Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Μια μαρτυρία από την απεργία στο Ντόνετσκ

Εισαγωγή μετάφραση-a ruthless critique

Μεταφράζουμε εδώ ένα κείμενο, απο το αριστερό ουκρανικό portal «Liva»  για τα γεγονότα στο Ντόνετκσ. Τα γεγονότα αυτά αξιολογούνται ως πολύ σημαντικά καθώς φανερώνουν τις αντιθέσεις της περιοχής. Κατά τη γνώμη μας σημαντικό είναι ότι οι εργάτες βγαίνουν και απεργούν, όχι ως προς την όξυνση της ταξικής αντίθεσης αλλά ως προς την προστασία της, είναι δηλαδή μια συσπείρωση των τοπικών αστικών υποκειμένων εμπρός στην απειλή του πολέμου. Με λίγα λόγια η απεργία αν και ήταν εργατική δεν ήταν προλεταριακή, εναντιωνόταν δηλαδή στη μορφή που παίρνει η επίθεση του Ουκρανικού κεφαλαίου, αλλά δεν έρχεται σε ρήξη με την ίδια την αστική κοινωνία, ίσα ίσα τη στιγμή που εναντιώνεται στο κίεβο, γεννά, συνθέτει και αναπαράγει μια άλλη αστική κοινωνία, αυτή του Ντόνετσκ. Αυτό φαίνεται από το ότι οι εργάτες δεν απέργησαν για  υψηλότερους μισθούς(όπως ήταν οι αυτόνομες απεργίες ενάντια στον Αχμέτοβ στο Λούγκανσκ το Μάρτιο) ή για μια εναντίωση στα αφεντικά τους αλλά για προστασία του κεφαλαίου τους-και συνεπώς και του εαυτού τους. Αυτό φαίνεται και από τη διαδήλωση, κυβερνήτες, μπάτσοι, μικρού επιχειρηματίες και εργάτες συνυπήρχαν και από κοινού κρατούσαν τις σημαίες του Ντόνετσκ, ενώ ο φασισμός, χρωματισμένος με τα χρώματα της Ουκρανικής σημαίας φαίνεται να νοείται ως η Ουκρανική αστική κοινωνία ενάντια στη δική μας, όχι ως πειθάρχηση της εργατικής τάξης από τους πάνω. Αυτοί οι συμβολισμοί έχουν ιδιαίτερη αξία. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός της φοβερής αντίθεσης της Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, η οποία ενώ έχει τον έλεγχο της περιοχής, δεν έχει ακόμα δικό της νόμισμα, και δεν έχει προβεί σε κάποια εθνικοποίηση-Με τον Αχμέτοβ μπήκαν σε διαπραγματεύσεις ενώ δεν έχει γίνει καμιά εθνικοποίηση ακόμα ούτε στα κρατικά ορυχεία, ενώ πολλοί επισημαίνουν ότι πέρα από τη θέληση ή όχι των ιθυνόντων του Ντόνετσκ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Φαίνεται ότι όλη η αντιπαράθεση γίνεται όχι για «κομμουνιστικούς» λόγους αλλά επειδή ο Αχμέτοφ αποφάσισε να δώσει φόρους στο Κίεβο και όχι στην τοπική δημοκρατία(οπως δήλωσε ο ίδιος ο Pushilin), ενώ το Σύνταγμα της δημοκρατίας υπενθυμίζουμε προβλέπει ρητά την προστασία των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι εργάτες ορυχείων αναμένεται να παίζουν κομβικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων  στην περιοχή. Φαίνεται πάντως μπροστά σε έναν κοινό κίνδυνο να παράγεται ad hoc μια ενότητα σε κάποιο βαθμό των αστικών υποκειμένων όπως και στο Μαϊντάν(κοινός κίνδυνος εκεί ήταν ο Γιανούκοβιτς και ότι αυτός εκπροσωπούσε)

Μια μαρτυρία από την απεργία στο Ντόνετσκ

Σήμερα επισκέφτηκα το ορυχείο “Oktyabrskiy»  που είναι μέρος της  DCEC, της κρατικής εταιρίας άνθρακα του Ντόνετσκ,  και βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο που πρόσφατα βομβάρδισαν δυνάμεις του Κιέβου. Η πληροφορία ότι ήταν αυτοί οι εργάτες που έκαναν πορεία ενάντια στις επιχειρήσεις του Κιέβου επιβεβαιώθηκε. Σημαντικό είναι να ειπωθεί ότι αυτή η απεργία ξεκίνησε από τα κάτω, από πρωτοβουλία των ίδιων των εργατών και όχι από την απειλή κάποιων ανθρώπων της Δημοκρατίας σε αντίθεση με όσα λέει ο  Mikhail Volynets, πρόεδρος της ένωσης ανεξάρτητων σωματείων ανθρακωρύχων, και πρώην αντιπρόσωπος του κόμματος «Μπατκίφσινα»(κόμμα της Τιμοσένκο).

Στην ουσία φαίνεται ότι αυτή η απεργία ήταν ενάντια στον πόλεμο που απειλεί την ίδια την ύπαρξη των επιχειρήσεων πυο δουλεύουν οι εργάτες, και άρα τους απειλέι με ανεργία. Τα γεγονότα έχουν ως εξής. Την Δευτέρα στις 26 Μαϊου, όταν ο Ουκρανικός στρατός άρχισε να βομβαρδίζει πόλεις στην περιοχή, οι εργάτες δεν πήγαν στην δουλειά καθώς απειλούταν η σωματική τους ακεραιότητα από τον κίνδυνο ατυχήματος. Για παράδειγμα αν μια βόμβα χτυπούσε κάποιον ηλεκτρικό σταθμό οι εργάτες θα έμεναν χωρίς ρεύμα παγιδευμένοι, κάτι που σημαίνει βέβαιο θάνατο. Αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος από το Κίεβο, που έχει βρεθεί κάτω από τη γή μόνο στο Μετρό.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες περίπου 150εργάτες  έκαναν απεργία εκείνη τη μέρα αρχικά. Αυτή ήταν η αρχή μια αλυσιδωτής αντίδρασης που εξαπλώθηκε γρήγορα στα γύρω ορυχεία της περιοχή του Ντόνετσκ. Και δεν ήταν μόνο στο Ντόνετσκ αλλά και σε άλλες πόλεις που οι εργάτες έκαναν απεργία. Όλα αυτά τα ορυχεία ανήκουν στην “DCEC”. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον τοπικό ολιγάρχη Αχμέτοφ δεν έκαναν απεργία και δεν συμμετείχαν στη πορεία. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάστηκαν να πάνε στις στοές παρά τους κινδύνους. Οι ολιγάρχες εδώ προσποιούνται και καλούν σε απεργίες μόνο όταν είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους[1], αλλά από την άλλη οι ιθύνοντες του Ντόνετσκ φαίνεται να μην ασκούν κάποια πίεση στους ανθρώπους και τους εργάτες του Αχμέτοφ. Οι εργάτες από ιδιωτικές επιχειρήσεις ακόμα δεν ρισκάρουν να κάνουν μαζικές απεργίες και αποχές όπως αυτοί των κρατικών επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά, με δικές τους πρωτοβουλίες ατομικές, κάνουν βάρδιες στα checkpoint και συμμετέχουν στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια του Ντόνετσκ και των υποστηρικτών του.

Το αποτέλεσμα των αυθόρμητων αντιπολεμικών διαδηλώσεων του“Oktyabrskiy ” στις 28 Μαΐου ήταν αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας εργατών και όχι της διοίκησης τους. Σημειώνουμε ότι μια τέτοια τροπή των γεγονότων είναι κομβική, καθώς μια τέτοια απεργία μπορεί να βοηθήσει στην άσκηση οικονομικών πιέσεων στο Κίεβο, καθώς το δημοψήφισμα από μόνο του φαίνεται να μην έχει καμία ισχύ, ως προς το οικονομικό ζήτημα. Παρά το δημοψήφισμα τα χρήματα από τα κρατικά ορυχεία εξακολουθούν να πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο, και μια τέτοια απεργία ίσως το επηρεάσει.

Την παρούσα στιγμή το ορυχείο Oktyabrskiy δουλεύει με minimum προσωπικό, και άλλοι εργάτες ορυχείων της περιοχής εξακολουθούν να κάνουν απεργία.

Станіслав Ретинський

[1] Εδώ εννοεί την απεργία-φάρσα που κάλεσε τους εργάτες του ο ίδιος ο Αχμέτοφ να κάνουν, με αίτημα να μην γίνει ανεξάρτητο κράτος το Ντόνετσκ αλλά να παραμείνει σε ομόσπονδη μορφή, η όλη διαδικασία ήταν σύμφωνα με πολλές πηγές εντελώς γελοία, και είχε μικρή συμμετοχή.

πηγή

σχετικά με εκείνη τη μέρα, αλλά και για προηγούμενες κινητοποιήσεις προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση δες και εδώ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: