Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Σταματήστε τον πόλεμο.

Εισαγωγή, ερωτήματα, μετάφραση-A ruthelss Critique

Μία συνάντηση  λίγων αριστερών από Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία пου έλαβε χώρα στο Μινσκ στις 6-7 Ιουνίου, κατέληξε σε μια σύντομη ανακοίνωση. Η σύντομη ανακοίνωση καταλήγει σε μια σειρά από αιτήματα. Αν και θα μπορούσε να της γίνει μια κριτική του στύλ» τι να κάνουν οι συναντήσεις, τα υπομνήματα, οι ανακοινώσεις και τα αιτήματα, σας έχουν χεσμένους οι κυβερνήσεις», μπορεί αυτή δήλωση να είναι αλήθεια, αλλά ίσως να είναι και άδικη, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μάλλον αυτό είναι το μόνο που μπορεί να κάνει η αριστερά στη παρούσα φάση με βάση το επίπεδο της σύγκρουσης. Αυτά που χτυπάνε στο μάτι όμως με τη μία είναι δύο: Το σύντομο της ανακοίνωσης για ένα τόσο σημαντικό θέμα, κάτι που μπορεί να αποδοθεί στο ότι αυτό ήταν το μόνο κοινό έδαφος μεταξύ τόσο διαφορετικών οργανώσεων(κυρίως η ρωσική σοσιαλιστική κίνηση και το Μπορότμπα έχουν έτη φωτός μεταξύ τους), επακόλουθα αυτό που φαίνεται να εντυπωσιάζει και να προβληματίζει, αλλά και να προκαλεί κάποιες αντιδράσεις (σε forum τουλάχιστον) είναι η συμμετοχή στη συνάντηση, αντιπροσώπου του Μπορότμπα, σε φιλειρηνικό κάλεσμα, ενώ ταυτόχρονα το Μπορότμα μέχρι στιγμής έχει στηρίξει ανοιχτά τη ένοπλη σύγκρουση με πόστ στο vk του,  όπως αυτό το οποίο γράφει «μπορείς και εσύ να βοηθήσεις», ενώ εξακολουθεί να στηρίζει τους ενόπλους στην ανατολή ως «επαναστάτες» , σύμφωνα με το επίσημο site της(πχ εδώ και εδώ) και να κανονίζει συναντήσεις με την ηγεσία τους στην Αυστρία υπό το πρόσχημα «ειρηνευτικών συναντήσεων». Αναρωτιούνται πολλοί, λοιπόν τι σχέση έχει αυτή η οργάνωση με ανθρώπους όπως οι φασίστες της ηγεσίας αυτών των δημοκρατιών ώστε να (προσπαθεί) να οργανώσει συναντήσεις μαζί τους στην Αυστρία ως διαμεσολαβητής. Επίσης εντύπωση προκαλεί και η συμμετοχή ατόμου από την «αριστερή αντιπολίτευση» του παραρτήματος της Ρωσίας, το οποίο είναι σε ευθεία σύγκρουση με το Μπορότμπα, και η οποία, έμμεσα φαίνεται να στηρίζει την κυβέρνηση του Κιέβου.

Εμείς οι συμμετέχοντες της συνάντησης αριστερών και μαρξιστικών οργανώσεων από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, πιστεύουμε ότι η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι απαραίτητη. Η στρατιωτική σύγκρουση που ακολούθησε τη νίκη των φιλελεύθερων και νεοναζί του  “euromaidan” στοιχίζει εκατοντάδες ζωές και οδηγεί σε μια ραγδαία αύξηση του σοβινισμού και της ξενοφοβίας στην Ουκρανική και Ρωσική κοινωνία. Αυτός ο πόλεμος επιτρέπει στην ουκρανική άρχουσα τάξη να  συσπειρώσει την κοινωνία γύρω της,αποσπά τους εργάτες της ανατολής και της δύσης από τον αγώνα τους για κοινωνικά δικαιώματα και τους στρέφει να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η ρωσική κυβέρνηση, η ΕΕ και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ετοιμοθάνατο Ντόνμπας ως πιόνια στον ανταγωνισμό τους.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας ενάντια σε όλους τους ουκρανούς αριστερούς που μάχονται ενάντια στον πόλεμο, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό. Το θεωρούμε αναγκαίο να τους παρέχουμε πληροφοριακή, πολιτική και υλική στήριξη. Είμαστε αντίθετοι στην καταπίεση και τα αντίποινα από όλους τους συμμετέχοντες της σύγκρουσης, τις σφαγές, τα βασανιστήρια και απαγωγές κατά της Ουκρανικής αριστεράς, αντιφασιστών και όλων των ουκρανών πολιτών, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις. Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική καταπίεση στην Κριμαία, εξίσου.

Το να σταματήσει ο πόλεμος είναι το πρωταρχικό καθήκον για όλα τα δημοκρατικά αριστερά κινήματα, ανεξάρτητα από τη διαφωνία τους σε διάφορα σημεία της πολιτικής ατζέντας. Έτσι, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να συντονιστούν οι προσπάθειες από όλους τους αντιπάλους του πολέμου στην Ουκρανία, σχηματίζοντας ένα τεράστιο και ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα.

Τα αιτήματα μας είναι

1.Καλούμε την Ουκρανική κυβέρνηση να τερματίσει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, να αποσύρει τον στρατό και να έρθει σε ανακωχή με τις ένοπλες ομάδες της ΛΔΝτ και της ΛΔΛου.

2.Καλούμε όλα τα μέρη της σύγκρουσης να προχωρήσουν σε μια συμφωνία ειρήνης για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών, να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενου  και οι κρατούμενοι πολέμου, και να διαλυθούν οι ένοπλες ομάδες.
3.Καλούμε την ουκρανική κυβέρνηση να διαλύσει τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις, που συνίσταται στην εξαναγκαστική κινητοποίηση στρατιωτών, των οποίων οι οικογένειες  τώρα οργανώνουν διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.
4.Απαιτούμε από τη Ρωσία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ να σταματήσουν εντελώς να παρεμβαίνουν στην ουκρανική διένεξη, και όχι να στηρίζουν τους συμμετέχοντες.
5.Απαιτούμε να σταματήσουν την σοβινιστική εκστρατεία  στην Ουκρανία και τη Ρωσία στα ΜΜΕ, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων υποκινητών του πολέμου μέσω της χρήσης της ρητορικής μίσους.
6.Ζητούμε την έγκριση  νέου Συντάγματος της Ουκρανίας, οι εκλογές για τις αρχές του Ντόνετσκ και Luhansk, πραγματικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την αυτοδιοίκηση για το Donbass και όλες τις περιοχές της Ουκρανίας.
7.Πιστεύουμε ότι η πληροφοριακή και οργανωτική ενοποίηση των αριστερών ομάδων στον πρώην Σοβιετική χώρο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το σχηματισμό του αντιπολεμικού κινήματος. Για το σκοπό αυτό, ξεκινάμε την  από κοινού ανάπτυξη της πρωτοβουλίας «Ερυθρός Σταυρός», προκειμένου να βοηθηθούν οι αριστεροί ακτιβιστές και οι αντιρρησίες  συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, και στην καθιέρωση ενός δικτύου πληροφόρησης για τις αριστερές και μαρξιστικές ομάδες στη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι συμμετέχοντες της συνάντησης με τις υπογραφές τους:

Volodymyr Ishchenko, Commons: Journal of Social Criticism, Ukraine
Andrey Manchuk, editor-in-chief of LIVA.com.ua journal, “Borotba (Struggle)” union, Ukraine
Ivan Ovsyannikov, member of the Central Committee of Russian Socialist Movement, Russia
Taras Salamanyuk, Commons: Journal of Social Criticism, Ukraine
Sergey Solovyov, editor-in-chief of journal of science and social criticism “Scepsis”, Russia
Rustam Sadykov, journal of science and social criticism “Scepsis”, Russia
Sergey Kozlovsky, member of the Central Committee of Russian Socialist Movement, Russia
Dmitry Subbotin, journal of science and social criticism “Scepsis”, Russia
Georgy Komarov, Worker’s platform of  Russian Socialist Movement, Russia
Mikhail Piskunov, Russian Socialist Movement, Russia
Artyom Kirpichyonok, International Marxist Tendency, Russia
Alexander Ivanov, Russian Socialist Movement, Russia
Tatyana Tchizhova, “Prasvet” web-journal, Belarus
Dmitry Isayonok, “Prasvet” web-journal, Belarus
Denis Denisov, “Left opposition”, Russian Socialist Movement, Ukraine/Russia
Lyudmila Barkova, Russia
Sergey Odarytch, LIVA.com.ua journal, Ukraine
Ilya Znamensky, Russia
Elena Kuzmyonok, Belarus
Anton Barkhatkov, “Prasvet” web-journal, Belarus
Ekaterina Ruskevitch, Belarus
Sergey Danilovitch, Belarus
Alexander Oparin, left.by, Belarus
Yury Glushakov, member of the Organizing committee of «РАЗАМ! (Together!)» Belarusian social movement

περισσότερα εδώ για τη συνάντηση

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 20.06.2014 by in μεταφράσεις and tagged , , , , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: