Our baba doesn't say fairy tales

anti state communist news from the ex communist states

οι απεργίες της Ουκρανίας σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου

εισαγωγή-Μετάφραση a ruthless critique

Ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο αναπτύσσεται στην Ουκρανία. Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει και η αντίφαση του Ουκρανικού κράτους επιλύεται διαμέσου της όξυνσης της, που φτάνει να παίρνει σταδιακά τη μορφή εμφυλίου, οι αντιφάσεις σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο οξύνονται και αυτές, και διάφορες απεργίες με αντιφατική και αμφίρροπη στάση προς τη μία ή την άλλη πλευρά της σύγκρουσης(έτσι όπως έχει διαμορφωθεί) ξεσπούν. Αυτό είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα που παράγεται πέρα από το οπτικό πεδίο των δρώντων του, και των εμπλεκομένων στις δύο πλευρές της σύγκρουσης. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί και τι μορφή θα πάρει σε σχέση με τις τωρινές συνθήκες στην Ουκρανία, αφού αυτές το γέννησαν. Αξίζει να σημειωθεί και μάλλον έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάλυση μας, και για την κατανόηση, ότι πέρα από το παρακάτω κείμενο, υπάρχει πλήθος αναφορών-λιγότερο ή περισσότερο χαλκευμένων- που αναφέρουν εργάτες ανθρακωρύχους να έχουν συστρατευθεί μέχρι πρόσφατα με τη μία ή την άλλη πλευρά της σύγκρουσης. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι οι εξελίξεις στη ανατολή, και ό,τι αυτές προκαλούν σε παν ουκρανικό επίπεδο δημιουργούν καταστάσεις που μέχρι πριν δεν μπορούσαν να προβλεφθούν. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, και η στάση που πήραν τα επίσημα σωματεία, ότι αποτυπώνει καλύτερα από οτιδήποτε τη παρούσα συνθήκη στην Ουκρανία ως μορφή της βασικής αντίφασης της συγκυρίας: Από τη μία καλούν σε απεργία, ή σε διαμαρτυρίες, από την άλλη καλούν σε προστασία των ορυχείων και της εργασίας, σε ειρήνευση, γιατί «θα φύγουν οι επενδύσεις» λόγω της παρατεταμένης κρίσης, κυρίως αν πάρει πιο έντονες μορφές. Τα γεγονότα αυτά είτε εξελιχθούν είτε όχι, πρέπει να ιδωθούν με μεγάλη προσοχή στο πλαίσιο της διαλεκτικής της κρίσης.

 

Παρά την ανατροπή της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο, την μιλιταριστική υστερία και την αρχή ενός εμφυλίου πολέμου, αναφορές για απεργίες έρχονται από όλη τη χώρα και δείχνουν ότι η εργατική τάξη παρά τις συνθήκες και παρά το γεγονός ότι οδηγείται από αστικά σωματεία, δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί.

Στις 13 Μαΐου έγινε στο Χάρκοβο απεργία των εργατών του τοπικού εργοστασίου που παραγάγει εξαρτήματα για βαριές μηχανές. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους ο μισθός τους έχει καθυστερήσει εδώ και δύο μήνες . Η εταιρία είναι μέλος της JSC » ουκρανικής εταιρίας ενέργειας » , που ανήκει σε έναν ολιγάρχη πρώην μέλος της βουλής τον  Anatoly Hirschfeld .

Περίπου 100 άτομα αντί να πάνε στη δουλειά τους πήγαν στο κτήριο της διοίκησης. Κατά τη συνάντηση οι εργάτες απαίτησαν να τους δοθούν όλα τα χρωστούμενα και ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο θα προχωρήσουν σε σοβαρές απεργίες. Η διαμαρτυρία και η συνάντηση κράτησε από το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

Εδώ και καιρό οι εργάτες του εργοστασίου επανειλημμένα έχουν κάνει διαμαρτυρίες οι οποίες κάθε φορά ήταν όλο και μεγαλύτερες. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εργαζομένων εδώ και ένα χρόνο οι μισθοί καθυστερούν και πληρώνονται σε μικρές δόσεις. Η διοίκηση επικαλείται την έλλειψη χρημάτων αλλά οι εργάτες λένε ότι δουλεύουν φουλ ωράριο και ότι βλέπουν συχνά προϊόντα να φεύγουν.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι το μεγαλύτερο τέτοιου είδους στην πρώην ΕΣΣΔ,και εξάγει τα προϊόντα του σε όλη αυτή τη περιοχή,κυρίως εξαρτήματα για εργοστάσια αεροναυπηγικής, αυτοκινητοβιομηχανίας, ο μεγαλύτερος πελάτης οι εθνικοί σιδηρόδρομοι Ρωσίας (http://rabkor.ru/news/2014/05/14/hpz)

Στο Krivoy Rog αρκετοί δεκάδες εργάτες στο εργοστάσιο «Evraz Sukha Balka » στις 11 Μαϊού αποφάσισαν να οργανώσουν διαμαρτυρίες για τα αιτήματα τους και να κάνουν πορεία στην πόλη . Οι εργάτες μαζεύτηκαν στο μνημείο του Bogdan Khmelnitsky στην οδό Βατούλινα . Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη ‘Ενωση σωματείων ανθρακωρύχων και εργαζομένων σε ορυχεία , οι άνθρωποι αυτοί εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για τους χαμηλούς μισθούς στις επιχειρήσεις τους . Έτσι με αυτή την ευκαιρία οι εργάτες της’ KZHRK » απαίτησαν οι μισθοί τους να ανέβουν κατά 50%. Οι εργάτες της » Sukha Balka «ήταν πιο απαιτητικοί και απαιτούν ο μισθός να αυξηθεί 2 φορές απ ότι είναι τώρα. Αυτή δεν είναι η μόνη τέτοια δράση που έχουν προγραμματίσει καθώς δηλώνουν πως θέλουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους(http://krnews.ua/content/view/35721/50)

Από τις 5 Μαΐου, οι ανθρακωρύχοι του Λβοβ καθώς δεν έχουν λάβει το 90% των μισθών τους για τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο, σταμάτησαν να πηγαίνουν στη δουλειά όπως δήλωσε η Ανεξάρτητη ένωση σωματείων ανθρακωρύχων .Οι εργάτες σταμάτησαν να δουλεύουν μέχρι να πληρωθούν οι μισθοί και διασφάλισαν ότι η περιοχή δεν εξάγει καθόλου κάρβουνο. Οι εργάτες επίσης απαιτούν να βελτιωθούν άμεσα τα μέτρα ασφαλείας που απειλούν τη ζωή τους και να επανέλθει η δωρεάν μεταφορά από και προς το σπίτι. Αυτή τη στιγμή όπως δηλώνουν οι ίδιοι, οι συνθήκες εργασίας απειλούν άμεσα τη ζωή τους.

Σε υπόμνημα τους στο Σύνδεσμο επιχειρηματιών, είπαν ότι δεν μπορούν να αντέξουν άλλο τους ολιγάρχες και ότι μέχρι τώρα όσες φορές τους εμπιστεύτηκαν είδαν μόνο ψεύτικες υποσχέσεις και απάτες . Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι . Δεν έχουμε καμία στήριξη από το κράτος ή από το ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης και ιδιοκτησίας, «για τι είδους βοήθεια να μιλάμε έτσι και αλλιώς αν τόσο καιρό δεν μπορούν ούτε να μας πούν ποιός είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας», όπως δήλωσαν οι ίδιοι.

(http://socialismkz.info.3s3s.org/?p=11903)

Πηγή

Advertisements

One comment on “οι απεργίες της Ουκρανίας σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου

  1. Παράθεμα: Μια μαρτυρία από την απεργία στο Ντόνετσκ | Our baba doesn't say fairy tales

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Πληροφορίες

This entry was posted on 18.05.2014 by in μεταφράσεις and tagged , , , , .

Πλοήγηση

Αρέσει σε %d bloggers: