Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

πολιτική καταπίεση στην Ουκρανία

r-jy1ruanoy

Μετάφραση εισαγωγή a ruthless critique

Μεταφράζουμε και δημοσιεύουμε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε στο Αριστερό Ουκρανικό πόρταλ Liva. Οι διαφωνίες μας με τον συγγραφέα είναι δεδομένες και γνωστές τόσο στις πολιτικές θέσεις όσο και στην αναλυτική μέθοδο. Όμως το κείμενο δημοσιεύεται για να φανούν αρχικά οι αντιφάσεις της αριστεράς στην παρούσα συγκυρία της Ουκρανίας, αν σκεφτεί κανείς ότι α)αριστερά κόμματα και ομάδες που συνεργάζονταν επί χρόνια έχουν πάρει διαφορετικές θέσεις ως προς τα γεγονότα β)αντιπολιτευόμενα κόμματα όπως το ΚΚΡ, συστρατεύονται με το Κρεμλίνο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζοντας διάφορες μορφές παρέμβασης στην Ουκρανία. Αυτό είναι ενδεικτικό των αντιφάσεων της σύγκρουσης που παράγεται και ποιες είναι οι μέθοδοι και οι μορφές που παίρνει η σύγκρουση δύο αστικών κοινωνιών. Πώς δηλαδή από την οπτική της αστικής νομιμότητας και της ενότητας των αστικών υποκειμένων της κάθε πλευράς, εμφανίζονται και γίνονται αντιληπες οι εξωτερικότητες της; Όπως είχαμε πει, η δημοκρατία ισχύει μόνο για την δική της αστική κοινωνία. Οι εξωτερικότητες της, είτε αυτές είναι «αλλες αστικές» κοινωνίες, είτε οι αποκλεισμένοι, είτε οι προλετάριοι που τείνουν να καταργήσουν τον εαυτό τους και άρα και την ύπαρξη τους στην αστική κοινωνία, όλοι αντιμετωπίζονται από το κεφάλαιο και τη δημοκρατία το ίδιο: ως τρομοκράτες, αποκλεισμένοι, ως denizens. Αυτό δεν πρέπει να ιδωθεί όμως ως ότι όλοι αυτοί είναι το ίδιο.Απλώς  αντιμετωπίζονται το ίδιο, γιατί είναι το ίδιο ως προς κάτι άλλο-όχι μεταξύ τους. Πως βλέπει λοιπόν η αριστερά του αντιιμπεριαλισμού αυτή τη σύγκρουση;

Καθώς πλησιάζουμε τις εκλογές τις 25 Μαρτίου στην Ουκρανία, μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση που στηρίζεται στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τις δύσεις, χρησιμοποιεί φασιστικές ομάδες για να τρομοκρατήσει μέλη της αντιπολίτευσης, να κερδίσει τις εκλογές και να δώσει στον εαυτό της εκλογική νομιμότητα.

Πληροφορίες για πολιτική καταπίεση, δολοφονίες και διώξεις αριστερών ακτιβιστών είναι γνωστές αλλά τα δυτικά ΜΜΕ τις αποκρύπτουν προσπαθώντας να δώσουν δημοκρατική νομιμοποίηση στη Νέα κυβέρνηση.

Οι φασιστικές ομάδες τις χούντας που ήρθαν στην εξουσία στις 22 φεβρουαρίου, διώκουν ομάδες που θεωρούν αριστερές. Έτσι στο στόχαστρο τους έχει μπει η οργάνωση Μπορότμα και το ΚΚΟυ. Το Μπορότμα έχει επικεντρωθεί ενάντια στον αντιφασιστικό αγώνα στην Ουκρανία, και μετά τη δολοφονία ενός μέλους τους, έγραψαν μια ανακοινωση που μάλλον τους ταβηξε την προσοχή.

Ο Andrew Brazhevsky, που ήταν μέλος της Μπορότμπα δολοφωνήθηκε στις 2 Μαϊου στην σφαγή της Οδησσού. Σύμφωνα με την δήλωση, μετά την Οδησσό, το Κίεβο έχει εισβάλει σε πολλά γραφεία της οργάνωσης στο Χάρκοβο και έχει απειλήσει με σύλληψη τον Alexey Albu τον επικεφαλή της οργάνωσης στην Οδησσό, και έψαξαν το σπίτι του Andrew Manchuk στο Κίεβο, επίσης μέλος του Μπορότμα.

Όλα τα μέλη του «Μπορότμπα» πρέπει να αλλάξουν τους αριθμούς τηλεφώνου τους, να μην εμφανίζονται στις κατοικίες τους και να προχωρήσουν σε υπόγεια δραστηριότητα.» Ανέφερε η ανακοίνωση του Μπορότμα. Το Κίεβο έχει περάσει σε διώξεις και εναντίων του ΚΚΟυ. Το ΚΚΟυ ανασυγκροτήθηκε μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στη ΕΣΣΔ το 1991. Στις τελευταίες εκλογές πήρε 32 έδρες. Συμμάχησε με τον φιλορώσο Βίκτορ Γιανούκοβιτς και πήρε 13.2% το 2012, 3% παραπάνω δηλαδή από το φασιστικό Σβομπόντα που τώρα συμμετέχει κεντρικά στην Κυβέρνηση του Κιέβου.

Στις 6 Μαϊού το ΚΚΟυ αποκλείστηκε απόσυνεδρίαση του κοινοβουλίου με κλειστές πόρτες. Ο Oleksandr Bryhynets απέρρηψε τη συμμετοχή του ΚΚΟυ με την δικαιολογία ότι το ΚΚΟυ υποτίθεται στηρίζει ομάδες σεπερατιστών στα ανατολικά και ανέφερε μάλιστα και φιλοσεπεραλιστικές δηλώσεις που έγιναν από τον γραμματέα του Κόμματος Peter Symonenko.”

Στις 16 Μαϊου, ο Symonenko ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τις προεδρικές εκλογές της 25 Μάη ως διαμαρτυρία για τις απειλές που δέχεται το κόμμα του από το καθεστώς του Κιέβου. Κατέκρινε επίσης την άγρια καταστολή του κινήματος στη Ανατολική Ουκρανία. Σύμφωναμε τα ΜΜΕ ο Symonenko δέχτηκε επίθεση από φασίστες.Ενώ στις 22 Μαϊου ο, Oleksandr Turchynov, ζήτησε από το υπουργείο δικαιοσύνης να κινήσει διαδικασίες για να επιβεβαιωθεί αν το ΚΚΟυ στηρίζει ένοπλους σεπεραλιστές και αν ναι τότε να απαγορευτεί.

Η καταπίεση αυτή είναι αρκετά αντιδραστική. Η WSWS έχει εξηγήσει ξεκάθαρα τις διαφορές του με σταλινικές δυνάμεις όπως το ΚΚΟυ. Όσο για το Μπορότμα το έχουμε καταγγέλλει για την συνεργασία του με το  Left Front[1] της Ρωσίας, που περιλαμβάνει διάφορες ψευτο-αριστερές ομάδες όπως τη Ρωσική Σοσιαλιστική Κίνηση ,το ρώσικο παρακλάδι της ψευτο-τροτσκιστικής ομάδας International Viewpoint magazine.

Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, η WSWS καταδικάζει τις φασιστικές πράξεις βίας,τους φόνους, τις επιχειρήσεις του καθεστώτος μαριονέτα της Δύσης.

ΣτΜ- Στις 20 Μαϊου οι «άνθρωποι με τα μαύρα» ένα άτυπο παραστρατιωτικό σώμα του Κιέβου που δρα στην Ανατολή της Χώρας προσπάθησε να απαγάγει τον ακτιβιστή του Μπορότμπα Denis Lewin μέρα μεσημέρι στο Χάρκοβο. Ο κόσμος επενέβη και τον έσωσε. εδώ και βίντεο από το συμβάν

ΣτΜ 2- Από την άλλη μεριά στην ρωσική πλέον Κριμαία ρωσικές δυνάμεις συνέλλαβαν και έχουν υπό κράτηση τον αναρχικό Αλεξάντρ Καλτσενκό. Ήταν φοιτητής και συμμετείχε στη φοιτητική ένωση  «Φοιτητική Δράση» ενώ συμμετείχε ως ενεργός αλληλέγγυος και στην απεργία τρόλεϊ της Κριμαίας. Δελτίο εξέδωσε και ο αναρχικός μαύρος σταυρός Μόσχας. Εδώ περισσότερα

[1] Ομάδα που είχε κάνει αλληλεγγύη στον Χορντοκόφσκι ως πολιτικό κρατούμενο. Το Left front λειτουργεί περίπου όπως ο ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα, με συνιστώσες. Ενδεικτικό της σχάσης μεταξύ τους είναι ότι τόσο η Ρωσική Σοσιαλιστική Κίνηση, όσο και το International Viewpoint magazine υπερασπίστηκαν το Μαϊντάν-αν και με διαφορετικές αφετηρίες και επιχειρήματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 26.05.2014 by in άρθρα/статья,μεταφράσεις.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: