτού του κειμένου καθώς προφανώς σχετίζεται με τις εσωτερικές ανακατατάξεις στη Λ.Δ.Ντόνετσκ που αναφέρει το ακόλουθο κείμενο αλλά και γιατί χρειαζόταν κάποιο χρόνο για επιβεβαίωση. Η αντίφαση μεταξύ των δύο κύκλων συσσώρευσης και η ταυτόχρονη αδυναμία του Αχμέτοφ να μετακινήσει το κεφάλαιο του(καθώς είναι κυρίως βιομηχανικό) καθώς βλέπει ότι οι διασπαστικές τάσεις δεν εξελίχτηκαν όπως θα τον βόλευε, εξηγούν τόσο την παλινδρομική και ενδιάμεση στάση του μεταξύ Κιέβου και σεπερατιστών, αλλά και τις συγκρούσεις μεταξύ των σεπερατιστών και τις ηγεσίας της Λ.Δ.Ντ. Για την Ρωσία(ή καλύτερα για τη ρωσική περιφέρεια,) αφού τον ρόλο του επενδυτή/καπιταλιστή στην περιοχή δεν μπορεί να τον παίξει ο Αχμέτοφ, ο οποίος έχει βρεθεί εγκλοβισμένος, υπάρχει πάντα(πιστωτικό) κεφάλαιο για αξιοποίηση. Και αυτό δεν είναι άλλο από το κεφάλαιο του όμιλου επενδύσεων της Ρωσικής εκκλησίας και κυρίως του ρώσου ολιγάρχη Konstantin Malofeev (άγιος άνθρωπος!)ο οποίος όπως δηλώνει ο ίδιος εδώ(υπάρχουν και άλλα δημοσιεύματα από δημοσιογράφους) είναι φίλος αλλά και πρώην  εργοδότης του πρωθυπουργού της Λ.Δ.Ντ Alexandr Borodaj(που είχε κάνει τις δηλώσεις για εθνικοποιήσεις κτλ) ο οποίος δούλεψε σε διάφορα ποτζεκτ της εταιρίας «Μαρσαλ Κάπιταλ»(του επενδυτικού ομίλου της Ρωσικής εκκλησίας). ενώ φαίνεται ότι ο Στρεκλόβ (εδώ wiki)(που τώρα είναι άγνωστο τι σχέσεις έχει με τον Borodaj,  αλλά μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ κοντά), ήταν υπεύθυνος ασφαλείας στην ίδια εταιρία.

Στην ανατολική Ουκρανία όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές προσπαθούν να φέρουν τον εαυτό τους στην πλεον πλεονεκτική θέση εν όψη των συνομιλιών διαπραγματέυσεων. Το Κίεβο συνεχίζει τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις, ενώ η ηγεσία του Ντόνετσκ προσπαθεί να ξεκαθαρίσει και να συσπειρώσει τους κόλπους της από αντιφρονούντες ή μετριοπαθή στοιχεία. Και ενώ στη Νορμανδία ο Πούτιν, ο Ομπάμα και ο Ποροσένκο θα συναντηθούν για πρώτη φορά να μιλήσουν, στο έδαφος το επίπεδο της βίας ανεβαίνει διαρκώς.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν κυρίως δύο πλευρές, από τη μία την άυξηση της βίας και των θυμάτων στην ανατοική Ουκρανία και από την άλλη τις έντονες ανακατατάξεις στους κόλπυς της ηγεσίας της λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και η σφαγή στη Volnovakha

Μετά τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μαϊού, η κυβέρνηση του Κιέβου προχώρησε σε μία ακόμα αντιτρομοκρατική επιχείρηση στα ανατολικά, γνωστές με το ακρωνύμιο ΑΤΟ . Φαίνεται ότι το μοντελο που έχει ακολουθηθεί από αυτές τις επιχειρήσεις εντατικοποιείται. Τις τελευταίες εβδομάδες έναν όλο και σημαντικότερο ρόλο παίζουν στο έδαφος οι ομάδες «εθελοντών» ή τα διάφορα παραστρατιωτικά σώματα, τα οποία είναι προφανώς ανεκπαίδευτα και μη έμπειρα στη μάχη, κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές σε γεγονότα όπως στο Κρασνοαρμιανσκ ή στη Μαριούπολη και αποξενώνει τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας από το Κίεβο . Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι  μέρος του προσωπικού του ΑΤΟ είναι μέλη του δεξιού τομέα, που ξεκίνησε μερικούς μήνες πριν στο τέλος του Απριλίου όταν αρκετές εκατοντάδες από αυτούς προσπάθησαν να εισβάλουν στη πλατεία Μαϊντάν, αποτυγχάνοντας καθώς ήρθαν σε σύγκρουση με άλλες ομάδες αυτοάμυνας . Γενικά η παρουσία του δεξιού τομέα στην ΑΤΟ αριθμητικά είναι περιορισμένη, αλλά φαίνεται να είναι συγκεντρωμένη στις ομάδες του ΑΖΌΦ και του Ντρίπερ(μεταξύ τους εκεί βρίσκεται και ο Andrey Denisenko, δεξί χέρι του Dmitro Yarosh). Παρόλα αυτά η επιστροφή του Δεξιού τομέα και το γεγονός ότι βρήκε τη θέση του(τελικά) στα σώματα ασφαλείας υπό την διοίκηση του υπουργείου αμύνης είναι ένα κακό σημάδι. Παρόλα αυτά το ΑΤΟ αποδεικνύεται ιδιαίτερα «αναποτελεσματικό» για την Ουκρανική κυβέρνηση και κυρίως έχει ώς θύματα αμάχους και όχι στρατιώτες της αντίπαλης πλευράς.

Η πρόσφατη εντατικοποίηση των επιχειρήσεων έχει προκαλέσει επίσης και πολλά θύματα μεταξύ των στρατιωτών της ΑΤΟ. Στις 22 Μαϊου, στη Volnovakha στο δρόμο μεταξύ Donetsk και Μαριούπολης, ένα μικρό λεωφορείο με τα διακρητικά της privatbank, περνά σημείο ελέγχου του Ουκρανικού στρατού(ΣτΜ πιθανώς λόγω αντιπερισπασμού καθώς η privatbank έχει ταχθεί εξ αρχής με το Κίεβο) αμέσως μετά το λεωφορείο σταμάτησε και οι ένοπλοι από μέσα άνοιξαν πυρ εναντίων τους, σκοτώνοντας 17 από αυτούς και τραυματίζοντας άλλους τόσους κατά την διαφυγή τους . Την προηγούμενη μέρα εργαζόμενη στην εταιρία είχαν απαχθεί από παραστρατιωτικές ομάδες της Λαϊκής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι οι ουκρανοί στρατιώτες άφησαν το λεωφορείο να περάσει χωρίς έλεγχο δείχνει καθαρά την έλλειψη συντονισμού τους(Καθώς είναι γνωστή και η απροθυμία τους να πολεμήσουν, γιαυτό και το Ουκρανικό κράτος άρχισε να βασίζεται στους ακροδεξιούς). Η σφαγή όμως συνεχίστηκε και από την άλλη πλευρά, την μεθεπόμενη μέρα ο Ιβάν Στρεκλόβ(Ρώσος πολίτης και στρατιωτικός, γνωστός ακροδεξιός και επικεφαλής ομάδων ενόπλων στο Ντόνετσκ και το Λούκγανσκ) ανακοίνωσε την εκτέλεση 2 ατόμων της «δημοκρατίας» για «ντροπιαστικές πράξεις» αφήνοντας να εννοηθεί ότι το έκανε για τα γεγονότα της ενέδρας στη Volnovakha. Όμως ένας άλλος διοικητής ο Igor Bezler, που ελέγχει τη πόλη Gorlovka, αμέσως ανέλαβε την ευθύνη για την ενέδρα, κάτι που σίγουρα είναι μια πράξη απείθειας προς τον Στρεκλόβ. Ακόμα ένα σημάδι για τους ισχυρούς διαχωρισμούς μεταξύ των ατόμων της Λαϊκής δημοκρατίας. Μερικές μεες μετά σε μια σελίδα του live journal ο Igor Strelkov ανακοίνωσε ότι ο Vyacheslav Ponomarev(ο περιβόητος δήμαρχος του Σλαβιάνσκ που μίλησε για «εθνικοποιήσεις» και σκόπρισε χαρά στη διεθνή αριστερά, ο οποίος τον Απρίλιο ανέφερε ότι όσοι μιλούν Ουκρανικά είναι «ύποπτοι»-εδώ το ίδιο από ουκρανική πηγή– ενώ το site новости донбасса-τα νέα του Ντόνμπας αναφέρει και πογκρόμ εναντίων τσιγγάνων της περιοχής) καθαιρείται , καθώς απείλησε ότι θα πάει στο Ντόνετσκ να δώσει ένα μάθημα στους εκεί ηγέτες). Ο Ponomarev αρνήθηκε τον αφοπλισμό του αλλά δήλωσε ότι η φρουρά του αντικαταστάθηκε χωρίς να ξέρει γιατί . Μετά από μερικές μέρες επέστρεψε πάλι στη δράση του, σαν να μην έγινε τίποτα, και δεν έκανε καμία άλλη αναφορά στο θέμα προφανώς ύστερα από συνεννοήσεις με τον  Στρεκλόβ.

Το απόλυτο τέλος του Μαϊντάν.

Στις  25 Μαϊου, έγιναν διπλές εκλογές τις οποίες προεδρικά κέρδισε ο Ποροσένκο και ως δήμαρχος Κιέβου ο Κλίτσκο. Και οι δύο άμεσα στήριξαν ο ένας τον άλλο και μίλησαν για το ζήτημα του Μαϊντάν.Ο πρώτος τόνισε ότι η εποχή του Μαϊντάν τελείωσε και ότι ήρθε η εποχή για την «κανονική πολιτική» ενώ ο δέυτερος ως δήμαρχος ανακοίνωσε την εκκένωση των σκηνών από την πλατεία Μαϊντάν(όσων είχαν μείνει) . Τοποθετήθηκε και ο δεξιός Τομέας που είπε όιτ ήτα υπέρ της εκκένωσης για να αντικατασταθούν τουριστικά σπότ πληροφοριών. Η εκλογή Ποροσένκο, ενός ολιγάρχη, στη θέση του Προέδρου ήρθε τη στιγμή που η ολιγαρχία και κυρίως ο Αχμέτοβ και ο Κολομόισκι προσπαθούν να βάλουν ένα τέλος στη σύρραξη, να ελέγξουν την χώρα και να επαναφέρουν την -επιχειρηματική-ομαλότητα και να θέσουν τέλος γενικότερα στις διαδικασίες που πυροδότησε το Μαϊντάν. Ο Ποροσένκο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα με τις ευχαριστίες ενός άλλου ολιγάρχη, του Φιτράς(Νο 3 στην Ουκρανία)  και ότι είναι η προσωπικότητα που είναι διατεθειμένη να παίξει ρόλο συμβιβαστή με όλες τις πλευρές. Κατά το παρελθόν ο Ποροσένκο έχει αλλάξει πλευρές πολλές φορές. Στο μεταξύ η ρωσική εφημερίδα «Kommersant» σε ένα άρθρο της για το Κίεβο αναφέρει ότι σύντομα θα υπάρχει ανασχηματισμός μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Το κύριο πλήγμα θα δεχτεί μάλλον το Σβομπότνα το οποίο μάλλον θα αποβληθεί, κυρίως λόγω της πολύ χαμηλής δημοτικότητας του στις προεδρικές εκλογές.

Ανανέωση των σχέσεων Αχμέτοβ με σεπερατιστές

Στις 25Μαϊου στο Ντόνετσκ διοργανώθηκε πορεία από στελέχη της Λαϊκής Δημοκρατίας στο σπίτι του Αχμέτοβ, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει μεταομίσει στο Κίεβο. Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν εκεί,κάποιος πρότεινε να επιτεθούν στο σπίτι, άντρες της «Οπλότ» μιας ομάδας μπράβων από το Χάρκοβο που δραστηριοποιούνται ως «πολιτοφύλακες» στο Ντόνετσκ τον περιόρισαν και ο Μροπόμπαι ο πρωθυπουργός του Ντόνετσκ ανέφερε ότι δεν είναι όλοι οι ολιγάρχες ίδιοι, αλλά ότι υπάρχει ο Φασίστας Κολομόισκι αλλά και ο Αχμέτοφ ο οποίος συνομιλεί μαζί μας και ίσως μας αναγνωρίσει, αναεοντας ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον Αχμέτοβ. Ο εκπρόσωπος τύπου της Λαϊκής Δημοκρατίας Βλαντιμίρ Μάκοβιτς, ανέφερε ότι σε αντίθεση με όσα έχουν αναφερθεί πριν δεν θα προχωρήσουν σε εθνικοποιήσεις καθώς σέβονται το δικαίωμα στη προσωπική ιδιοκτησία. Στις 31 Μαϊου ο Μπορόμπαι ανέφερε ότι συνεχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τον Αχμέτοβ και ότι δεν υπάρχει πρόθεση για εθνικοποίηση καθώς «δεν είναι ίδιοι με τους κομμουνιστές που έπαιρναν αυθαίρετα και εθνικοποιούσαν τα πάντα».

Η εντατικοποίηση της διαμάχης
Στις 26 Μαϊου,η κατάσταση πάλι χειροτερεύει. Όλοι ήξεραν ότι θα υπάρξει μια έντονη σύγκρουση μετά την εκλογή Ποροσένκο. Οι ένοπλοι της Λαϊκής Δημοκρατίας είχαν κινηθεί προς το αεροδρόμιο της περιοχής αλλά σε λίγες όρε οι Ουκρανικές ειδικές δυνάμεις είχαν αντεπιτεθεί και ανακτήσει τον έλεγχο του αεροδρομίου. Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σκληρή και έγιναν συγκρούσεις σε διάφορα μέρη στην πόλη προκαλώντας νεκρούς μεταξύ πολιτών. Ένα αεροπλάνο χτύπησε φορτηγό που μετέφερε ενόπλους της Λ.Δ και σκότωσε 30 από αυτούς με δεκάδες τραυματίες. Οι τρομακτικές φωτογραφίες με τα πτώματα τους να είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο κάνουν το γύρο του κόσμου .Πολλοί από τους νεκρούς φαίνεται να είναι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από τις γύρω περιοχές κυρίως αό τον Καύκασο. Στο Σλαβιάνσκ και σε άλλες πόλεις που ελέγχονται από τους ενόπλους της ΛΔ παρά τις συνεχιζόμενες επιχειρήσες του Ουκρανικού στρατού,  οι Ουκρανικές δυνάμεις είχαν ακόμα μια εξευτελιστική αποτυχία στις 29 Μαϊου την κατάρριψη ενός ελικοπτέρου(το 4ο μερι στιγμής που χάνει) του Ουκρανικού στρατού με 10 στρατιώτες μέσα και έναν στρατηγό. Οι δυνάμεις της Λ.Δ είναι προφανώς πολύ καλά εξοπλισμένες για να αντέχουν όλο αυτό το καιρό, και έχουν άντρες που είναι πολύ έμπειροι στον χειρισμό όπλων, και είναι δύσκολο όλοι αυτοί να είναι απλά ντόπιοι που πήραν τα όπλα. Τις τελευταίες ώρες όμως φαίνεται ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις τους. Η πόλη του Λούγκανσκ είναι υπό στρατιωτική επίθεση και στην τελευταία σκοτώθηκαν 8 άτομα. Τη στιγμή που αυτό το κείμενο γράφεται(αρχές ιουνίου) είναι σε δράση ακόμα μια στρατιωτική επιχείρηση. Προς το παρόν φαίνεται να βρίσκονται σε δύσκολη θέση από στρατιωτικής πλευράς.

Το στρατιωτικό και πολιτικό χάος της δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Εδώ και λίγες εβδομάδες έχει έρθει στο Ντόνετσκ η ομάδα «Βαστόκ» που αποτελείται από τσετσένους μαχητές και πολλά άτομα της ρωσικής ομοσπονδίας.Η παρουσία τσετσένων έχει επιβεβαιωθεί από πολλούς παρατηρητές και το έχουν παραδεχτεί και οι ιθύνοντες του Ντόνετσκ.(Υπενθυμίζομε ότι ακόμα και ο φασίστας Zuravliev είχε στο twitter του φωτογραφίες από τσετσένους μαχητές στο Ντόνετσκ) D. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το όνομα Βαστόκ είχε ξαναχρησιμοποιηθεί απο ομάδα τσετσένων μαχητών τυο Ρωσικού στρατού στην Γεωργία το 2008 και ήταν γνωστοί για την αποτελεσματικότητα τους. Πέρα από αυτό ο τότε διοικητής τους ο Sulim Yamadaev, έπεσε σε δυσμένεια στην τσετσένικη ηγεσία, η ομάδα διαλύθηκε και μερικά μέλη δολοφονήθηκαν. Η δραστηριότητα της νέας ομάδας Βαστόκ φαίνεται να εξυπηρετεί δύο σκοπούς: από τη μία τη χρήση έμπειρων μαχητών, κάτι που εμφανώς χρειάζεται η παρούσα ηγεσία, από την άλλη είναι πιθανό να χρησιμεύει ως δύναμη για αυτούς τους στρτιωτικούς διοικητές της Ρωσίας όπως ο Ιγκόρ Στρεκλόβ που θέλουν να βάλουν μια τάξη στην χαοτική ιεραρχία μέσα στα κλιμάκια του Ντόνετσκ. Περιττό να ειπωθεί ότι αν και δεν είναι επίσημο, ο έλεγχος της Ρωσίας έχει φτάσει στο απόγειο του: Ρώσος πολίτης είναι διοικητής των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας,ένας ρώσος πολίτης είναι επίσης πρόεδρος της δημοκρατίας και φαίνεται και οι δύο να έχουν σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες, ενώ ρώσοι και καυκάσιοι μαχητές εισέρχονται στην περιοχή που ειναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι. Στις 29 Μαϊου και στις 1 ιουνίου οι παραστρατιωτικοί της Βαστόκ, με μπουλντόζες γκρέμισαν τα οδοφράγματα γύρω από το κέντρο διοίκησης του Ντόνετσκ και είπαν ότι θα αντικατασταθεί από check points επαγγελματιών στρατιωτικών.

Η κατάσταση είναι εντελώς χαοτική στη ΛΔ. Μόνο στο Σλαβιάνσκ φαίνεται ο Στρεκλόφ να ελέγχει την πόλη. Όπμως είδαμε άλλες πόλεις όπως το Kραματόρκ είναι σε σύγκρουση με το Σλαβιάνσκ. Στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι ήρεμη αλλά είναι θολό ακόμα ποιός είναι επικεφαλής της πόλης. Και στο Ντόνετσκ ακόμα επικρατεί χάος. Μετά την παρέμβαση του τάγματος Vostok και την «κάθαρση» της έδρας της κυβέρνησης της Λ.Δ.Ντ, ο Στρεκλόβ εξέδωσε δελτίο τύπου δηλώνοντας ότι «οι δυνάμεις της Λαϊκής δημοκρατίας έφεραν σε πέρας αντιτρομοκρατική επιχείρηση για να αδρανοποιήσουν ομάδες σαμποτέρ του εχθρού και τη «πέμπτη φάλαγγα» μέσα στις γραμμές της πολιτοφυλακής. Επιπρόσθετα, οι ηγέτες του Ντόνετσκ έχουν εισάγει στρατιωτικό νόμο, βάσει του οποίου όλες οι λειτουργίες των πολιτικών φορέων να περάσει στα όργανα της κυβέρνησης και των στρατιωτικών σε στρατιωτικά δικαστήρια που θα έχουν το δικαίωμα μέχρι και εκτέλεσης των συλληφθέντων. Εν τω μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες ο «πρόεδρος» της Λ.ΔΝ, Denis Pushilin , έχει προφανώς εγκαταλείψει το Ντόνετσκ και από τότε δεν έχει κάνει κάποια εμφάνιση. Στις 25 Απριλίου, ανακοινώθηκε με μεγάλη λαμπρότητα η συγχώνευση μεταξύ των περιφερειών του Ντόνετσκ και Lugansk σε μια νέα δημοκρατία που ονομάζεται «Νοβορωσία» («Νέα Ρωσία»), αλλά μια-δυο μέρες μετά την είδηση ​​διαψεύστηκε από την κυβέρνηση του RPD . «Νοβοροσία» ήταν το όνομα του κόμματος που μόλις είχε δημιουργήσει ο πρώην «κυβερνήτης» της Λ.Δ Pavel Gubarev, Αυτοί οι φασίστες έβγαλαν δελτία τύπου σε βίντεο με πίσω τα πορτρέτα του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Hugo Chavez, και δεν είναι ακριβώς σαφές τι γίνεται με την εσωτερική διαμάχη στις τάξεις τους. Ακριβώς όπως δεν είναι σαφές σε ποιά πλευρά αυτής της σύγκρουσης είναι οι διάφοροι ρώσοι στρατιωτικοί που ελέγχουν περιοχές όπως ο Igor Bezler ,(foto) που ελέγχει τη Gorlovka, ο γενειοφόρος Babay που ελέγχει τη Konstantinovka, ο Valeriy Bolotov επικεφαλής της «Δημοκρατίας της Lugansk» ή οι πολιτοφυλακές του Kramatorsk.

Το διεθνές συγκείμενο

Σε διεθνές επίπεδο το πρώτο κρύο ήρθε από τη Ρωσίας. Από τις ημέρες αμέσως μετά το δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου, η Μόσχα έχει αλλάξει σίγουρα τον τόνο των γεγονότων στην ανατολική Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, η Λ.Δ.Λούγκανσκ έχει στείλει αίτημα προς τη Ρωσία για βοήθεια, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, δήλωσε ξερά: «. Δεν έχουμε λάβει τέτοιο αίτημα εάν έχουν στήλει πιθανότατα δεν το λάβαμε.» Όπως γράφει στην ουκρανική ιστοσελίδα «Hvylya» ο Valentin Krasnoperov , «ο βασικός στόχος του Πούτιν είναι να εγκαταστήσει στο Donbass μια πολιτική ελίτ που θα γίνει το πολιτικό αντίβαρο, και μετά ο Poroshenko, μέσω πίεσης,να νομιμοποιήσει την κατάσταση των πραγμάτων». Ο Ρώσος δημοσιογράφος Oleg Kashin από την πλευρά του δήλωσε ότι τις αλλαγές στη Λ.Δ.Ντόνετσκ και τον αυξανόμενο ρόλο στο εσωτερικό των θεμάτων της, της Ρωσικής Ομοσπονδίας: «Αν ήταν να δημιουργηθεί ένα κράτος-μαριονέτα που πρέπει να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αρχές [στη Μόσχα ] θα πρέπει να θεσμοποιήσει κυρίως ντόπιους, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις «νέες αρχές», με τη συμμετοχή των τοπικών δυνάμεων. Άλλη περίπτωση είναι όμως όταν αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργεί μόνο μια πηγή έντασης για μια περίοδο κατά την οποία το ένα συμβαλόμενο μέρος θέλει να διαπραγματευθεί από μια ισχυρή θέση. Τέλος, επιβεβαιώνεται από πολλαπλές πηγές, τουλάχιστον μερική αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας από τα σύνορα με την Ουκρανία. Δεν είναι πραγματικά μια εγγύηση μη παρέμβασης: οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τον Απρίλιο είχαν ήδη επισημάνει ότι μέχρι το τέλος του Μαΐου δεν θα υπήρχε ανάγκη για μερική απόσυρση και εναλλαγή των ελεγκτών για την εξασφάλιση ετοιμότητας για δράση. Η Δύση, εκτός από την προφανή υποστήριξη του νεοεκλεγέντος Poroshenko, κρατά επίσης ένα χαμηλό προφίλ. Οι ΗΠΑ απέρριψαν εκ νέου αίτημα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την ΕΕ και το Κίεβο είναι απασχολημένο με την μετεκλογική κατάσταση και τις εσωτερικές διαιρέσεις. Αυτό δεν εμπόδισε τη μεγάλη πρωτεύουσα του κόσμου(ΣτΜ εννοεί την Ουάσινκτον) να συμμετάσχει στο οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη που οργανώθηκε από τον Igor Sechin, επικεφαλής της Rosneft και το δεξί χέρι του Πούτιν που επλήγη από τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Την ημερίδα παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Eni,η Total και η BP έχουν υπογράψει συμβάσεις για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Η ΕΕ από την πλευρά της, όμως, είναι ενεργή σε ένα άλλο μέτωπο, αυτό των διαπραγματεύσεων για να μην υπάρξει διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μετά την εισαγωγή από την Μόσχα μονομερώς του μέτρου της προπληρωμής για παραδόσεις αερίου που θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, καθώς το Κίεβο δεν είναι σήμερα σε θέση να πληρώσει. Στις 2 Ιουνίου, η Ρωσία έχει μετακινήσει μία εβδομάδα την προθεσμία για την αναστολή των προμηθειών. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να καταλήξει σε συμβιβασμό, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να ανοίξει επίσης το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάσταση στα ανατολικά.

Η υπόθεση των διαπραγματεύσεων και ο κίνδυνος ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο

Η γενική εικόνα δείχνει ότι η προσπάθεια εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων μερών να τοποθετούν τους εαυτούς στην πιό επικερδή θέση  εν όψει των διαπραγματεύσεων. Στην πραγματικότητα, πολλές σημαντικές διπλωματικές εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε από τις 6 Ιουν, όταν ο Πούτιν θα συναντηθεί κατ ‘ιδίαν πρώτα με τον Ολάντ  και στη συνέχεια θα λάβει μέρος στην τελετή για τον εορτασμό της απόβασης στη Νορμανδία, στην οποία ο Ομπάμα θα λάβει επίσης μέρος και ο Poroshenko. Ένας από τους πιο γνωστούς ρώσους αναλυτές,ο Feder Lukyanov,  έγραψε ότι πρόκειται για μια νέα επερχόμενη έκδοση του Ντέιτον στην Ουκρανία(Συνθήκη του Ντειτόν, η συνθήκη που προέβλεπε την ομοσπονδιοποίηση της Βοσνίας). Τα σημάδια από το γεγονός ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη γενική επανατοποθέτηση των πρωταγωνιστών είναι πολλαπλά. Ο «καθαρισμός», της διοίκησης της Λ.Δ.Ντ  έχει σχεδιαστεί για να αποκλείσει τοπικές δυνάμεις λιγότερο ελέγξιμες, και την υπαγωγή τους σε πιο άμεσο έλεγχο της στρατιωτικής πτέρυγας της Μόσχας και του Strelkov και του Borodaj. Εάν η επιχείρηση πετύχει, η Ρωσία θα έχει ένα μοχλό πίεσης πολύ λιγότερο εσωτερικά ακατάστατο και πιο εύκολο στους ελιγμούς, όπως απαιτείται, αλλά η επιτυχία του εγχειρήματος δεν είναι εγγυημένη. Ακόμη και η κυβέρνηση του Κιέβου, αν και με λιγότερη επιτυχία, προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση στρατιωτικά με την ATO(τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις). Δεδομένου ότι δεν είναι σαφές τι μακροπρόθεσμα αποτελέσματα πραγματικά έχει την πρόθεση να πάρει (η επαναφορά του ελέγχου της Ανατολικής Ουκρανίας από το στρατό θα είναι σίγουρα μια αποτυχία, καθώς οι αρχές του Κιέβου δεν έχουν αρκετή  δημοτικότητα στη περιοχή), και εδώ όλα τα «χαρτιά» δείχνουν ότι ο κύριος στόχος είναι να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ισχυρότερες θέσεις. Η άνοδος του επιπέδου της στρατιωτικής αντιπαράθεσης και του αριθμού των θυμάτων, ακόμα και μεταξύ των αμάχων, προκειμένου να αυξήσουν τα όσα διακυβεύονται πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι, δυστυχώς, ένα κλασικό χαρακτηριστικό σε αυτά τα είδη συγκρούσεων. Ακριβώς όπως είναι κλασικό, για παράδειγμα, ακόμη και η απαγωγή των διεθνών παρατηρητών (σε αυτή την περίπτωση του OSCE). Ωστόσο, ο πολλαπλασιασμός των εμπλεκόμενων μερών και οι εσωτερικές διαιρέσεις μαρτυρούν επίσης για την κατάσταση ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί και το ποιός θα μπορούσε να πάρει από το χέρι. Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στις διαιρέσεις στο εσωτερικό της Λ.Δ.Ντ, από τη μία, από την άλλη, τα ιδιωτικά τάγματα , καθώς και η τριβή μεταξύ των διαφόρων ολιγαρχών. Και πάνω απ ‘όλα προβάλλει το ενδεχόμενο της διεύρυνσης της ένοπλης σύγκρουσης σε ολόκληρη την πόλη του Ντόνετσκ, η οποία είναι βέβαιο ότι θα είναι μακελειό για τον άμαχο πληθυσμό..

пηγές

http://www.gazeta.ru/politics/2014/05/22_a_6044725.shtml

http://petrimazepa.com/ua/demons-of-war.html

http://www.bbc.co.uk/russian/international/2014/05/140522_donetsk_deadly_attack.shtml

http://www.bbc.co.uk/russian/international/2014/05/140527_strelkov_volnovakha.shtml

http://echo.msk.ru/blog/azar_i/1327890-echo/

http://www.gazeta.ru/politics/2014/05/26_a_6048913.shtml

http://kommersant.ru/doc/2479980

http://www.novayagazeta.ru/politics/63733.html

http://www.novayagazeta.ru/society/63763.html

http://argumentua.com/stati/donetsk-posle-vyborov-kadyrovskaya-svoloch-est-vlasti-net

http://www.parismatch.com/Actu/International/Revelations-on-the-Krasnoarmeysk-killing-564127

http://kommersant.ru/doc/2480486

http://hvylya.org/analytics/society/strah-i-nenavist-v-donetske.html

http://petrimazepa.com/ua/a-la-guerre-comme-a-la-guerre.html

http://www.liga.net/opinion/180476_spasenie-firtasha-zachem-oligarkh-i-ego-lyudi-zamazali-poroshenko.htm?utm_source=opinion&utm_medium=banner&utm_campaign=pravda

http://kommersant.ru/doc/2482183

http://kashin.guru/2014/05/28/blood/

http://kashin.guru/2014/05/25/checehn/

http://www.bbc.co.uk/russian/international/2014/05/140529_donetsk_chechens_ivshina.shtml

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/d077cbfa-e75b-11e3-8b4e-00144feabdc0.html#axzz335JvnQsL

http://www.bbc.co.uk%2Fukrainian%2Fpolitics%2F2014%2F05%2F140529_donetsk_barricades_az.shtml

http://www.theinsider.ua/politics/538872424a38b/

http://www.gazeta.ru/politics/2014/05/30_a_6054049.shtml

http://hvylya.org/analytics/politics/voyna-na-donbasse-urki-vs-politicheskie.html

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f82efa6c-e812-11e3-b923-00144feabdc0.html#axzz335JvnQsL

http://news.liga.net/news/politics/1956157-direktora_metkombinatov_mariupolya_vyzvali_liderov_dnr_na_debaty.htm

http://www.gazeta.ru/business/news/2014/05/31/n_6197077.shtml

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/251e0108-e99e-11e3-bbc1-00144feabdc0.html#axzz33Son4XRx

http://slon.ru/world/chto_navoevali_na_donbasse_za_pervuyu_nedelyu_posle_vyborov-1107028.xhtml

http://www.gazeta.ru/politics/2014/06/02_a_6056453.shtml

http://kommersant.ru/doc/2484693

http://kommersant.ru/doc/2485342

http://www.gazeta.ru/politics/2014/06/03_a_6057489.shtml

πηγή αρχικού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: