Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

Μαϊντάν ή ΑντιΜαϊντάν

Μετάφραση- Μ. εισαγωγή a ruthless critique

Μεταφράζουμε και δημοσιεύουμε ένα άρθρο από την gardian(!?) το οποίο αν και καθεστωτικό, είναι παραδόξως αρκετά ισορροπημένο. Δεν είναι πολύ ενημερωμένο ως προς τα εμπειρικά δεδομένα του, και είναι αρκετά παλιό-γράφτηκε στις 15 Απριλόυ- και πολλά έχουν αλλάξει από τότε καθώς τόσο το Μαϊντάν όσο και το ΑντιΜαϊντάν περνούν από δυναμικά-μη διαδοχικά- στάδια εξέλιξης. Μην περιμένει κάποιος να βρει απαντήσεις εδώ,ούτε ταυτιζόμαστε απόλυτα μαζί του, απλά θεωρούμε ότι κωδικοποιεί με συνοπτικό τρόπο κοινούς προβληματισμούς με τους δικούς μας.

Η ουκρανική περίπτωση απαιτεί περισσότερη ανάλυση

Πρέπει να υποστηρίξουμε τις προοδευτικές πλευρές και των δύο παρατάξεων και όχι να καταλήγουμε-δεσμευόμαστε προς τους εαυτούς μας με την υποκριτική δικαιολόγηση-υποστήριξη-σύνεση της μίας είτε της άλλης πλευράς.Έχω ελάχιστες αμφιβολίες ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας αναμίχθηκαν κατα κάποιον τρόπο στην πρόσφατη αναζωπύρωση της βίας σε αρκετές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.
Οι καταλήψεις των διοικητικών κτιρίων στις 12 Απριλίου ήταν καλά οργανωμένες σε  διάφορες πόλεις, οι μαχητές ήταν καλά εξοπλισμένοι και έδειξαν υψηλού επιπέδου στρατιωτική ετοιμότητα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις επιχειρήσεων έπαιρναν άμεσα μέρος, αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να είναι πρώην Ουκρανοί ματάδες, πολλοί εκ των οποίων κατέφυγαν-δραπέτευσαν στην Κριμαία και στην Ρωσία για να αποφύγουν κυρώσεις από την νέα κυβέρνηση. Αλλά όλα αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι η οργανωμένη πρόκληση πραγματοποιήθηκε κάτω από τις συνθήκες της μαζικές, αυτοοργανωμένες κοινωνικές διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν ενάντια στην νέα κυβέρνηση στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας μετά την καθαίρεση του πρώην πρωθυπουργού Βίκτορ Γιαννουκόβιτς.
Το κίνημα του Μαϊντάν δεν είχε ποτέ την υποστήριξη της πλειοψηφίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας. Αφού κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση, είχαν τρομάζει και εξοργισθεί με τις μεγαλοποιημένες και υπερβολικές φωτογραφίες των βίαιων συγκρούσεων στο Κίεβο που είδαν στην τηλεόραση- οπλισμένες παραστρατιωτικές ομάδες που περιελάμβαναν πολλά ακροδεξιά στοιχεία είχαν πάρει τον έλεγχο των δρόμων, επιθέσεις σε αγάλματα του Λένιν και το ακροδεξιό κόμμα “Σβανμπόντα” που πήρε μέρος στον κυβερνητικό σχηματισμό. Πολλοί άνθρωποι στην ανατολή την αποκαλούν “Χούντα του Κιέβου” και αποδοκίμασαν τις πράξεις της.

Βέβαια, υπάρχει ένας πολύ έντονα παράλογος φόβος που καθοδηγεί τους εξεγερμένους, κυρίως αναφορικά με το υπερεκτιμημένο πρόβλημα της υποτίμησης της ρωσικής γλώσσας. Αλλά θα ήταν υποκριτικό να υιοθετήσουμε διπλά στάνταρτς. Όπως ακριβώς το Μαϊντάν δεν ήταν μία “επανάσταση”, έτσι ακριβώς και το αντι-Μαϊντάν δεν είναι μια “αντι-επανάσταση”. Το Μαϊντάν αποκαλέστηκε “επανάσταση της αξιοπρέπειας”, αλλά οι άνθρωποι στην ανατολική Ουκρανία μιλούν αντιστοίχως περήφανα για την αξιοπρέπειά τους, την τοπική τους ταυτότητα, την ιστορική μνήμη, τους σοβιετικούς ήρωες και την γλώσσα.
Οι εξεγερένοι του αντι-Μαϊντάν στην ανατολή δεν είναι περισσότερο παράλογοι από αυτούς του Μαϊντάν που ήλπιζαν στο ευρωπαϊκό όνειρο, αλλά κατάφεραν (σχεδόν αναμενόμενα) μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, το ΔΝΤ με υπερβολικά μέτρα λιτότητας και αυξημένες τιμές στο αέριο. Στις ανατολικές ουκρανικές διαδηλώσεις η “Ρωσία” – με τους υψηλότερους μισθούς της και τις συντάξεις – παίζει τον ίδιο ρόλο της ουτοπικής φιλοδοξίας, όπως διαδραμάτισε η “Ευρώπη” για τους εξεγερμένους του Μαϊντάν. Η οικονομική κατάσταση στην Ουκρανίας συνεχίζει να επιδεινώνεται και το εθνικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας του μέσα σε δύο μήνες, ώστε οι εξεγερμένοι της περιοχής του Ντόνετσκ να συζητάνε περισσότερο για τα κοινωνικό-οικονομικά προβλήματα, τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση δεν ήταν ικανή να λύσει για 23 χρόνια: πτωχευμένες εταιρίες, ανεργία και χαμηλοί μισθοί. Απαιτούν κρατικοποίηση και αξιοπρεπείς ανταμοιβές για την εργασία τους.
Θα ακουστεί παράδοξο για αυτούς που γιορτάζουν την αυτοοργάνωση στο Μαϊντάν, αλλά οι διαδηλωτές του αντι-Μαίντάν στην ανατολική Ουκρανία είναι πολύ περισσότερο αποκεντρωμένοι, δικτυωμένοι και χωρίς ηγεσίας προς το παρόν. Ούτε το κόμμα των Περιφερειών,  ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας παίζουν τον ίδιο ρόλο στην πολιτική αντιπροσώπευση για το αντι-Μαϊντάν, όπως έκαναν τα τρία πρώην αντιπολιτευόμενα κόμματα για το Μαϊντάν. Η επονομαζόμενη “αντιπροσωπευτική της νοτιοανατολικής Ουκρνίας”, ο πρώην περιφερειακός διοικητής του Χάρκοβου Μιχαήλ Ντόμπκιν, τον οποίο η Ρωσία σκόπευε να προσκαλέσει στις διαπραγμτεύσεις με την Ε.Ε. και Η.Π.Α. σε μία ίση βάση με την κυβέρνηση του Κιέβου, είχε γιουχαριστεί βιαίως από διαδηλωτές του Λουγκάνσκ. Αντιστοίχως, δεν εμπιστεύονται την ολιγαρχική ελίτ των ανατολικό-ουκρανικών καταβολών: ή τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας, τον Ρινάτ Αχμέτοβ, που υποδύεται τον ρόλο του ειρηνοποιού: ή τον νέο διοικητή του Ντόνεσκ, Σέργι Ταρούτα. Και δεν θέλουν πίσω τον δυσφημισμένο και διεφθαρμένο Γιαννούκοβιτς.

Η κοινωνική βάση της εξέγερσης φαίνεται να ανήκει περισσότερο στις λαϊκές, φτωχότερες και λιγότερο μορφωμένες τάξεις απ’ ότι το στο Μαϊντάν: παρατηρούμε περισσότερους εργαζομένους και συνταξιούχους και όχι τόσους πολλούς διανοούμενους και επαγγελματίες με ανώτερη μόρφωση, οι οποίοι θα βοηθούσαν στην διαμόρφωση ξεκάθαρων αιτημάτων και να τους υπερασπιστούν στα μίντια. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος εξαιτίας του οποίου οι διαδηλωτές μπορούν να επηρεαστούντόσο εύκολα από έξω. Δεν είναι δύσκολο το να παρέμβεις, να προβοκάρεις και να χειραγωγήσεις μια αποκεντρωμένη εξέγερση φοβισμένων ανθρώπων για να εξυπηρετήσεις τα ρωσικά συμφέροντα.

Όμως δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τις διαδηλώσεις του αντιΜαϊντάν χωρις δισταγμό, ως αυτό που είναι. Όπως και το Μαϊντάν είναι πολύ ετερόκλητες. Μερικοί υποστηρίζουν την ένωση με τη Ρωσία, άλλοι υποστηρίζουν περισσότερη τοπική αυτονομία . Ρώσοι ακροδεξιοί και παραστρατιωτικοί συμμετέχουν στις διαδηλώσεις μαζί με αριστερές οργανώσεις και δεν είναι καλύτεροι από το δεξιό τομέα, ή το Σβομπόντα.  Η κοινή γνώμη στην ανατολή είναι διχασμένη. Παράλληλα με τις διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας και τις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων λαμβάνουν χώρα και πορείες για την ακεραιότητα της Ουκρανίας ή που υποστηρίζουν ακόμα και τη νέα κυβέρνηση

Ακόμη αν και, από μια αφηρημένη οπτική, το αίτημα για ομοσπονδοποίηση και απευθείας εκλογή του περιφερειακού διοικητή θα ακουγόταν δημοκρατικό, στην ουκρανική πραγματικότητα όμως θα έδινε αντιθέτως περισσότερη δύναμη στους τοπικούς “προύχοντες” παρά θα οδηγούσε σε μια ζωντανή τοπική αυτοδιοίκηση. Και όπως στην δυτική Ουκρανία κατά τα τελευταία στάδια της εξέγερσης του Μαϊντάν, η δημοτική αστυνομία του Ντονετσκ τώρα σαμποτάρει τις κυβερνητικές εντολές και συχνά επιτρέπεται να παίρνουν οι επαναστάτες τον έλεγχο των κτιρίων και των όπλων χωρίς αντίσταση, μερικές φορές πήγαιναν ακόμη και το μέρος των διαδηλωτών.
Αντί να κατασκευάζουμε επιτηδευμένα υποκριτικές δικαιολογίες σχετικά με τον λόγο που η στρατιωτική καταστολή κάποιων ένοπλων διαδηλωτών είναι καλύτερη από την στρατιωτική καταστολή άλλων ένοπλων διαδηλωτών, γιατί η φιλο-ουκρανική ακροδεξιά είναι καλύτερη από την φιλο-ρωσική ακροδεξιά, γιατί η ουκρανική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση είναι καλύτερη από τη ρώσικη, ή γιατί είμαστε έτοιμοι να αντιταχθούμε στον ρωσικό ιμπεριαλισμό και έτοιμοι να αποδεχτούμε τον ουκρανικό ιμπεριαλισμό, θα ήταν καλύτερο να υπερασπιστούμε τις προοδευτικές δυνάμεις του Μαϊντάν καθώς και του αντι-Μαϊντάν και να προσπαθήσουμε να τους ενώσουμε ενάντια στην ουκρανική δεσπόζουσα τάξη και ενάντια σε όλους τους εθνικισμούς και ιμπεριαλισμούς πάνω στο κοινό αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη.

πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 19.05.2014 by in μεταφράσεις.

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: