Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Ντόνετσκ, με συμμετοχή ανθρακωρύχων

Πορεία έναντια στις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του Κιέβου έκαναν οι ανθρακωρύχοι της (DUEK-κρατική επιχείρηση ενέργειας του Ντόνετσκ) στις 28/Μαΐου 2014 στο κέντρο της πόλης.

Ενώ οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις της περιοχής του Ντόνετσκ εξελίσσονται όλο και περισσότερο, μετά τις μειοψηφικές αυτόνομες απεργίες(εδώ, και εδώ) και με την ένταση των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων στην ανατολή της Ουκρανίας, φαίνεται ότι η αντίφαση που συνθλίβει τον Αχμένοβ, εντείνεται ακόμα περισσότερο. Έτσι όχι μόνο οι προλετάριοι της ανατολής(ή τουλάχιστον μέρος αυτών) συστρατεύεται με τα κεφάλαια του, με τους τοπικούς παλιούς ή νέους ολιγάρχες, τις «Λαϊκές πολιτοφυλακές» βιτρίνες του Ρωσικού κεφαλαίου στην περιοχή κτλ, αλλά λένε και κάτι ακόμα: Οι ανθρακωρύχοι παρόλο που διατρέχουν κινδύνους(ως προλετάριοι) σε περίπτωση ενσωμάτωσης με τη Ρωσία, ή ακόμα χειρότερα αν η περιοχή μείνει υπό ασαφές διεθνές καθεστώς(κάτι που φαίνεται να επιδιώκει η Ρωσία) λένε ότι δεν θα συντριφτούν και δεν θα ανεχτούν το μέρος τους να γίνει πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων. Και είναι λογικό: Όταν  στρατός έρχεται και κάνει επιχειρήσεις σε κοντινές περιοχές, και είναι γνωστά περιστατικά όπως αυτά της Μαριούπολης που πυροβόλησε στο ψαχνό, οι εργάτες θα ωθηθούν σε μια ενότητα με την αστική κοινότητα που θα τους προστατέψει ad hoc: Και αυτή δεν είναι άλλη από τη Ρωσία, ή την Δημοκρατία του Ντόνετσκ.

Το αντιπολεμικό κίνητρο λοιπόν στο Ντόνετσκ είναι το όριο και η δύναμη ταυτόχρονα του κινήματος των ορυχείων, καθώς φαίνεται ως δύναμη, να είναι αυτό που μπορεί να τους κινητοποιήσει και να τους κάνει να απεργήσουν(αλλά μόνο-προς το παρόν- στα κρατικά ορυχεία τα οποία είναι πλέον υπό την έλεγχο της «Λαϊκής Δημοκρατίας», τα ορυχεία του Αχμένοβ δεν κάνουν απεργίες ακόμα) αφού απειλείται η ίδια τους η ύπαρξη πλέον λόγω του επικείμενου πολέμου. Από την άλλη είναι και όριο γιατι δεν μπορεί να ωθήσει τους εργάτες σε πιο ταξικές θέσεις, σε όξυσνη της ταξικής αντίφασης, γιατί ακριβώς λόγω της συνολικής απειλής που αποτελεί για αυτούς η ουκρανική αστική κοινωνία και οι αναγκαιότητες της-και η πολιτική μορφή της,το ουκρανικό κράτος και ο στρατός του- οι εργάτες οδηγούνται σε ενότητα και υπεράσπιση με τα υπόλοιπα τοπικά αστικά υποκείμενα: Τον φασίστα Pushilin, τους τοπικούς μπάτσους, κτλ, όλα τα συστατικά μέρη της τοπικής αστικής κοινωνίας, που συμβολίζονται από τη σημαία που οι ίδιοι κρατούν: τη σημαία του κράτους του Ντόνετσκ. Από εδώ φαίνεται ότι κανένας πόλεμος ποτέ(με τη μορφή του εθνικού πολέμου) δεν προωθεί τον ταξικό ανταγωνισμό αυτόν καθ’ αυτόν αλλά ίσως προωθεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης μόνο ως υπαρκτής και προσδεδεμένης υποκατηγορίας του (νικητήριου) κεφαλαίου.Έτσι ανθρακωρύχοι συμμετείχαν σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Ντόνετσκ, κρατώντας σημαίες της τοπικής Δημοκρατίας,(βίντεο στα αγγλικά εδώ) . Στην συγκέντρωση μίλησε μεταξύ άλλων και ο Pushilin. δώ σχετικό βίντεο). Оι αριθμοί για τη συμμετοχή ποικίλουν άλλοι λένε για 300(!) και άλλοι για 3000 ή 4000(!). Από τις φωτογραφίες πάντως φαίνεται ότι η συμμετοχή ήταν τουλάχιστον 1000+ άτομα και ότι όσοι μιλούν για 300 μάλλον κόβουν πολύ…..

Оφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργάτες των ορυχείων έχουν εμφανιστεί σε αυτές τις συγκεντρώσεις, και ότι τέτοια «δείγματα» είχαμε και στο παρελθόν, οι εργάτες ορυχείων της περιοχής είναι εγκλωβισμένοι σε τεράστιες αντιφάσεις και κάθε άλλο παρά αμέτοχοι ήταν όλο αυτό το καιρό(εδώ), αλλά παρέμεναν διχασμένοι, κυρίως μεταξύ αυτών που δουλεύουν σε κρατικά ορυχεία και σε αυτούς που δουλεύουν σε αυτά του Αχμένοφ.Συνεπώς ακόμα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς. Φαίνεται ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην παραγωγή και αγορά άνθρακα και τα γεγονότα στα ανατολικά φέρνουν εμπρός των αντιφάσεων τους και τον Αχμένοφ και τους εργάτες. Αυτό γίνεται ακόμα πιό κατανοητό και από το γεγονός ότι τόσο οι «Ουδέτερες απεργίες» όσο και το αντιπολεμικό συλλαλητήριο δεν έχουν συγκεντρώσει απόλυτους αριθμούς, των εργατών της περιοχής προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Miners rally in Donetsk

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 30.05.2014 by in άρθρα/статья.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: